Meny Stäng

Semester på Cypern? – intressant resmål i Medelhavet

Annons

Semester på Cypern kanske? Cypern är ett resmål som ökar i popularitet. Jag (Helena) besökte ön för drygt 15 år sedan, och det var en blandad upplevelse. Det var å andra sidan inte så konstigt med tanke på förutsättningarna! Idag berättar jag om min annorlunda resa, och funderar vidare på Cypern som resmål.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Semester på Cypern – mer populärt

När vi nyligen skrev om resultaten av Resebarometern 2019 kunde vi konstatera att många länder går nedåt i besöksstatistiken, men att Cypern är ett av de länder som ökar i popularitet. Det fick oss att börja fundera lite över Cypern som resmål.

Semester på Cypern: Larnaca
Larnaca på Cypern, foto: Pixabay

I östra Medelhavet

Cypern är en önation i den östra delen av Medelhavet, och huvudstaden på ön heter Nicosia. Ön är den tredje största i Medelhavet och räknas geografiskt till Asien, men politiskt oftast till Europa.

Människor på Cypern i minst 11 000 år

Människor har bott på Cypern sedan urminnes tider, och man vet att ön var befolkad redan 9000 år före Kristus. På Cypern finns bland annat några av världens äldsta vattenbrunnar. Här finns också två historiska platser som tagits upp på Unescos världsarvslista; den välbevarade neolitiska byn Choirokoitia och kungagraven i Pafos.

Choirokoitia på Cypern, foto: Pixabay

Cypernsamlingen i Stockholm

När vi i höstas besökte Medelhavsmuseet i Stockholm fick vi se det som är världens största Cypernsamling utanför Cypern. År 1927 reste nämligen fyra svenska arkeologer till Cypern, och de kom hem med 12 000 cypriotiska föremål. Man kan alltså se väldigt mycket av det antika Cypern i Stockholm!

Medelhavsmuseum

Många olika stormakter

Cypern har ett strategiskt läge i Medelhavet och har styrts av många olika stormakter, som till exempel assyrier, egyptier, perser, venetianer, osmaner och greker. När ön placerades under brittiskt styre 1878 fanns både grekcypriotiska byar och turkcypriotiska byar på ön. År 1960 blev Cypern självständigt, och vid Cypernkrisen 1974 skedde en delning av ön, i en grekiskcypriotisk och en turkcypriotisk del.

Semester på Cypern i Larnaca
Kyrka i Larnaca, foto: Pixabay

Min semester på Cypern 2003

Jag (Helena) bokade en semester på Cypern 2003, ungefär ett år innan jag och Peter träffades första gången. På den här tiden hade jag en annan pojkvän, och han jobbade som underhållare på ett charterhotell på Cypern. Vi hade inte träffats på evigheter och förhållandet höll sakta men säkert på att rinna ut i sanden. Av någon anledning fick jag för mig att det är dåligt att göra slut på telefon, så jag bokade helt enkelt en resa till Cypern … för att göra slut.

Semester på Cypern
Cypern 2003 – inscannad bild från fotoalbum

Att göra slut under en semester på Cypern

Upplägget bäddade knappast för en perfekt semester, vilket förstås påverkar min bild av Cypern. Jag flyttade in i ett stort vitt hus tillsammans med ett svenskt musikalgäng, som jobbade på närmaste charterhotellet. Sedan var det dags att göra slut …

Pojkvännen blev ledsen, men det gick över snabbt och snart blev det tydligt att han nog egentligen hade känslor för en av sina kvinnliga danskollegor. Lustigt nog hämtade vi oss alla ganska snabbt och vi tre (jag, ex-pojkvännen och den presumtiva nya flickvännen) lyckades genomföra en oväntat smärtfri och trevlig sightseeing i området. Mestadels var jag ändå ensam på dagarna, eftersom musikalgänget jobbade med sina shower.

cypern
Cypern 2003- inscannad bild från fotoalbum

Semester på Cypern – på egen hand

Jag spenderade dagarna på Cypern med att sola och bada, läsa böcker och hänga ensam på uteserveringar. Jag minns att hettan var dallrande och att vattnet var kristallklart och vackert.

Maten imponerade däremot inte, och jag hade i min ensamhet roligt åt att det var omöjligt att beställa en enda maträtt utan pommes frites och majonnäs. Jag provade med allt från sandwich och omelett till fisk med ris, men även till maträtten ”fisk med ris” serverades för säkerhets skull också pommes frites och majonnäs.

Cypern, foto: Pixabay

Att ompröva ett resmål

Förutsättningarna under min resa till Cypern var så fel de kunde bli, men jag skulle absolut kunna tänka mig att ompröva Cypern som resmål. Denna Medelhavsö passar förstås för sol, bad och båtutflykter, och jag skulle också vilja se mer av den antika kulturen som finns på ön. Dessutom finns möjlighet att vandra, cykla eller kanske besöka vingårdar.

Cypern Medelhavet

Vill du läsa mer om Cypern?

UPPDATERING: Efter att vi skrev denna artikel har vi gjort en ny spännande resa till Cypern. Nedan hittar du massor av läsning.

Alla våra bästa tips om Cypern. Klicka på bilden!

Vilka är dina bästa tips för semester på Cypern?

Har du varit på semester på Cypern, eller är du nyfiken på att resa dit? Om du varit där, vilka är dina bästa tips?

Fakta om Cypern

 • Huvudstad: Nicosia
 • Invånare: 1 170 000 (2016)
 • Statsskick: Republik
 • Självständighet: Från Storbritannien, 16 augusti 1960
 • Språk: Grekiska och turkiska (en del pratar också engelska)
 • Valuta: Euro
 • Tidsskillnad: + 1 timme
 • Nationaldag: 1 oktober (grekcypriotisk)
 • Prisläge: Billigare än Sverige

Resa till Cypern

 • Flyg: Man kan flyga till Cypern reguljärt året om, med flera olika bolag. Flygplats finns bland annat i Larnaca. Charterresor med direktflyg finns på sommarhalvåret och tar drygt fyra timmar. Från och med 1 maj klimatkompenserar TUI din resa – här kan du läsa mer om TUIs resor till Cypern.

Temperaturer på Cypern

 • Vår: 19-27 grader på dagtid (8-15 grader på natten)
 • Sommar: 30-33 grader på dagtid (18-21 grader på natten)
 • Höst: 22-31 grader på dagtid (12-19 grader på natten)
 • Vinter: 16-19 grader på dagtid (7-9 grader på natten)

Prenumerera på vårt nyhetsbrev