Meny Stäng

Kloster Neuzelle i östra Tyskland – makalös barockarkitektur

I samarbete med Brandenburg

Vi har nu besökt kloster Neuzelle i östra Tyskland. Man behöver inte vara intresserad av kyrkor för att bli fascinerad av den imponerande barockarkitekturen i klostret. Precis intill ligger ett klosterbryggeri, så vi fick med oss lite klosterbrygd också …

Från Potsdam till Neuzelle

Neuzelle ligger i östra Tyskland, och det tog oss ca en och en halv timme att köra hit från Potsdam. Så, vad gör man i Neuzelle då? Jo, i första hand reser man hit för det fantastiska klostret. I övrigt är Neuzelle en mycket liten ort

Potsdam till Neuzelle

Att hitta en ställplats i Neuzelle

Vi hittade en ställplats mitt i den lilla byn, men tyvärr blev vi tvungna att lämna efter en bara liten stund. Med hjälp av appen CamperContact (som vi oftast använder för att hitta ställplatser och campingar) hittade vi fram till ställplatsen Zum Zickenzeller. Det var väldigt trångt att svänga in på den lilla parkeringen och FREEDOM fick en repa på vägen, men till slut var vi på plats.

Ställplats Neuzelle

På ställplatsen i Neuzelle

Farbröderna som målade om huset drog fram en elsladd åt oss, och vi gjorde oss beredda att stanna över natten i det lätt oordnade kaoset på gården, bland blommor, getter och en fiskdamm. Men just när vi skulle till att slappna av för kvällen insåg vi att ställplatsen befann sig i total internetskugga, och hur skulle vi då kunna blogga …? Vi bad om ursäkt för besväret och rullade vidare till en vanlig parkeringsplats i närheten, där vårt internet fungerade utmärkt.

Två getter på den lilla ställplatsen

Kloster Neuzelle

Dagen efter var det dags att kolla på kloster! Kloster Neuzelle är ett tidigare romerskt-katolskt kloster som tillhört cistercienerorden. Det grundades från början på 1200-talet, och den byggnad som står idag byggdes på 1600-talet. Klostret är känt för den speciella barockarkitekturen, som är unik för regionen. Vi blir fascinerade av sånt här! Den pampiga kyrkan, som ligger i en liten, liten by är invändigt smyckad på varje centimeter.

Abbey Neuzelle

Klostret från utsidan

Kloster Neuzelle

Varje millimeter av kyrkan är dekorerad

Kloster Neuzelle

Taket är fullt av målningar

Man kan gå runt i kyrkan hur länge som helst och titta på detaljer. Jag blev mest fascinerad av alla änglar och deras olika kreativa aktiviteter. Den som kan sin bibel bättre än vi kanske förstår varför änglarna bär runt på sånt som fiskar, verktyg och tärningar …?

Kloster Neuzelle

En ängel med en … fisk

Neuzelle kloster

Hantverksängel med tång och hammare

Neuzelle kyrka

En ängel bär runt på tärningar, vid Jesu fötter

Drake

På vissa ställen går det vilt till

Klosterbryggeri

Precis utanför klostret finns ett klosterbryggeri. Vi blev nyfikna och köpte med oss ett gäng öl, så någon dag blir det klosterölsprovning i husbilen!

Klosterbryggeri

Lite klosterbrygd kanske …?

Klosterbryggeri

Peter är redo med lite klosteröl som vi ska prova!

Film från vår resa i Tyskland

Vi har nu lämnat Tyskland och rullat in i Tjeckien. Peter har satt ihop en film från vår resa i Tyskland denna gång. Håll till godo!

Detta inlägg är skrivet i samarbete med regionen Brandenburg. Texterna, bilderna och åsikterna är som vanligt våra egna.