Meny Stäng

Halifax i Kanada – upplevelser i Nova Scotia

Känner du till Halifax i Kanada? Har du kanske till och med varit här? Vi besökte Halifax i Kanada sommaren 2012, på grund av en konferens. Som tur var hade vi bokat i lite extra tid för att upptäcka den här fina kanadensiska staden. Halifax visade sig nämligen vara en pärla!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Halifax i Kanada

Halifax är provinshuvudstad och också den största staden i provinsen Nova Scotia i Kanada. Nova Scotia (“Nya Skottland” på latin) ligger vid Kanadas sydostkust, och är den mest befolkade kustprovinsen i landet. Namnet Nova Scotia fick området år 1713, när det erövrades av britterna.

Kommunen Halifax har drygt 370 000 invånare. Staden grundades 1749 och uppkallades efter George Montagu-Dunk, 2:2 earl av Halifax. Staden är bland annat känd för en våldsam olycka 1917, då två fartyg kolliderade och orsakade en explosion som inte överträffades i storlek förrän atombomben kom. Mer än 2000 människor dog och en stor del av staden förstördes. Idag känns Halifax, åtminstone på sommaren, som en skön semesterstad.

Nova Scotia
Halifax i Kanada – sett från sjösidan
kanada
Färgglada hus mitt i stan

Vad kan man göra i Halifax?

Vi besökte Halifax eftersom jag (Helena) var här på en vetenskaplig konferens om intellektuell funktionsnedsättning. Konferensen pågick under en hel vecka, och Peter och jag valde att stanna ytterligare några dagar för att se oss omkring. Så vad kan man då göra i Halifax? Här är våra fem bästa tips på saker att göra!

Kanada
På plats inför konferensen!

1. Strosa i hamnen

Hamnen i Halifax är fantastiskt trevlig med en lång strandpromenad. På sommaren är det skön semesterstämning här med små butiker som säljer glass eller snabbmat, stånd som säljer smycken och trevliga fisk- och skaldjursrestauranger. Här finns också bänkar och solstolar för den som bara vill slappna av en stund.

Peter Halifax
Peter i hamnen under vår första dag i stan
Murphys Halifax
Murphys blev vårt favoritställe!

Man kan med fördel strosa längs med hamnen och titta på alla båtar, allt från lastfartyg till segelbåtar och enorma lyxyachter. Ombord på lyxyachterna kan man skymta ett liv i sus och dus, alltid med en stor besättning som sköter det praktiska. I stort sett alla är försedda med flaggor från skatteparadis …

Båtar halifax hamn
Rejäla lyxyachter i hamnen, den ena efter den andra …
Yacht Kanada
Det krävs en hel del personal på en sån här!

En lite annorlunda båt, som vi också såg i hamnen är Theodore Tugboat, eller Bosse Bogserbåt som den heter på svenska. Båten är känd från en kanadensisk TV-serie för barn om en bogserbåt som bor i en hamn tillsammans med alla sina båtvänner. TV-serien har tydligen sitt ursprung just här i Halifax!

Theodore tugboat
Bosse Bogserbåt på plats i Halifax hamn

2. Äta fisk och skaldjur

Man ska absolut passa på att äta fisk och skaldjur när man är i Halifax i Kanada. Det finns gott om fiskrestauranger längs hamnen, och här serveras i första hand lax, kolja, hummer, scampi, krabbkött, blåmusslor, pilgrimsmusslor och ostron. Man kan få skaldjuren serverade som de är eller tillagade i grytor, soppor, gratänger, pasta, crêpes, sallader och mackor.

skaldjursplatå
Vi firade Peters födelsedag med en skaldjursplatå
ostron
Ostron från tre olika regioner serverade med flera olika såser
Skaldjurscasserole - fylld med lax, kolja, hummer, scampi och pilgrimsmusslor
Skaldjurscasserole – fylld med lax, kolja, hummer, scampi och pilgrimsmusslor

Det kändes som att det fanns ett överflöd av hummer, för hummer serverades överallt och till allt. När vi till exempel beställde en fiskgryta kunde vi nästan vara säkra på att den skulle innehålla hummer, även om det inte var tydligt specificerat på menyn. Det gick också bra (i varje fall när vi var här) att få hummertaco på närmaste tacobar eller lobster roll, i form av McLobster, på McDonalds!

McLobster
McLobster på McDonalds i Halifax i Kanada

3. Åka på båttur med segelfartyg

Det finns många olika båtar och båtturer i Halifax hamn, och vi valde att ta en båttur med ett stort klassiskt segelfartyg. Fartyget vi valde att åka med var otroligt vackert och styrdes traditionellt, med manskraft för att hissa och bärga seglen. De unga befälen som styrde båten var otroligt skickliga – roligt att se! För egen del kunde vi nöja oss med att sitta på däck och njuta av turen.

Tur med segelbåt Halifax
Härlig dag på vattnet i sommarvärmen!
Båttur Halifax
Skicklig besättning tog hand styrde fartyget
Segelbåt Halifax
Vi kunde ta det lugnt …

4. Åka på guidad tur med amfibiebåt

En dag tog vi en så kallad “Harbour Hopper tour”, det vill säga en tur med en amfibiebåt. Det här grönblå mellantinget mellan bil och båt startade på land och körde strax rakt ner i vattnet. Vi fick en intressant guidning om staden först från sjösidan, och sedan genom att köra runt i staden som en helt “vanlig” bil. Fordonet? Det har tydligen tjänstgjort i Vietnamkriget, men sedan, i fredstid, fått en betydligt trevligare uppgift.

Harbour hopper tour
Från militärfordon till nöjesfordon …
Amfibiebåt
Guidning på vattnet
kanada
Där ligger Bosse Bogserbåt!
halifax
En del av vägarna är ganska branta

5. Shoppa

Det finns en hel del butiker i Halifax och vi passade på att shoppa en del när vi var där. Vi uppfattade modet och klädstilen som ganska annorlunda jämfört med hemma, men det är förstås sånt som är intressant när man reser!

När det gällde storlekar fick vi välja lite mindre storlekar är vi gör hemma. Jag shoppade till exempel några toppar i storleken “extra small” och det skulle aldrig inträffa i Sverige. Här köper jag medium, och ibland även large.

Vi fick också tänka till lite när det gäller priserna. Priset som står på kläderna i butiken är nämligen priset innan man lagt på moms. Det funkar ju när man vant sig vid det, men i början måste man tänka till. Det är lätt att tro att allting är billigare än det egentligen är!

Service och priser i Kanada
Shoppingfynd från Kanada

Boende i Halifax

Det finns gott om hotell i Halifax, och många ligger centralt eller nere vid vattnet. Vi bodde på ett hotell som heter The Prince George Hotel. Bortsett från att frukosten var dyr och inte ingick i priset (men det verkar vara det normala här) så var vi nöjda med hotellet. Rummet var trivsamt och vi hade fin utsikt över hamnen och en kort promenad till centrum.

Hotellrum Kanada
Vårt hotellrum i Halifax i Kanada
Halifax kanada
Utsikt från rummet

Restauranger i Halifax

Som vi tidigare nämnt så ska man passa på att äta fisk och skaldjur i Halifax! Vår absoluta favoritrestaurang blev Murphys, som ligger nere i hamnen, på Lower Water Street.

Halifax hamn
Peter med en bok i solen

Resa till Halifax

Du kan till exempel flyga med SAS, Brittish Airways eller Finnair till London, och därifrån till Halifax med till exempel AirCanada eller Lufthansa. En annan variant är att flyga med SAS till New York och därifrån till Halifax.

Se mer i Kanada

Det finns förstås hur mycket som helst att se i Kanada! Vi har inte varit någon annanstans i Kanada ännu, men vi skulle väldigt gärna vilja se mer av den storslagna naturen.

En helt annan anledning att resa till Kanada är att åka på hockeyresa! Läs gärna vår intervju med Peters brorsdotter Dessi om deras hockeyresa till Kanada.

Svensk hejarklack på hockeymatch i Kanada
Svensk hejarklack på hockeymatch i Kanada

Prenumerera på vårt nyhetsbrev