Meny Stäng

Karneval i Tyskland – en färgsprakande fest

Annons

Visste du om att man firar karneval i Tyskland under flera månader varje år? Om det är något vi tycker att man är lite dålig på i Sverige så är det just färgsprakande festivaler. Ibland har vi tänkt att man måste ta sig ändå ner till södra Europa för karnevalsstämning, men det kan faktiskt räcka att resa till Tyskland!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Samarbete med Tyska
Turistbyrån

Inför 2019 har vi inlett ett samarbete med Tyska turistbyrån, vilket vi verkligen är glada över! Förr såg vi ofta Tyskland lite som ett land som man bara reser igenom, men på senare tid har vi börjat upptäcka att Tyskland har väldigt mycket att erbjuda, inte minst när man reser med husbil. Förutom all natur och kultur så är ju tyskarna i stort sett bäst på det här med ställplatser.

Så, samarbetet då? Det kommer föra med sig en del olika saker under året, men bland annat innebär det att vi regelbundet kommer kunna presentera aktuell och relevant information om vad som är på gång i Tyskland. Tanken är att vi ska kunna tipsa om det som är på gång – i god tid för dig som vill planera en resa. Vi börjar med att skriva om de tyska karnevalerna!

Moseldalen
I somras upplevde vi fantastiska Moseldalen i Tyskland

Vad är Karneval i Tyskland?

Under Karnevalstiden, också kallad den femte årstiden, råder undantagstillstånd i Tyskland. Man kan se galna karnevalståg överallt och precis alla, både barn och vuxna, firar ute på gatan i färgglada kostymer. Vi har aldrig upplevt en sådan här karneval i Tyskland, men råkade av en slump uppleva en liknande, men kanske lite mindre, i Belgien en gång för många år sedan. Sååå skön stämning!

Karneval i Köln, © NRW – Tourismus Nordrhein-Westfalen e.V. / Oliver Franke

Traditionen att fira karneval går tillbaka till medeltiden, och har troligen sina rötter i den romersk-katolska kristendomen. Inför den kommande påskfastan, då man bland annat inte fick äta kött, passade man helt enkelt på att fira rejält. Idag är karnevalerna inte längre förknippade med religion på det där tydliga sättet – men firar gör man fortfarande!

Karneval i Köln, © KölnTourismus GmbH /Dieter Jacobi

Karneval, Fasching eller Fastnacht

Om du varit i Tyskland vid den här tiden har du kanske inte bara stött på ordet Karnevel, utan kanske också Fasching eller Fastnacht. Detta är namnet på liknande festligheter som firas i de södra delarna av landet. Grunden till firandet är detsamma, men datumen kan skilja lite, och i de södra delarna är det också vanligt att spöka ut sig i trämasker som till exempel föreställer häxor, djävlar, djur eller narrar.

Karneval i Köln, © NRW – Tourismus Nordrhein-Westfalen e.V. / Oliver Franke

När firar man karneval i Tyskland?

Karnevalen börjar alltid den 11 november klockan 11:11, tar paus under julen, kommer igång igen i januari och har sin höjdpunkt på våren. ”Aschermittwoch” (alltså askonsdagen, som i år infaller den 6 mars) är den sista dagen av Karnevalen. Några speciella datum att lägga på minnet, för dig som vill planera en resa och pigga upp februari och mars:

 • Weiberfastnacht (28 februari 2019) – den smutsiga torsdagen, då karnevalens kulmen startar
 • Rosenmontag (04 mars 2019) – rosenmåndagen är höjdpunkten under karnevalssäsongen
 • Fastnachtsdienstag (05 mars 2019) – fettisdagen, som också är en viktig dag under karnevalen
Karneval i Köln, © Hotel Ernst

Var i Tyskland firar man bäst karneval?

 • Köln: För att få den absolut bästa karnevalsstämningen ska du ta dig till Köln på Rosenmontag. Här kan du förvänta dig att se runt 11 000 människor i karnelvalståget, varav över tusen musiker och även en hel del ryttare. På krogarna dricker man ”Kölsch” (ett ljust öl från Köln) och humöret är på topp. I Köln säger man Kölle Alaaf!
 • Dusseldorf: I Dusseldorf verkar man inte heller spara på krutet, och i början på mars arrangeras olika karnevalståg nästan varje dag. I Dusseldorf arrangerar man också något som kallas ”den längsta bardisken i världen” – här kan alla vara med och fira!
 • Aachen: Staden Aachen, som ligger vid gränsen mot Holland och Belgien, firar både med karneval och olika event.
 • Mainz: Staden Mainz, utanför Frankfurt am Main, är känd för sitt stora tåg på Rosenmontag. Karnevalståget har funnits sedan 1838 har ungefär 9500 deltagare och 500 000 åskådare varje år.
Köln, © Deutsche Zentrale für Tourismus e.V. / Francesco Carovillano

Natur, historia … och vin

När du ändå är på plats i de västra delarna av Tyskland kanske du vill passa på att se och uppleva lite mer av landet.

 • Nationalparken Eifel bjuder på stora bokskogar, mäktiga ekskogar och ett rikt djurliv.
 • Katedralen i Aachen är upptagen på Unescos världsarvslista.
 • Vinodlingar i Rhendalen passar för den som både vill njuta av gott vin och vackra omgivningar.
 • Staden Mainz verkar också vara intressant med gamla byggnader, historier om svartkonst och dessutom fina viner.
Katedralen i Aachen, © German National Tourist Board / Travel Collection/Lookphotos

Har du upplevt karneval i Tyskland någon gång? Berätta gärna!

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev