Meny Stäng

5 tips på att uppleva Paris utöver det vanliga

Annons

Gästskribent: Maria Karlsson

Vill du uppleva Paris utöver det vanliga nästa resa? Hoppa in i tidsmaskinen till Hemingways Paris à la 20-talet eller häng på samma ställen som självaste Gossip Girls. Lek detektiv om natten och hitta till gömda ingångar, frossa nyöppnade ostron med lokalbefolkningen och bli serverad vin i nappflaska för att undvika alkoholskatten.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

1. Gör en självguidad resa i Hemingways fotspår

Hoppa in i tidsmaskinen till 1920-talets Paris genom att göra en självguidad resa i Hemingways fotspår. Du kommer att känna dig som Gil i Woody Allen-filmen ”Midnight in Paris” som vid sina nattliga promenader längs Paris gator blir upphämtad av en mystisk bil som transporterar honom till en sedan länge svunnen tid.

För att hitta till platserna där Hemingway och hans litterera vänner brukade röra sig då de levde i Paris rekommenderar jag att läsa boken ”A Moveable Feast” av Ernest Hemingway där han detaljerat skriver om platserna han brukade besöka. Allt ifrån restaurangerna där han brukade sitta och skriva till vad han brukade beställa från menyn samt den lilla bokhandeln han förälskade sig i intill floden Seine.

Paris utöver det vanliga - i Hemingways årfotspr
Paris utöver det vanliga - i Hemingways årfotspr

2. Bli serverad vin i nappflaska

Koncept fodnuegrytor och vin i nappflaska. Refuge des fondus i Montemarte kan säkerligen beskrivas som Paris mest märkliga restaurang. Inte nog med att man blir serverad vin i nappflaska, för att undvika alkoholskatten man får dessutom kliva rakt över borden i den lilla lokalen för att komma fram till sin plats. Men det är ju just detta som skapar den speciella atmosfären som är så unik.

Det här med att servera vin i nappflaska kanske låter aningen absurt men faktum är att det verkligen gör besöket roligare. Dessutom är det ett smart sätt av ägaren att undkomma den skatt som tillkommer i Frankrike vid servering av vin i glas. På Refuge des fondus kostar en (napp)flaska vin endast 3 euro som man kan avnjuta med gott samvete till någon av de två rätter som man kan välja från menyn vilka är ost- eller köttfondue. Detta är restaurangen i Paris man inte får missa.

Adress: Montmarte, 17 Rue des 3 Frères, 75018 Paris

Paris utöver det vanliga - vin i nappflaska
Paris utöver det vanliga - vin i nappflaska

3. Frossa ostron med lokalbefolkningen på Le Baron Rouge

Le Baron Rouge är verkligen ett genuint ställe som är mycket populärt bland Parisborna själva. Gör som lokalborna och kom hit på helgen då du kan köpa utsökta ostron direkt av ostronförsäljaren på utsidan till ett fördelaktigt pris. Själva vinbaren är sparsamt inredd med vintunnor och enkla möbler bestående av röda backar, men kan inte bli mer charmigt. Men räkna inte med någon sittplats, här är det dricka vin och äta ostron ståendes som gäller.

Adress: 1 Rue Théophile Roussel, 75012 Paris

ostron
Le Baron Rouge

4. Leta efter hemliga lönnkrogar

Lek detektiv om natten på jakt efter Paris hemligheter. Ni vet det där man först inte ser och förmodligen aldrig kommer att upptäcka om man inte vet exakt vad man ska leta efter. Här är några lönnkrogar som är väl värda att notera till nästa Parisresa.

Lönnkrogen Moonshiner med 20-tals miljö ”a la förbudstiden” hittar man t.ex bakom en tung frysdörr inne på en helt vanlig pizzeria och bakom den svarta anonyma dörren som tillhör Le Comptoir Général väntar en exotisk värld av kreativa rum med både djungel och piratskepp. På den till synes helt vanliga mexikanska traquerian ska du självsäkert traska rakt genom personalingången utan att blinka och bakom den röda lilla dörren i miniatyrform gömmer det sig en kreativ cocktailbar där drinkarna beställs ifrån en sagobok.

Paris utöver det vanliga - lönnkrogar
Paris utöver det vanliga - lönnkrogar

5. Upplev Paris som Gossip Girls

Det var nästan 10 år sedan nu den allra sista säsongen av Gossip Girls sändes. En oerhört populär amerikansk tv-serie som handlade om Manhattans tonårselit och deras hemligheter på Upper East Side. Men det betyder inte att serien är glömd av oss som inte kunde få nog av den. Så packa resväskan med dina vackraste klänningar, kappa och basker och inta några av inspelningsplatserna från säsong 4 (då större delen av handlingen utspelar sig i Paris) likt Serena och Blair.

WIFI.se

Några saker du kan göra är att t.ex skåla i champagne på Le Louis Philippe, dricka lyxig varm choklad på Café de Flore eller frossa i pastellfärgade macarons från Ladurée. För dig som inte tittat på serien rekommenderar jag att genast göra det. Det är aldrig försent.

Paris utöver det vanliga - Gossip Girls
Maria Karlsson Fantasy Dining
Maria Karlsson

Följ Maria här:

Sverige

Maria Karlsson

Maria driver den prisbelönta resebloggen fantasydining.com som förmodligen är Sveriges mest annorlunda reseblogg. Bloggens unika nisch är temaresor, annorlunda hotell samt extraordinära restauranger. Maria själv vill att ett besök på hennes reseblogg ska kännas som att stiga in i en magisk portal av sagor, mystik och förtrollande hotell, mat- & dryckesupplevelser.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev