Meny Stäng

Färre utlandsresor och mer tåg – Resebarometern 2019

Annons

Färre utlandsresor än på många år samt mer drömmar om tåg och semester på hemmaplan. Vagabond har nyligen släppt Resebarometern 2019, som både berättar om resandet 2018 och spanar in i framtiden. Vad tror du? Hur kommer svenskarnas resande se ut i år och de närmaste åren?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Resebarometern 2019

Vagabond har publicerat Resebarometern årligen sedan 2010. Undersökningen har i år genomförts i samarbete med försäkringsbolaget Europeiska ERV, av analysföretaget Resurs. Så, vad visar årets undersökning?

resebarometer 2019

Svenskarna reser mindre

Svenskarna har under det senaste decenniet rest mer och mer, men 2018 minskade semesterresorna till utlandet för första gången på länge. År 2018 gjorde vuxna svenskar totalt 11,2 miljoner semesterresor utomlands, vilket är en halv miljon färre än 2017.

Resorna till Thailand har minskat från 427 000 år 2009 till 190 000 år 2018, och allra mest har resorna till Kroatien minskat. Resebarometern visar att resandet förmodligen kommer fortsätta att minska i år.

I det långa perspektivet reser vi ändå fortfarande ganska mycket. Trots minskningen gör svenskarna drygt 60 procent fler utlandsresor idag jämför med högkonjunkturen i sluten av 1980-talet.

Brac, resebarometer 2019

Varför reser svenskarna mindre?

Trots att Sverige är inne i en högkonjunktur med låg arbetslöshet reser vi mindre. Varför det? Resebarometern 2019 och analytikerna bakom undersökningen ger flera möjliga svar:

 • Mediernas rapportering om miljön och flygets klimatpåverkan
 • Sommaren 2018 var oerhört varm i Sverige
 • Den svenska kronan är svag
Stockholms skärgård Sverige, resebarometer 2019

Några länder ökar

Även om turismen från Sverige minskar till många länder, så reser vi faktiskt mer till vissa länder. Trots att många säger att de väljer bort Turkiet på grund av det politiska styret så visar statistiken att fler och fler reser dit. Andra destinationer som är på uppgång är Danmark, Storbritannien, Nederländerna, Cypern och Grekland.

Solnedgång över Kassandra, resebarometer 2019

Svenskarna vill åka mer tåg

Tågresorna till utlandet ökar, även om det är marginellt. Tågets andel av utlandsresenärerna har ökat från 2 procent 2016 till 3 procent 2017 och 2018 enligt Resebarometern 2019. Nästan 20 procent av svenskarna säger att de 2019 ska resa med med tåg utomlands.

Tågresor i Europa, resebarometer 2019

Hit reste svenskarna 2018

 1. Spanien
 2. Danmark
 3. Tyskland
 4. Grekland
 5. Storbritannien
 6. Italien
 7. Finland
 8. Frankrike
 9. Norge
 10. USA
Sevilla, Spanien

Så reste svenskarna utomlands 2018

 1. Flyg (65 %)
 2. Bil eller husbil (20 %)
 3. Färja (7 %)
 4. Buss (4 %)
 5. Tåg (3 %)
Husbil i Makedonien

Dessa länder valde svenskar bort 2019

 1. Turkiet
 2. Egypten
 3. Afghanistan
 4. Albanien
 5. Ryssland
 6. Irak
 7. Iran
 8. Ukraina
 9. Förenade Arabemiraten
 10. Israel
Luxortemplet

Så bodde svenskarna på semestern 2018

 1. Hotell (58 %)
 2. Släkt och vänner (12 %)
 3. Stuga/hus/lägenhet på egen hand (6 %)
 4. Stuga/hus/lägenhet via förmedling (5 %)
 5. Bed & Breakfast/pensionat (4 %)
 6. Eget fritidshus/semesterlägenhet (3 %)
 7. Kryssningsfartyg (3 %)
 8. Camping (2 %)
hotell bohemian switzerland

Några reflektioner

Att flygandet minskade under 2018 är kanske inte så konstigt med tanke på den heta svenska sommaren. Det är ju lättare att ta miljövänliga beslut när man ändå har en fin sommar hemma.

Frågan är om det kommer hålla i sig även en kall och regnig sommar? Det är också möjligt att tåg kommer öka en aning, men för att det ska kunna bli någon verklig skillnad måste det bli enklare att boka tåg i Europa.

När det gäller destinationer tycker vi att det är tråkigt att fina Kroatien tappat turister. Kanske har priserna gått upp en aning? Annars kan vi verkligen rekommendera härliga Kroatien, och även fina Albanien!

WIFI.se
Albanien

Vad tror du?

Hur tänker du kring Resebarometern 2019? Vad tror du om svenskarnas resande? Kommer flygandet fortsätta minska, eller är det en kortvarig trend? Kommer tåg bli så populärt som många säger? Vilka destinationer tror du kommer gå upp … eller ner?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev