Meny Stäng

Happy Friday: Här är mitt liv. Del 3

Annons

Ok, nu kör vi och Peter vid spakarna igen. GOD SAVE THE QUEEN var nya mottot när punken klev in i mitt liv. Sex Pistols och Clash var nytt och det var bara att hänga på. Va fan, jag hade ju hål i öronen, och lite kedjor som hänger till munnen stör ju inte mig. Slitna kavajer och allmänt trash, det var jag då och jag måste bara prova. Nu höll min mamma och pappa på att rasa baklänges igen och tänkte säkert ”vad ända in i helsike har han hittat på nu?”. Som Emil i Lönneberga, haha.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Dom säger att jag skiter i allt, men det skiter jag i

punkare
Punkens tid men så här långt gick inte jag

Det gick ju bara två månader tills jag vart jagad på Sveavägen i Stockholm av raggarbilar som ville slå ihjäl mig, så det var bara att springa för att rädda livet. Men jag provade, och jag kom undan, puh. Samtidigt började jag gymnasiet och mötte nya kompisar. Jag började DK linjen, som var distribution och kontor, och hur kul var det då? Min äldre bror gick fina försäljningslinjen på tre år, som jag inte kunde leva upp till med dom betygen som jag hade, och jag kom in på degraderade DK linjen.

Jag hade nu tjänat pengar i ett år och kom in på en linje som jag fann noll intresse för. Magnus Uggla kom ut med ”Varning på stan” och jag hade en bergsprängare (bärbar stereo) som jag tog med varje dag till skolan för att fly undan vad jag inte ville plugga till, i ren protest. Inga pengar och en helt värdelös linje.

Fina bilar
Fina bilar

Dom nya vännerna som jag träffade var grabbar som satt och åkte runt Stockholm varv efter varv i sina coola och väldigt snygga raggarbilar, och nya stilen var skinnpaj och jeans. Vi drack sprit i baksätet och festade loss ordentligt under hösten och bilen var pärlan, men det vart inget mer. Jag slutade både skolan och raggaråket till julen. Raggaråket kom inte någonstans förutom 50 varv runt stan varje lördag och skolan gav mig inte någonting, så vad finns nu i stora vida världen?

Jag flyttar

Jag tog ett jobb och sålde gummilister på en butik mitt i Stockholm som hette Kuntze & co för att få pengar. Jag träffade en tjej på skärgårdsön Blidö som jag var ihop med och efter ett halvår skulle hon flytta till Älvsjö i Stockholm och plugga.

Hon fick bo i en villa på tredje våningen där dom hade kontor på dagtid på dom två understa våningarna, så när jag var 17 och sex månader gick jag hem och sa att jag flyttar. Jag har aldrig sett min mamma gråta så mycket i veckor så det vart väldigt svårt. Dels har min mamma och jag stått varandra väldigt nära, och att jag skulle flytta före min äldre bror gick inte ihop för henne.

Inte roligt
Det här kändes inte bra

Jag grät mig till sömns många kvällar den tiden men var nu tvungen att prova mina egna vingar, och så vart det. Min pappa hade ju lärt mig att man står för saker man gör och säger, så beslutet stod fast.

Militärtjäst, ajaj Kapten

Vi bodde i Älvsjö i ett år och sen flyttade vi till Upplands Väsby och bodde ihop med min äldre bror och hans tjej (numer hans fru). Jag hade en ganska lugn period i drygt ett år och nu var det dags för lumpen. Att bli tvingad att leka krig, och gå i takt, och inte få åka hem när man ville, det passade såklart inte mig. Jag gick till sjukstugan varje morgon i tre månader för planen var att komma därifrån för att jag mådde så dåligt. Min plan gick i tusen bitar.

Lumpen
Militärtjänstgöring

Min kapten, som hette Ågren och var känd som en av dom sista riktiga militärerna i Sverige, tog ett snack med mig. Han sa att det var tåga i mig som går varje morgon till sjukstugan målmedvetet och inte ger upp, och en sådan person behövs i hans grupp, så han gjorde mig till gruppchef.

Supersmart av honom nu i efterhand, för helt plötsligt fick jag ansvar och jag kunde inte lämna andra kompisar i sticket, så jag vart en riktig stridstupp. Jag skulle vinna allt vi gjorde i vår grupp och det vart mitt mål. Jag accepterade läget och det gick väldigt bra till slut.

Flytt och stök igen

Hem igen och nya olika ströjobb som jag lämnade titt som tätt. Jag och min tjej fick erbjudande till en egen andrahandslägenhet i Jakobsberg (nordvästra Stockholm) där jag hade bott halva mitt liv. Det var en tvåa som vi kunde hyra och vi tog den. Efter ett år sprack förhållandet och jag försökte klara mig själv med räkningar och allt, men det gick inte.

Jag träffade en ny tjej som var lillesyrra till min första kärlek och det var inte heller så poppis hemma hos hennes föräldrar, men är man kär så är man. Jag flyttade till pappa och mamma och det var så otroligt svårt att ha misslyckats i livet, så att man var tvungen att flytta ”hem” igen.

Nytt jobb och nya möjligheter

Det ljuva 80 talet
Det ljuva 80 talet

1982 fick jag jobb på H&M i Jakobsberg på herravdelningen, som jag trivdes väldigt bra med. Jag har alltid tyckt om mode och kontakt med människor. Jag träffade en ny tjej på H&M som jag senare fick min son (Robin) med och jag tog körkort. Vi fick lägenhet, jag var kär och jobbet gick väldigt bra med härliga arbetskompisar, 2 killar och resten tjejer.

Jag har under hela mitt liv umgåtts mer med tjejer än killar för att tjejer är mer mentalt intressanta tycker jag. Jag gjorde bra ifrån mig på H&M i Järfälla nordväst om Stockholm och högre chefer ville ha in mig till citybutikerna och göra mig till någon sorts chef, men det var inte mina planer för jag sökte säljjobb.

Nu får du fylla på lite om ditt liv mellan 17-24 år eller berätta om något positivt från veckan!

David Bowie
David Bowie som jag såg många gånger

Bra jobb, att bli pappa, att bli bedragen och skilsmässa  kommer i nästa ”Happy Friday”.

Missade du förra Happy Friday? Läs Varmt i Malta

Prenumerera på vårt nyhetsbrev