Meny Stäng

Reflektioner från flyttkaoset – från stort hus till liten lägenhet

De senaste dagarna har vi hjälpt Peters mamma att flytta från ett stort hus (som rymde ett helt liv) till en liten lägenhet. Det har varit hektiska dagar med mycket fysiskt arbete och många tillfällen att testa vår problemlösningsförmåga. Vi bjuder på några reflektioner från flyttkaoset.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

1. Rensa medan du kan och orkar!

Det är lätt att samla på sig saker under livet, inte minst om man har vind, källare, förråd eller lador att förvara sakerna i. Kanske har man ärvt, fått i present, köpt på resan, behövt under en annan del av livet … men vart ska sakerna till slut ta vägen? Den dagen när barnen står där och ska ta hand om allt (troligtvis under tidspress) är det inte enkelt.

2. Det är lätt att vara tidsoptimist

Peter och hans bror är tidsoptimister. De gillar inte när jag säger det, men de vet att det är sant. De hade någon slags initial plan som förklarade hur hela rensningen, flytten samt uppackandet i den nya lägenheten skulle ske under tre heldagar (med 2,5 man som arbetskraft). Man kan säga att det blev lite förskjutning i planen …

3. Anlita en flyttfirma – eller var många som flyttar!

Någon skrev i kommentarsfältet ”Anlita en flyttfirma!”. Jo, det är förstås en väldigt bra idé! I det här fallet har vi en begränsad budget, så vi måste försöka hålla ner kostnaderna. Det är också svårt att be en flyttfirma att sköta om flytten, när det på flyttdagen fortfarande är oklart vad som ska flyttas och vad som ska slängas. Men om man nu måste flytta själva – vi hade behövt vara fler gubbar!

4. Skriv ordentligt på alla flyttlådor

Jodå, ambitionen var förstås att skriva på alla flyttlådorna, men eftersom det blev så otroligt stressigt att packa när vi kom (och eftersom den enda pennan ideligen försvann) så blev det inte riktigt så.

När vi kom fram till den nya lägenheten fick vi ägna onödigt mycket tid åt att leta efter viktiga saker som mediciner och frukostmat. Fjärrkontrollen till TV:n försvann totalt vilket (tillsammans med annat strul med inkopplingen av TV:n) gjorde att vi hastigt och lustigt fick beställa en ny TV.

4. Ikeamöbler är bra, men man får inte vara för trött när man ska skruva ihop dem

Eftersom Peters mammas nya lägenhet är ganska liten och eftersom hon tidigare bodde i ett stort hus, så passade många av möblerna inte att flytta med. Vi hade beställt ny säng, nya soffa och nytt köksbord som skulle monteras.

Instruktionerna var ok och alla delar fanns med. Men vissa saker (särskilt soffan!) krävde en del tankearbete. Det är inte en jättebra idé att börja med monterandet vid 22-tiden på kvällen när man håller på att falla ihop av trötthet.

5. Vad gör man med katterna?

Peters mamma ville förstås ha med sig de två katterna, men hur tar man med sig två utekatter som inte alls har lust att flytta och som blir oroliga av allt som händer? Här har vi inga tips alls tyvärr!

Vi fick med oss den ena i en kattbur, men den andra höll sig på behörigt avstånd trots upprepat pockande och flera ”infångningsförsök”. Vi hade inget annat val än att ge upp tyvärr. Nu har en granndam i det nya bostadsområdet lovat att ta med sig Peters mamma någon dag för ett nytt försök. Vi får helt enkelt önska damerna lycka till!

6. Servicen för äldre kan överraska

Det var verkligen kaotiskt och jobbigt under flytten, men jag måste också berätta att jag blev överraskad av service från den lokala mataffären. Matleveransen kom hem till dörren och mannen som levererade stannade ganska länge och pratade om både varorna och om ditten och datten.

WIFI.se

Peters mamma frågade om hon kunde beställa en diskpropp nästa gång, och då följde mannen med in och tittade i vasken för att se vilken modell som skulle kunna passa. Vilken fantastisk service! Kanske är det så här i mindre orter? Jag har lite svårt att tänka mig detta i Stockholm, eller har jag fel?

7. Husbil är bra!

Sist men inte minst, husbil är bra! När man ska hjälpa någon att flytta på annan ort – sååå skönt att kunna ta med sig husbilen, och bo i den!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev