Meny Stäng

Nicolaus Copernicus hus i Torun i Polen

Nicolaus Copernicus hus i Torun är ett museum som berättar om astronomen Copernicus liv, och om livet på 1400- och 1500-talet i den här delen av världen. Copernicus var den första att bevisa att jorden kretsar kring solen och inte tvärtom, och detta gjorde han på en tid då teleskopet inte ens var uppfunnet. En fascinerande man! Dessutom ligger museet i en vacker och intressant stad.

Nicolaus Copernicus hus

Nicolaus Copernicus hus är ett museum över astronomens liv och vetenskapliga insatser. Det kan också vara det hus där han föddes. Anledningen till att man inte vet säkert är att familjen ägde tre hus, och man inte vet med säkerhet i vilket av de tre Copernicus föddes och växte upp. Alla husen finns kvar, och museet ligger inrymt i ett av dem.

Nicolaus Copernicus hus

Nicolaus Copernicus hus ligger i Gamla stan i Torun, en stad som ligger 17 kilometer söder om Gdansk i Polen.

Nicolaus Copernicus – först att bevisa att jorden kretsar runt solen

Nicolaus Copernicus (Mikołaj Kopernik på polska) föddes den 19 februari 1473 i Torun. Nicolaus studerade hemma i Torun tills han var 18 år, och flyttade sedan till Krakow för vidare studier. Han hade som tur var en välbärgad farbror som betalade för både hans och broderns studier. Fabrodern betalade för fyra års studier i förskott – kvittot på betalningen finns nu på en vägg i museet!

Nicolaus Copernicus

Nicolaus studerade bland annat juridik, matematik, medicin och astronomi. Senare flyttade han till Italien och studerade vidare där. Han lärde sig bland annat grekiska, eftersom han ville kunna gå till originalkällorna när det gällde astronomi. Medicin var ett av hans stora intressen, men det var som astronom han blev känd.

År 1543 publicerades hans verk ”Om himlakropparnas kretslopp”, som förklarar hur jorden kretsar runt solen och inte tvärtom, vilket på Copernicus tid var den allmänna uppfattningen. Copernicus var inte den första att tänka denna tanke, men han var den första som matematiskt lyckades bevisa tesen. Detta gjorde han på en tid då det inte ens fanns teleskop, utan man enbart kunde blicka upp mot stjärnorna med ögonen som hjälp. Fascinerande, eller hur?

Nicolaus Copernicus

Att besöka Nicolaus Copernicus hus

Att besöka Nicolaus Copernicus hus är intressant, och man får både lära sig mer om Copernicus själv och om tiden han levde i. Ingen av den ursprungliga inredningen finns kvar, men huset är ett klassiskt köpmannahem och i flera rum har man inrett hur det kan ha sett ut på den här tiden. Man kan se sovrum, matrum, kök och till exempel ”mat” och kläder.

Man kan också se hur Nikolaus Copernicus arbetsrum kan ha sett ut. Några astronomiska instrument producerades för en film om Copernicus, och visas nu i museet. Man kan också lära sig om de klassiska vetenskapsmän som varit viktiga under historien fram till Copernicus tid, och som var en viktig inspirationskälla för honom i hans studier.

Något av det allra viktigaste i museet är förstås Copernicus bok ”Om himlakropparnas kretslopp”. Boken var egentligen klar flera år tidigare, men publicerades först strax före hans död, år 1543. Senare i historien blev den under en period förbjuden, eftersom vetenskapen ibland uppfattats som ett hot av kyrkan …

Mer att se och göra i Torun

Torun är en fantastiskt fin och charmig stad, som är upptagen på Unescos världsarvslista och det finns mycket mer att se och göra här. Vi hinner inte berätta allting nu under resan, eftersom vi reser i ett ganska högt tempo, men det blir ett längre reportage när vi kommer hem.

Torun ligger vackert vid floden Wisla. Staden är också känd för sina pepparkakor, som de började baka redan på 1300-talet och som nu är en av stadens symboler.

Staden var förr i tiden omgärdad av en ringmur, och på sina håll är denna fortfarande väldigt välbehållen. Här finns också det lutande tornet, som lutar cirka 1,5 meter. I den gamla stadsdelen möts man av oerhört vackra hus, med en väldigt lång historia. Torun grundades av Tyska orden år 1231, och har aldrig förstörts, även om husen förstås har moderniserats med åren.

Torun

Stanna med husbilen i Torun

Det finns en camping i Torun som heter ”Camping nr 33 Tramp”. Den ligger på andra sidan floden, och ser ut att ha ett fint läge. Vi tyckte att vi hade för lite tid för att uppskatta en camping och valde istället att stanna på en parkering som ligger nära Gamla stan, precis intill floden Wisla och bron du ser på bilden. Här parkerar personbilar, bussar och husbilar. Det är öppet dygnet runt och man betalar till anställda som sitter i en liten kur. Funkar bra och känns tryggt!

Med husbil i Torun

Fakta om Nicolaus Copernicus hus i Torun

  • Adress: Dom Mikolaja Kopernika, ul. Kopernika 15/17, Torun
  • Språk: Skyltar samt audioguide finns på polska, engelska och tyska.
  • Läs mer: Du hittar mer information på Muzeum.torun.pl

Öppettider

Följande öppettider gäller för 2020. Observera att museet är stängt under vissa högtider, vilket innebär undantag från nedan beskrivna öppettider, samt att öppettider kan ändras. För aktuella öppettider se museets webbsida.

  • Högsäsong: Tisdagar – söndagar 10:00 – 18:00 (1 maj – 30 september)
  • Lågsäsong: Tisdagar – söndagar 10:00 – 16:00 (1 oktober – 30 april)

Priser

Nedanstående priser gäller för 2020 och kan ändras. Observera också att växlingskursen kan ändras. För aktuella priser se museets webbsida.

  • Vuxenbiljett: 17 pln (motsvarar cirka 40 kronor)
  • Rabatterad biljett: 13 pln (motsvarar cirka 30 kronor)
  • 4D-film: Vuxenbiljett kostar 17 pln och rabatterad biljett 13 pln

Prenumerera på vårt nyhetsbrev