Meny Stäng

En intervju om en spännande hockeyresa till Kanada

Annons

Gillar du fotboll eller hockey? Skulle du vilja åka iväg på en fotbolls- eller hockeyresa, eller har du kanske rent av varit på någon? Mitt sportintresse är nog lite för vagt för att Peter ska lyckas locka med mig, men hans systerdotter Dessi och hennes man Lasse (som gifte sig i somras) och Dessis familj (föräldrar och bror med flickvän) har ett desto starkare intresse. Alldeles nyss har de kommit hem från en riktigt spännande hockeyresa i Kanada – och vi har passat på att intervjua Dessi om resan!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vad var det för hockeymatcher ni såg och varför valde ni att se dem?

Hockey

Vi tittade på JVM, alltså Sveriges juniorherrlag i ishockey, U20. U20 innebär att alla som spelar är max 20 år. Det är ganska stort i Sverige och såklart i Kanada och USA. Man kvalificerar sig till A-gruppen, vilket Sverige gjort sedan jag vet inte hur länge.  18 medaljer har Juniorkronorna plockat totalt, varav 2 guld (1981 & 2012) i JVM.

Det började med att vi tittade hemma varje jul och nyår från att jag var liten. Hockey är en stor sport i vår familj, och för några år sedan började vi lite löst prata om hur kul det vore att se just JVM direkt på plats. Tre Kronor i all ära men det är Juniorkronorna som lockar. De har mer fantasi i sitt spel och blir inte detaljstyrda på samma sätt samtidigt som de är orutinerade. Matcherna blir helt enkelt lite mer oförutsägbara och bjuder på massor av hockeygodis.

När vi för ca 2 år sedan fick veta att JVM skulle gå i hockeytokiga Kanada började vi planera på riktigt! Eftersom vi har vänner i Ottawa bestämde vi oss dessutom för att åka dit några dagar innan vårt biljettpaket skulle börja gälla i Montréal.

Hur gick det för Sverige i matcherna?

kanada

Sverige hade, vad många tyckte, en lätt grupp. I hockeyvärlden räknas USA, Kanada, Ryssland och Sverige (samt Finland) som de starkaste lagen och tre av dessa var i den andra gruppen. Sverige hade ett mycket bra spel, men mot Kanada fungerade ingenting tyvärr och man förlorade. Man ledde till en början och gjorde till och med mål när man spelade i boxplay (när man har en man mindre på plan på grund av utvisning).

Sverige har alltid haft svårt för Kanada och tyvärr blev det även så denna gång. Tror det kanske är mer ett hjärnspöke för hade Juniorkronorna hittat sitt spel och inte släppt in Kanada i matchen så hade nog utgången blivit en annan. Efter det tyckte jag att de tappade allt. Det är supersvårt att ladda om och det var tuffa dagar spelmässigt.

Hur var stämningen i den svenska hejarklacken?

Stämningen i den svenska hockeyklacken var trots förlusterna mycket god. Alla laddade om för att visa att vi var där för deras skull och som troget fans älskar man sitt landslag oavsett. Dock kanske energin var lite väl låg efter förlusten i bronsmatchen. Alla var supertrevliga och vi träffade en hel del svenskar som också var där som fans.

Dock måste jag skälla lite på föräldrarna till det svenska laget. Jag förstår att de är där för att heja på sina söner och att de troligtvis var mer nervösa än grabbarna, men det är ingen ursäkt till att inte höja rösten och klappa händer för att hjälpa till och heja fram laget.  Det som var kul var att det var så många som var fascinerade av oss, hur vi höll ihop, vår sång och vår utsmyckning (tror jag? haha) och att de kom och ville ta kort med oss hela tiden!

Hockeymatch
Lasse, Dessi, Moa och Sebbe (Dessis bror och hans flickvän) på hockey i Kanada

Vad är det bästa med att åka på hockeyresa?

Stämningen utanför arenan, alla otroligt trevliga kanadensare (och andra nationaliteter) och självklart den fantastiska hockeyn som det bjöds på.

Var i Kanada var ni och hann ni se/göra något mer än hockey?

Vi hann göra mycket mer än bara hockey! Vi åkte först till Ottawa och besökte våra vänner som bor där. De öppnade upp sitt hem och bjöd oss på fantastiska måltider som var typiskt kanadensiska, som till exempel ”Canadian bacon sandwich”.

