Meny Stäng

Kloster Neuzelle i östra Tyskland – makalös barockarkitektur

I samarbete med Brandenburg

Vi har nu besökt kloster Neuzelle i östra Tyskland. Man behöver inte vara intresserad av kyrkor för att bli fascinerad av den imponerande barockarkitekturen i klostret. Precis intill ligger ett klosterbryggeri, så vi fick med oss lite klosterbrygd också …

Från Potsdam till Neuzelle

Neuzelle ligger i östra Tyskland i Brandenburg ca 13 mil nordost om Berlin, och det tog oss ca en och en halv timme att köra hit från Potsdam. Så, vad gör man i Neuzelle då? Jo, i första hand reser man hit för det fantastiska klostret. I övrigt är Neuzelle en mycket liten ort

Potsdam till Neuzelle

Kloster Neuzelle

Kloster (stift) Neuzelle är ett tidigare romerskt-katolskt kloster som tillhört cistercienerorden. Det grundades från början år 1268, och den byggnad som står idag byggdes på 1600-talet. Klostret är känt för den speciella barockarkitekturen, som är unik för regionen. Vi blir fascinerade av sånt här! Den pampiga kyrkan, som ligger i en liten, liten by är invändigt smyckad på varje centimeter. Här finns också en stor och vacker klosterträdgård som alla fina kloster eller kyrkor bör ha. Floden Oden ligger i förbindelse med klostret och klosterbryggeriet.

Abbey Neuzelle
Klostret från utsidan
Kloster Neuzelle
Varje millimeter av kyrkan är dekorerad
Kloster Neuzelle
Taket är fullt av målningar

Man kan gå runt i kyrkan hur länge som helst och titta på detaljer. Jag blev mest fascinerad av alla änglar och deras olika kreativa aktiviteter. Den som kan sin bibel bättre än vi kanske förstår varför änglarna bär runt på sånt som fiskar, verktyg och tärningar …?

Kloster Neuzelle
En ängel med en … fisk
Neuzelle kloster
Hantverksängel med tång och hammare
Neuzelle kyrka
En ängel bär runt på tärningar, vid Jesu fötter
Drake
På vissa ställen går det vilt till

Klosterbryggeri

Precis utanför klostret finns ett klosterbryggeri som grundades 1589. Vi blev nyfikna och köpte med oss ett gäng öl, så någon dag blir det klosterölsprovning i husbilen som sorten Schwarzer ABT.

Klosterbryggeri
Lite klosterbrygd kanske …?
Klosterbryggeri
Peter är redo med lite klosteröl som vi ska prova!

Film från vår resa i Tyskland

Vi har nu lämnat Tyskland och rullat in i Tjeckien. Peter har satt ihop en film från vår resa i Tyskland denna gång. Håll till godo!

Ställplats i Neuzelle

Vi hittade en ställplats mitt i den lilla byn, men tyvärr blev vi tvungna att lämna efter en bara liten stund. Med hjälp av appen CamperContact (som vi oftast använder för att hitta ställplatser och campingar) hittade vi fram till ställplatsen Zum Zickenzeller. Det var väldigt trångt att svänga in på den lilla parkeringen och FREEDOM fick en repa på vägen, men till slut var vi på plats.

Ställplats Neuzelle
På ställplatsen i Neuzelle

Farbröderna som målade om huset drog fram en elsladd åt oss, och vi gjorde oss beredda att stanna över natten i det lätt oordnade kaoset på gården, bland blommor, getter och en fiskdamm. Men just när vi skulle till att slappna av för kvällen insåg vi att ställplatsen befann sig i total internetskugga, och hur skulle vi då kunna blogga …? Vi bad om ursäkt för besväret och rullade vidare till en vanlig parkeringsplats i närheten, där vårt internet fungerade utmärkt.

Två getter på den lilla ställplatsen

Se mer

Potsdam i Tyskland och slottet Sanssouci ligger inte så långt från Neuzelle. Potsdam var en enorm överraskning för oss som verkligen har det mesta. Kör via A12 som tar 1 h 33 min och är 139 km till Potsdam.

Läs mer

Vill du veta mer om härliga platser i Tyskland så har vi en hel sida. Resa till Tyskland – din guide till Tysklands bästa resmål och vi har också en sida för dig som tar dig fram mobilt: Campingar och ställplatser i Tyskland

Info och fakta om Neuzelle

 • Land: Tyskland
 • Språk: Tyska (en del pratar också engelska)
 • Valuta: Euro
 • Prisläge: Lite billigare än Sverige
 • Invånare: Neuzelle ca 4000 (2017)
 • Tidsskillnad: Ingen
 • Religion: Kristendom
 • El: Som Sverige
 • Vatten: Drickbart
 • Turistbyrå: Tourismus-information Amt Neuzelle på Stiftspl. 7. Öppet mån-sön 10.00-18.00

Resa hit

 • Flyg från Arlanda till Berlin på 1 h 35 min direkt.
 • Tåg från Berlin till Neuzelle tar ca 3 h.
 • Bil eller hyrbil från Berlin till Neuzelle och kör du via A12 tar det 1 h 43 min och är 130 km

Guide: öppettider och priser

 • Klostret Neuzelle och museum har på sommaren öppet mån-sön 10.00-18.00 och på vintern tisdag-söndag 10.00-16.00. En vuxenbiljett kostar 4 euro och barn under 12 år går in gratis. Ytterligare information hittar du här.
 • Klosterbrauerei Neuzelle (klosterbryggeri) har öppet mån-fre 09.00-18.00 och lör-sön 10.00-17.30. Fri entré.

Mat och dryck

 • Dö-Pizz Neuzelle på Bahnhofstraße 29B. Pizza med lokala produkter.
 • Neuzelle – Gaststätte & Pension Schloss Bomsdorf på Parkweg 4.
 • Kulturcafé Barocco på Stiftspl. Färsk tårta eller en öl och smörgås. Restaurant på Bernauer Str. 6
 • Lidl i Eisenhüttenstadt på Karl-Marx-Straße 35. kör via B112 och Karl-Marx-Strasse som tar 12 min och är 7,5 km.

Boende

Ställplats och camping

 • Ställplats Zum Zickenzeller på Bahnhofstraße 27. 5 minuters gångväg till klostret. Svårt att komma ner med vår husbil på 7.30 meter, inget wifi (2018) och plats för 3-4 husbilar.
 • Campdeulo camping on lake Deulowitzer på Am See 4 a Ortsteil. Det här verkar vara en riktigt bra camping som vi missade. kör via B112 som tar 20 min och är 22,4 km från Kloster Neuzelle. Campingen till Oranienburg, och om kör du via L211 tar det 16 min och är 13 km.
 • Eurocamping-Neissetal Kiessee Bresinchen på Coschener Str. 18. En strandcamping där du parkerar var du vill. Kör via B112 som tar 12 min och är 11,7 km från Stift Neuzelle.

Läs mer: Ölprovning med tysk och belgisk öl