Meny Stäng

Örnnästet – Hitlers 50-årspresent bland bergen

Annons

Vi har besökt Örnnästet, eller Kehlsteinhaus som huset egentligen heter på tyska. Det här extremt högt belägna huset var en present till Adolf Hitlers 50 års dag 1939. Örnnästet ligger i södra Tyskland (Bayern) i Berchtesgaden, nära Salzburg och den österrikiska gränsen.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Kehlsteinstrasse till Örnnästet

Vi lämnade vår husbil på en stor parkering och betalade biljetter för besöket på Örnnästet. Med buss (849) fick vi åka på svindlande vägar upp till en höjd på 1650 meter över havet. Vägen heter Kehlsteinstrasse och är bara tillåten för bussarna.

Resan upp är bara det en upplevelse som man inte glömmer och det är galet vackert. Vi åker den 6,5 km långa uppförsbacken och genom 5 tunnlar, som tar drygt 30 minuter. Se upp för nackspärr för det är helt sanslöst vackert.

Hissen till Keilsteinhaus

Bussarna stannar på en stor vändplan och det är dags att kliva av, och gå mot den runda tunneln som är 124 meter djup. Vi kommer fram till en otroligt vacker hiss i blank mässing, med venetianska speglar och grönt skinn. Nu går hissen upp 124 meter som tar 40 sekunder, till slutliga målet Örnnästet (Kehlsteinhaus).

Örnnästet hiss
Bussens slutstation – nu är det dags för hiss!

Berchtesgaden från Örnnästet

När vi kommer upp är det ganska molnigt under oss? Vi har molnen under oss för att vi är väldigt högt upp! Det är otroligt friskt i luften och lite kyligt, och molnen ändras hela tiden och vips, så kan de vara borta.

Utsikten är andlös och på ena sidan ser du berget Watzmann i nordöstra Alperna med sina 2713 meter, och på andra sidan en av Tysklands (Bayerns) vackraste sjöar Schönau am Königssee. Sjön ingår i Nationalparken Berchtesgaden och är med på UNESCO:s världsarvlista sedan 1990. Fina dagar ser upp till 200 km bland alptoppar och grönklädda kullar.

1834 meter högt på Örnnästet

Om du vill så gå till den högsta punkten 1834 meter högt på Örnnästet, via leden Mannlsteigbana där du ser det stora korset ”Das Gipfelkreuz”. Här fotas det friskt och det är en bra vy över Örnnästet.

Örnnästet restaurang
Det finns en restaurang om man blir hungrig. Här väntar vi på öl och schnitzel.

Bergrestaurang Kehlsteinhaus

Är du hungrig eller törstig finns det Bergrestaurant Kehlsteinhaus eller en liten bar och kiosk. Här kan du sitta och ta in alla intryck, tänk ”Sound of Music” och bara vara bland molnen. Glöm inte att ta en titt på marmorspisen som Adolf Hitler fick i 50-årspresent från Italiens fascistledare Mussolini, innan du lämnar Örnnästet.

Örnnästet restaurang och stigen till korset
Restaurang med utsikt och vägen till korset.

Örnnästet

Kehlsteinhaus ligger på berget Kehlstein på Obersalzberg, 1834 meters höjd över havet och högt över byn Berchtesgaden. Huset byggdes till Adolf Hitler efter en ide från Martin Bormann, som var en av Hitlers närmaste medarbetare och det nationalsocialistiska partiet betalade. Trots att Kehlsteinhau låg nära Hitlers sommarhus Berghof var han sällan här.

Hitler

Hitler led av yrsel och höjdskräck och var rädd att blixten skulle ta hans liv, så högt upp bland molnen och det blev ingen ”hit”. Hitler gjorde bara 14 officiella besök i Örnnästet och den enda politiskt betydelsefulla person som han tog emot här var den avgående franska ambassadören i Tyskland, André François-Poncet.

Örnnästet

Chefsarkitekt Albert Speer

Adolf var alltid imponerad av de grekiska och romerska pampiga byggnaderna som de byggde, för de utstrålade makt. Tredje riket skulle självklart inte vara sämre, och det var här som chefsarkitekten Albert Speer kom in i bilden. Albert hade 1937 ansvaret för att bygga om Berlin till ”Germania”, den nya världshuvudstaden som skulle stå klar 1950 och även världsutställningen i Paris 1937.