Vi fick så mycket mat att vi kommer behöva ligga i hårdträning för att komma tillbaka till hur vi såg ut innan vi åkte, haha. De visade oss Gamla stan, vi gick på det historiska muséet, såg en IMAX och hann med mycket shopping, och det var kul med andra butiker än de vi har i Sverige.

Vi hann (såklart) även med en NHL-match (29/12 Ottawa Senators vs Detroit Red Wings) där Daniel Alfredsson fick sin tröja pensionerad i Ottawa Senators arena. ”Alfie” är för Ottawa som Foppa var för Colorado. Riktigt maffigt! Den 3/1 hade vi en hel hockeyfri dag och då passade vi på att göra Montréal, vi gick överallt och på kvällen åt vi en fantastiskt god 12-rätters avsmakningsmeny på Europea.

Dessi på hockeyresa i Kanada
Dessi på hockeyresa i Kanada

Vad tyckte du/ni om Kanada? Något som var annorlunda mot Sverige?

Det är andra gången som jag och Lasse är i Ottawa och jag åker gärna till Kanada igen, men då vill jag utforska mer av landet. Det är ju sååå otroligt stort. Visste du att det är 6500 km från New Foundland till British Columbia via Transcanadian Highway?

Det som slår mig varje gång jag kommer till Kanada är att allt är stort. Stort land, stora butiker, stora bilar … Inte fullt lika stora människor, men ändock. Fet mat och väldigt mycket pommes, men det handlar nog också om vart man går.

Människorna är otroligt trevliga, hänsynsfulla och serviceminded, även de som inte jobbar i butik. Kanadensarna är lätta att prata med, men det är lite svårt att få grepp om dem. Ibland undrar man om det kommer från hjärtat eller om det är en fasad.  Trots det kan jag inte hejda mig från att tycka om dem! Ska jag flytta till något land någon gång skulle nog jag välja Kanada.

Vår stora snackis var att det inte någonstans fanns en enda toaborste, inte på en enda toalett! Inte ens hemma hos våra vänner … Mycket skumt och hmm jaa, ofräscht att inte kunna göra rent efter sig om man säger så … Inte vad vi förväntade oss i ett ”välbärgat” land.

Kanada är på många sätt ganska likt Sverige, även om de har lite kallare om vintern och lite varmare om sommaren. De har ekorrar i alla dess storlekar, bäst tycker jag om Piff & Puff, chipmunks, de är sååå söta. De är alla stora skadedjur och inte alls uppskattade av husägare, lite som våra råttor och möss.

Hände något överraskande eller något missöde under resan?

Haha, jaa, till att börja med var det fel på Lasses namn på flygbiljetten kontra passet och det är alltid spännande när man ska åka via USA, men det gick bra faktiskt. Det var bara på den första mellanlandningen (i Frankfurt) som han fick lite extra frågor.

Svaret? Att Travel Agency (jag) hade bokat i fel namn … När sedan min bror och hans flickvän skulle möta upp oss var de bokade på separata platser, men de blev båda blev uppgraderade till Economy Extra där de fick SOVPLATSER istället för vanliga sittplatser!

Vi hyrde en bil från Ottawa och körde till Montréal, och halvvägs dit började det tjuta och vibrera om bilen. Vi stannar till på sidan av motorvägen, går ur bilen för att inspektera däcken och är beredda på minst en däckpunktering. Döm om vår förvåning när en bil kör förbi som låter exakt likadant! Det var bara det dåliga skicket på vägen som gjorde det, hahaha.

Vi fick också höra från våra vänner här i Sverige att vi var med på TV i varje match … Well, if you are a Swede in Canada, you gotta make yourself visible, right?

Hockey i Kanada
Lasse, Dessi, Sebbe, Moa, Peters bror Micke och hans fru Nilla bakom Blidö-flaggan – på kanadensisk TV!

Stort TACK Dessi för att du ville berätta om er spännande hockeyresa till Kanada!

Boka fotbolls- och hockeyresor

Hur är det med dig som läsare, har du kanske också någon spännande fotbolls- eller hockeyresa att berätta om? Eller är du sugen på att se någon specifik match utomlands?

hockey

Prenumerera på vårt nyhetsbrev