Meny Stäng

Att resa för att slippa ensamheten

Annons

Gästskribent: Marlene Rindå Jikita

Nu blir det en väldigt självutlämnande text, men det är för att jag tror att det är fler än vi som gör så här. Att resa bort över högtider, för att slippa ensamheten, är nog vanligare än man tror.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Jag tror att det började när vi fick barn. Innan dess var umgänget stort och det var alltid någon som bjöd in till gemensamt firande, var det än var. Så kom barnen och några år efter det blev det skilsmässa. Inbjudningarna slutade komma och när jag själv bjöd in vara alla redan uppbokade. Grannar som jag förr firat nyår med, skålade lite avmätt över staketet när de såg mig och barnen.

Så jag började resa iväg istället för att sitta ensam hemma med barnen. Första nyårsresan gick till Florida när barnen var runt 5-6 år gamla. Vi roade oss på Disney World i mellandagarna och såg fyrverkerier över Key West på nyårsnatten. Så har det fortsatt. Jag och barnen har firat nyår både i Thailand, på Sri Lanka och i Egypten.

Sedan kom en ny man in i mitt liv och då har vi firat in det nya året i Gambia, på Zanzibar, Kap Verde, Egypten några gånger till och en massa andra länder. Egypten blir ofta vårt alternativ när vi vill ha något enkelt, där är nämligen hyfsat varmt även på vintern.

Alternativet att fira nyår hemma har blivit allt mer otänkbart. Det är för tråkigt. Och för ensamt. Den där frågan ”Hur firar ni nyår?” är helt enkelt för känslig. Att erkänna att man sitter ofrivilligt ensam är smärtsam och kan vara lite skamligt också. Man är bortvald och känner skam för det. Alltså väljer vi att åka iväg och firar med människor som vi aldrig förr träffat. Jag vet att många av dem känner som vi, för jag har nämligen frågat.

Just under högtider är vi många som är ensamma och som faktiskt lider av det. Man talar mest om äldre, men vi är en hel del yngre också. Så här i juletider borde vi tänka mer på dem vi har runt oss och sträcka ut en hand. Även jag som oftast anses som glad och med hundra bollar i luften, kan vara rätt ensam. En fulltecknad almanacka är inte synonymt med stor vänskapskrets. Våga bjuda in och våga fråga.

Nu närmar sig nyår. Den stora frågan är inte OM vi åker, utan vart vi åker. Jo, det blir Egypten igen. De är enkelt, bara sju timmar med flyg, en kvart till hotellet, sol och 25 grader varmt. Ett ganska perfekt nyårsfirande om ni frågar mig. Vad är väl en bal på slottet lixom …?

Marlene Rindå Jikita

Följ Marlene här:

Sverige

Marlene Rindå Jikita

Marlene har arbetat som journalist sedan 90-talet och frilansat de senaste 30 åren. Hon har även bott och arbetat i Afrika. Tillsammans med maken Martin (fotograf) reser hon runt i Sverige med husbilen Peppe och i övriga världen med både flyg, båt och buss. Nya platser upptäcks helst med fötterna eller cykel. På sociala medier kan du följa husbilsäventyren under namnet "Jikitas På Äventyr".

Prenumerera på vårt nyhetsbrev