WIFI.se

Martin Bormann och Örnnästet

Det var många som ville göra Adolf hitler till lags och en av dem var Martin Bormann som var Adolfs närmaste man. Det var han som hade yttersta ansvaret att det skulle bli klart till Adolf Hitlers 50 årsdag, och Örnnästet invigdes 20 april 1939.

Tehuset på Kielstein

Ett imponerande bygge som gjordes på 13 månader 1937-38 med 3000 man. Snöoväder och laviner fick de brottas med under konstuktionen, innan andra världskriget började, i bayerska alperna med en svindlande utsikt! ”Tehuset” som det kallades byggdes på berget Kehlstein och det var de allierade som döpte det till Örnnästet.

Örnnästet Tyskland
Peter med den svindlande utsikten runt om

Eva Braun

Älskarinnan Eva Braun älskade Örnnästet och tillbringade mycket ledig tid här. Inte konstigt att Eva Braun ordnade för sin syster en stor bröllopsmottagning som hölls när Eva Brauns syster Gretls gifte sig med Hermann Fegelein 1944. När kriget led mot sitt slut trodde man att Hitler skulle göra sin sista fajt i någon alpfästning, och kanske i Obersalzberg.

Bombningar över Örnnästet

Royal Air Force bombade alla byggnader 25 april 1945 men missade själva Örnnästet, och vi tackar för det idag. Efter kriget användes Kehlsteinhaus av de allierade amerikanska styrkorna och var inte tillgänglig för allmänheten, men som senare lämnades tillbaka till staten Bayern.

Hitlers Örnnästet
Örnnästet

Tips om Örnnästet

Vandra: Du kan vandra upp från Obersalzberg och det tar ca 3 h 30. Det finns också en vandringsled från Scharitzkehl, där den gamla inträdet och parkeringsplatsen låg. Ta med vatten, kolla vädret för att det ändrar sig fort och riktigt bra skor! Börja i tid för att Örnnästet stänger kl 16.00. På ena sidan av berget kan du se den underbara alpsjön Königssee och på andra sidan bergen Karkopf och schlafende Hexe Kneifelspritze. Vandringslederna är bra markerade!

Ta sig upp till Örnnästet

Tips busstur: Där bussen stannar vid vändplanen innan hissen, bör du stämpla din biljett med vilken tid du ska åka ner igen. Bussarna 4-5 stycken åker var 25 minut i kolonn för de kan inte mötas på vägen, och bussarna kan vara fulla. Det innebär att du får vänta tills det blir ledigt för nästa tur om inte de också är fulla. Beräkna ca 3 timmar tills du ska ner igen på plats.

Se mer från filmen Örnnästet

Werfen Castle (Burg Hohenwefen)  är den stora borg eller fästning från 1000 talet. Den är mest känd från just filmen Örnnästet från 1968 med Richard Burton och Clint Eastwood. Det är öppet på sommarmånaderna. 40 min körtid från Berchtesgaden via A10.

Vattenfall vid Werfen Castle

Golling Wasserfall ligger bara 5 minuter från Werfen Castle och 35 minuter från Berchtesgaden. Ett magiskt 75 meter högt vattenfall i trollskog. Från parkeringen är det 10 min att gå och tyvärr tar de inträde som är runt 30 kronor.

Vattenfall

Saltvattensjön i Berchtesgaden

Salzbergwerk är den stora saltgruvan där de stora pengarna gjordes för länge sedan. Den ligger i Berchtesgaden och det tar 90 minuter, och du bjuds dessutom på en 100 meter flott tur i saltvattensjön i gruvan som är väldigt populär. De har öppet dagligen med flera olika sevärdheter som du hittar på hemsidan Salzbergswerk.

Alpsjön Königssee

Königssee är en alpsjö med smaragdgrönt kristallklart vatten. Den ligger insänkt med höga berg omkring och vi ska dit efter alla foton vi sett, men missade det förra gången. Här kommer länken till deras webbsida.

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Fakta om Örnnästet

 • Land: Tyskland
 • Språk: Tyska (en del pratar också engelska)
 • Valuta: Euro
 • Prisläge: Lite billigare än Sverige
 • Invånare: Berchtesgaden 7800 (2017)
 • Tidsskillnad: Ingen
 • Akutnummer: 112
 • Religion: Kristendom
 • El: Som Sverige
 • Vatten: Drickbart
 • Turistbyrå: Information Centre & Education Center Hanielstrasse 783471 Berchtesgaden.

Resa till Örnnästet

 • Med bil: Örnnästet ligger i södra Tyskland, nära österrikiska Salzburg. Parkering finns på Hintereck där även biljettkontoret ligger i Obersalzberg och där bussarna utgår ifrån för att komma upp.
 • Bil från München: Hyrbil i München och det är det 15,5 km körsträcka och räkna med 1 h 40 min, via A8 och är avgiftsbelagd.
 • Bil från Salzburg: Hyrbil i Salzburg och det är 26. 1 km körsträcka och räkna med 32 min, via B150 och B305.
 • Parkering: Det kostar dig mellan 30-50 kronor för parkering beroende på fordon.
 • Flyg: Från Stockholm till München går det flyg varje dag med de flesta flygbolag. Norwegian har ofta bra priser.
 • Buss München: Det går buss från München till Berchtesgaden (Örnnästet) mån, tors, fre, lör, sön från München central buss station. Resan tar 2 h 30 min och kostar mellan 100-150 kronor (2018) beroende på ålder.
 • Buss Salzburg: Från Salzburg till Berchtesgaden (buss 840) tar ca 1 h och kostar runt 50 kronor (2018).
 • Tåg: Från München till Berchtesgaden från München ost station med Deutche Bahn, och tar ca 3 h 25 min och kostar mellan 450-650 kronor (2018)

Guidade turer till Örnnästet

 • Guidad busstur München: Det går guidade bussturer från München till Kehlsteinhaus (Örnnästet) som tar 10 h 30 min, en hel dag. Det kostar runt 600 kronor (2018) med guidning på engelska. Obs: Det ingår ej inträde, och specialbussen upp till Örnnästet ca 250 kronor (2018), ej heller mat. Bussen går från Karstadt-varuhuset mittemot centralstationen.
 • Guidad tur Salzburg: Guidade bussturer från Salzburg till Kehlsteinhaus (Örnnästet), tar 4 h 30 min. Det kostar runt 700 kronor (2018) med guidning på engelska. Det ingår inträde i biljetten men ej mat. Bussen går från Mirabellplatz 2, 5020 Salzburg.

Guide: Örnästets öppettider och priser

 • Kehlsteinhaus (Örnnästet): Öppet från 9 maj – 25 oktober om det inte är extremväder som mycket snö. Priset är med buss t/r och inträde ca 180 kronor (2018).
 • Bussen går från 07.20 på morgonen och sista bussen ner 16.50 på eftermiddagen. (OBS. Själva Örnnästet stänger 16.00). Från oktober månad går första bussen 09.20 på morgonen.
 • Ringa och boka: Biljettkontoret Hintereck +49 (0) 8652 2029  Kehlstein house +49 (0) 8652 2069

Mat och dryck på Kielsteinhaus

 • Bergrestaurant Kehlsteinhaus där vi tog en lokal stor stark och en schnitzel är ett trevligt ställe att vara på. De har självklart traditionella rätter som Wurstsallad, Knödel och tänka sig drycken Black Eagle. De har en lite kiosk och en liten bar också för att du ska slippa vänta.

Boende nära Kielsteinhaus

 • Hotell Zum Türken ligger vid Hintereck med utsikt över de bayerska Alperna. Endast bed & breakfast.
 • Explorer Hotell Berchtesgaden ligger bra till i den härliga bayersk-österrikiska naturen.

Ställplats och camping nära örnnästet

 • Camping-resort Allweglehen Allweggasse 4, 83471 Berchtesgaden och ligger 13 min från Örnnästet och du kör väg B319.
 • Camping & Pension Mühlleiten på Königsseer Str. 70, 83471 Schönau am Königssee och ligger 13 min från Örnnästet och du kör B319 och B20
 • Ställplatsen Parking Kehlstein på Obersalzberg Strasse 834 71 Berchtesgaden har 20 platser men inga uppgifter på pris om du stannar hela natten.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev