Meny Stäng

Ölprovning med tysk och belgisk öl

Under vår husbilsresa i Europa i somras handlade vi på oss en del speciella och intressanta ölsorter. Under de senaste veckorna har det blivit en successiv ölprovning med tysk och belgisk öl. Kul!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Klosterbryggeriet Neuzelle

I början av juli besökte vi ett klosterbryggeri bredvid det helt fantastiska klostret Neuzelle. Bryggeriet grundades 1589, och är känt för ”Schwarzer Abt” samt porter, bocköl och körsbärsöl. Bryggeriet blev uppmärksammat under ett antal år eftersom de inte fick lov att använda beteckningen ”öl” för några av sina märken på grund av att tillsatsen sirap inte uppfyller de tyska renhetslagarna. Efter en 13-årig rättsstrid vann bryggeriet.

Klosterbryggeri

Vi köpte med oss en låda med diverse intressant öl, som sedan skumpade med oss i husbilen runt ytterligare sex länder …

Klosterbryggeri

Sedan vi kom hem har ölen fått ligga till sig i husbåten, och efter några månader var det dags att testa! Ölen i den här lilla kartongen var minst sagt intressant. Det var flera riktigt mörka öl, både stout och schwarzbier, som är en slags ”svart pilsner”. Hur det smakade? Jag gillade Schwarzer Abt som var både smakrik och lättdrucken, trots att den var så mörk. Fruktöl har vi både lite svårt att vänja oss vid …

Öl från De Koninck i Antwerpen

Lite senare under resan, i slutet av augusti, kom vi fram till Antwerpen i Belgien där vi besökte bryggeriet De Koninck. Detta var ett riktigt intressant besök, med en maffig köttmåltid, och dessutom fick vi med oss en hel del öl hem.

De Koninck

Först och främst fick vi med oss Duvel, som är små men både starka (8,5 %!) och med mycket karaktär. Små, men naggande goda!

Vi fick också med oss ett helt gäng andra sorters belgisk öl. Alla smakar bra får vi säga, men är kanske mer eller mindre smakrika. Vår favorit blev den som heter Tripel d’Anvers. Mycket god ölsmak!

Ölprovning?

Vi hade nog funderat på att ha en riktig ”ölprovning”, men så blev det inte riktigt. Istället har vi provat någon till middagen emellanåt, och det har kanske inte varit så dumt det heller!

Gillar du öl? Vad tycker du om till exempel stout, schwarzbier eller fruktöl? Har du besökt något bryggeri?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev