Meny Stäng

Sverige i Tyskland – 12 platser med svensk koppling

Annons

Det finns mer av Sverige i Tyskland än vad man kanske anar. Faktum är att man i Tyskland hittar massor av platser och traditioner med svensk anknytning. Många spår har en historisk koppling, till exempel till det 30-åriga kriget eller till Sveriges stormaktstid i Östersjöområdet. Visste du till exempel att man i Wismar varje år firar ”Schwedenfest” eller att Sveriges första universitet ligger i Greifswald?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Sverige i Tyskland – 12 platser du inte vill missa

När vi reste längs den tyska Östersjökusten i somras stötte vi på den ena svenska historien efter den andra. Vi besökte till exempel restaurangen ”Alter Schwede” i Wismar, kollade in Sveriges första universitet i Greifswald och blev guidade i den en gång svenska hansastaden Stralsund. Är du nyfiken på att upptäcka spår av Sverige i Tyskland? Idag tipsar vi om tolv väldigt svenska upplevelser i vårt grannland.

Sverige i Tyskland, i Greifswald
Vår guide i Greifswald, bredvid ett monument av Gustav II Adolf

1. Svenskhålen ”Schwedenlöcher Elbsandsteingebirge”

I bergsområdet Elbsandsteingebirge vid floden Elbe, mellan Dresden och tjeckiska gränsen, ligger ”die Schwedenlöcher”, svenskhålen. I den här dramatiska ravinen gömde traktens bönder sin egendom för svenskarna under 30-åriga kriget.

Schwedenlöcher Elbsandsteingebirge
Schwedenlöcher Elbsandsteingebirge, Sächsische Schweiz © DZT / Jens Wegener

Det verkar dessutom som att svenskarna ställt till med besvär i området också senare. Inte långt ifrån Schwedenlöcher och den kända utsiktsplatsen Basteibro, finns en inskription på gammaltyska ristad i den mjuka sandstenen: ”1705 kam der Schwede und kostete uns viel Geld” (”705 kom svensken och kostade oss mycket pengar).

Elbsandsteingebirge
Basteibron Elbsandsteingebirge, Sächsische Schweiz © DZT / Jens Wegener

2. Efterrätten ”Schweden Eisbecher” i Östra Tyskland

Schweden Eisbecher (Sverige-glass) är en efterrätt som man förr hittade i Östtyskland, och som fortfarande kan serveras i de östra delarna av Tyskland. Efterrätten består av vaniljglass, äppelmos, likör och grädde.

Namnet myntades 1952, då Sverige vann med 7-3 över det västtyska hockeylaget i de olympiska vinterspelen i Oslo. Walter Ulbricht, som var ordförande i det östtyska statsrådet, blev så förtjust att han valde att kalla sin favoritefterrätt för ”Sverige-glass”.

3. ”Schwedenfest” i Wismar

Efter 30-åriga kriget hamnade Wismar under svenskt styre fram till 1803 (de jure 1903). Det finns många svenska kopplingar i Wismar som till exempel den gotiska byggnaden ”Alter Schwede”, den gamle svensken – som idag är restaurang – och som byggdes omkring år 1380. Här hittar man också ”Schwedenkopf”, Sverigehuvud, ovanför entrédörrens portal.

Varje år i augusti firas de historiska minnena i staden med en rungande ”Schwedenfest”. Hela staden fylls med karoliner, hästar och kanoner, och ett skådespel tar plats på stadens gator, tillsammans med svenska flaggor och blågula ballonger.

Schwedenfest - Sverige i Tyskland

4. Svenskvägen ”Schwedenstrasse”

Vill du upptäcka alla de platser som var viktiga i Tyskland under den svenska perioden mellan 1630 och 1815? Då kan du följa den 700 kilometer långa Svenskvägen, som löper genom delstaten Mecklenburg-Vorpommern och delar av Brandenburg.

Rutten berättar om viktiga händelser som 30-åriga kriget, Sveriges uppgång och fall som stormakt, Preussens uppkomst och Napoleonkriget. Man kan till exempel se barockslottet och trädgården Griebenow i Pommern, som är ett exempel och en symbol för den svenska stormakten.

Ahlbeck Seebrucke
Ahlbeck Seebrucke © fotolia /Macro2811

5. Drottning Silvias hemstad Heidelberg

Det svenska kungahuset har under många århundraden blandats med kungligt tyskt blod. Här är några exempel:

  • Maria Eleonora av Brandenburg (1599-1655, som var Gustav II Adolfs fru och mor till drottning Kristina
  • Hedvig Eleonora av Holstein-Gottorp (1636-1715) som var Karl X Gustavs fru och mor till Karl XI
  • Victoria av Baden (1862-1930) som var gift med Gustav V och mor till Gustav VI Adolf

Idag har vi vår drottning Silvia Sommerlath (1943), som är gift med vår kung Carl XVI Gustaf och mor till bland annat kronprinsessan Victoria. Varför inte besöka Silvia Sommerlaths hemstad Heidelberg, där du bland annat kan kika på det fina slottet?

Heidelberg, Sverige i Tyskland
Heidelberg © Walkins Image / Tomas Hajek

6. Svenska dryckeshistorier i Bremen

Under det 30-åriga kriget, när svenskarna under Gustav II Adolf krigade i Tyskland, var Bremen och andra Hansastäder neutrala. Svenskarna behövde förhandla och eftersom kungen var rädd att hans sändebud skulle drickas under bordet skickade han två som skulle klara trycket: kapten Duglig och hans ryttardräng Balthasar Bottenlös.

De svenska sändebuden drack alla under bordet, förutom en man som hette Walther. Han drack dubbelt så mycket som svenskarna, och till slut somnade kapten Duglig. Bottenlös tyckte sig se en blåaktig dimma stiga upp ur Walthers huvud och skrek ”Du är en svartkonstnär!”. Walther visade en kran i hjärnan där vinångorna for ut. Han var dock imponerad av ryttardrängens förmåga att dricka och erbjöd honom att stanna som källarmästare, vilket ryttardrängen tackade ja till.

Lämna Sverige, där det finns mer vatten än vin. Vill du inte så vet hela stan imorgon att den svenske kungen skickade en ryttardräng som skrivare.

Svensk historia i Tyskland, i Ratskeller Bremen
Ratskeller Bremen © Bremen Touristik Zentrale / Jan Rahtke

7. Torgau – där svenskar åt björnar

Bed lilla barn, bed, imorgon kommer svensken, ja imorgon kommer han, Oxenstierna, och han kommer lära alla barn att be, så bed lilla barn, bed!

Denna varnande visa sjöngs för tyska barn under 30-åriga kriget, och faktiskt än idag. Mannen som barnen varnas för är Axel Oxenstierna, som tog över den svenska statsledningen efter Gustav II Adolfs död i slaget vid Lützen 1632.

Tyskland förstördes och plundrades under 30 år av de inblandade arméerna i kriget. Ett exempel hittar man i Torgau där den svenska armén hade sitt huvudkvarter under ett halvårs tid. Inskriften vid slottet Hartenfels vallgrav vittnar om denna tid. Sammanlagt 32-36 björnar livnärde under denna period den svenska hären.

Under trettioårskriget åt svenskar björnar från Torgau-björngrottan.

Torgau, Sverige i Tyskland
Torgau © DZT / Christof Herdt

8. Sverigemadonnan i Überlingen

Staden Überlingen vid Bodensjön belägrades av svenska trupper år 1632-1634 och det rådde svår nöd i staden. När nöden var som värst uppenbarade sig den heliga Maria för några munkar vilket stärkte invånarnas moral.

När de svenska trupperna äntligen gav sig av beslöt man att varje år hålla en gudstjänst och anordna en religiös procession till jungfru Marias ära. Den första processionen hölls år 1634 och anordnas nu två gånger per år. 1659 lät staden tillverka en mariastaty i rent silver kallad ”die Schwedenmadonna” som sedan dess bara kan beskådas under processionen. Resten av året förvaras madonnan i Münsterbasilikans skattkammare.

Bodensjön
Bodensjön © TMBW / Achim Mende

9. Schwedeneck – till minne av ett svenskdanskt sjöslag

År 1715 drabbade svenskar och danskar samman i ett sjöslag vid Kolberger Heide på den östra sidan av Kielbuktens utlopp. Efter den dramatiska händelsen, som skedde för snart 300 år sedan, fick området sitt namn ”Schwedeneck”.

Området ligger cirka två mil norr och Kiel och här hittar man idag vacker natur, idylliska stränder och fina cykelvägar. I Schwedeneck kan man bland annat semestra i vandrarhem, semesterlägenheter och på campingar.

Schwedeneck, Kiel Schiffe - Sverige i Tyskland
Schwedeneck, Kiel Schiffe © Lookphotos / Olaf Bathke

10. Würzburg – en gång en svensk stad i Bayern

Würzburg erövrades av Gustav II Adolf och hans trupper under 30-åriga kriget, och var svenskt mellan 1631 och 1635. I Fürstenbaumuseum finns ett utställningsrum tillägnat Gustav II Adolf med orginalobjekt från den här tiden.

Würzburg
Würzburg © Lookphotos / Andreas Strauss

11. Universitet i Greifswald var en gång Sveriges äldsta

Universitetet i Greifswald grundades år 1456, det vill säga 11 år före Sveriges äldsta universitet i Uppsala. Greifswald tillhörde Sverige under 150 år, och mellan 1747 och 1750 lät den svenska kronan uppföra Universitetets huvudbyggnad, under ledning av arkitekten Andreas Mayer. I huvudentrén möts besökarna än idag av en minnessten som nämner de svenska monarkerna Fredrik I och Adolf Fredrik samt greve Axel Löwen, som verkade som universitetets kansler. 

Greifswald är idag en universitetsstad med runt 10 000 studenter. Man kan bland annat läsa medicin här, men också till exempel humaniora och språk. Bland annat kan man förstås studera svenska!

Sverige i Tyskland - Sveriges första Universitet i Greifswald
Universitetet i Greifswald

12. Lützen – platsen för ett svensktyskt slagfält

En dimmig morgon den 6 november 1632 skrevs svensk historia i Tyskland. Utanför staden Lützen utkämpades ett slag mellan de kejserliga katolska trupperna under och den svenska protestantiska hären ledd av kung Gustav II Adolf. Under detta fruktansvärda blodbad dog tusentals soldater. Svenskarna vann slaget, men förlorade sin kung, som stupade i slaget vid Lützen.

Minnet av Gustav II Adolf har sedan slagets hållits levande. År 1803 skrev man in ”G A 1632” på den svarta minnesstenen ”Schwedenstein”. På 1900-talet byggdes också ett minneskapell, och man reste en staty av kungen på sin stegrande häst. Två svenska trähus från Dalarna kompletterar minnesmärkena, och i ett ut av dem är även ett litet museum inrättat.

Sverige i Tyskland

Mer om Sverige i Tyskland

Har du kanske också tips på platser eller traditioner i Tyskland med relation till Sverige? Berätta gärna!

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev