Meny Stäng

Happy Friday: Här är mitt liv. Del 2

Annons

Ok, då kör vi igen och Peter vid tangentbordet. Vid 14 års ålder klev jag in i en ny värld. David Bowie klev in och helt plötsligt gick jag klädd i coola kläder och platåskor i lack. Jag kopierade en bild av honom i svartvitt när jag pryade, och gjorde ca 200 kopior för att tapetsera en fondvägg i mitt rum.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Jag var nog den första att ha fondvägg 1974 och jag målade om hela mitt rum och alla möbler, och drog el till en låda så jag kunde styra hela rummet och alla lampor i alla färger. hm, det började redan då, haha. Mycket mer lockade i den stora nya världen.

Två världar

Disco
Discon är här

I Stockholm började jag gå ut med min kompis på klubbar och nu kom också kläderna in, för det var skitviktigt vad man hade på sig. Lila och guld klädsel, discon är här. Vi gick på Domino på Hornsgatan och fick se Magnus Uggla slå igenom. Niklas Strömstedt var DJ där då och då och efter stängning så drog vi tillsammans till heta innestället Big Brother vid Stureplan där Sidney var DJ. Han var först med att verkligen få disco att slå igenom på allvar i Sverige, och han är även en av orsakerna till att Stureplan blev vad det är idag för det fanns bara ett diskotek på Stureplan då.

Skolan blev självklart lidande för nu var ju allt annat viktigare, som tjejer, uteliv, alkohol, musik och skaffa pengar till allt man gjorde och bara det var en kamp. Föräldrarna var i uppror för att skolka blev ju en del av vardagen, och betygen rasade samt ständigt bråk med min mamma och pappa.

Jag hade inte tid med dom för att det fanns ju en hel värld där ute att upptäcka, och det måste jag göra nu, haha. Att inte komma hem på helgerna för att man hade raggat nya tjejer som man sov hos vart som standard, och det var inte heller populärt hemma. Jag hade en hel del utegångsförbud så man kan säga att jag var periodare. Ena veckan utegångsförbud och nästa vecka ut igen.

1975
Skolfoto 1975 tror jag att det var

Klimatet blev väldigt hårt i förorterna och vid 14 års ålder så ska alla killar visa upp att dom duger. Finnar var väldigt brutala och stod för mycket misshandel och använde ofta kniven i slagsmål.  I min klass så började en kille från Jugoslavien som jag vart kompis med, och jag vart ihop med hans kompis syrra.

Jugoslaver bråkar man inte med så där hade jag beskydd utan att jag tänkte på det. Sen träffade jag ett par finnar på en fest som tyckte att svenskar var mesar för dom kan inte dricka och inte slåss. Jag satt i ett förråd på Sångvägen i Järfälla och drack hemkört en hel helg med dessa killar och efter det så gick det ut till alla finnar att Peter är ok, så han rör ni inte. Jag vet inte hur eller varför jag tog mina beslut men bra var dom just då.

Blidö

Den andra världen som jag besökte ofta var ju vårt sommarställe och där hade jag väldigt mycket vänner. Jag fick mitt första sommarjobb i en ICA butik när jag blev 15 år och jag var ju stor nu, tänkte man då. Pengar var kul men gick åt i ruskig fart. Vi pimplade strömming på torsdagskvällar och vi brukade få två stora hinkar på ett par timmar och rensa och la dom i påsar, som vi sålde i färjeköerna till alla som kom till sina sommarställen på helgerna. Bra extra pengar och helgen var säkrad.

Whiskey
42 år med Jameson i år

Min storebror och jag köpte en begagnad motorbåt, en Flipper HT som vi döpte till Jameson för vår pappa drack den whiskyn. Vi skickade efter stora bokstäver i skotsrutrandigt och det stod Jameson på hela båten, och jag dricker fortfarande Jameson, helt otroligt.

Alla våra vänner hade båt så vi åkte runt 15-20 båtar till små öar och festade på helgerna. Jag träffade människor som rökte hash och rökte själv en 20-30 gånger under sommaren men det vart så tråkigt, för man vart så seg och det stämde inte riktigt in på mig som person. Jag har alltid varit glad och uppåt så det slutade jag med ganska fort. Droger har aldrig intresserat mig för jag tycker inte om att tappa kontrollen över mig själv och det känns inte ok med droger heller.

Jag träffade dom fyra bröderna Wallén som också vart nya vänner och alla höll på med musik varje dag. Ingmar och Ville var ju två av Boppers medlemmarna och med dom hängde vi ganska mycket på landet. Nya band i musikväg radades upp dom här åren och allt från 10cc, Supertramp, Genesis, Pink floyd, ja hur mycket som helst och som vart odödliga i musikväg men disco musiken fanns där och jag älskar att dansa.

Samtidigt under hela min uppväxt så har det alltid funnits ”måsten” som gav kunskap. Jag hade gått i seglarskola och vi hade segelbåt och motorbåt och när vi inte festade så var vi ute i skärgården och fiskade. Jag lärde mig att ta hand om all olika sorts fisk, läsa sjökort, ligga i vindskydd, lägga i och ta upp nät,  gå igenom och rensa och att överleva i naturen helt enkelt. Hur man sågar, målar, bygger, reparerar, lagar motorer och skjuta med pistol och gevär. Jag hade nog ett ganska gott självförtroende att kunna klara mig själv redan då och jag har aldrig varit rädd för att ge mig in i nya saker någonsin i livet.

Skjuta lerduvor
Skjuta lerduvor på isen

Full fart framåt

Jag lovade mina föräldrar att skärpa mig i nian och lyckades få upp mina betyg till 3.0, alltså en 3:a i varje ämne och hur jag lyckades med det var en gåta. Nu vart det ännu mer fart på stan! Ut varje fredag och lördag, dansa och ragga.

Min teckningslärare var så imponerad över mig och min kompis uteliv, så vi satt varje måndag och berättade allt vad vi hade gjort på helgen. Han skrev en bok om oss som hette Snöret som tyvärr är borta nu efter utlåning.

Det var många gånger som man åkte hem med tjejer och smög in hos dom med deras föräldrar vaknade, och då åkte man ut med huvudet före någonstans i Stockholm och tågen hade slutat gå. Det var bara att sova i någons trädgård eller portuppgång och vänta på första tåget hem men det var inget konstigt med det … DÅ. Jag blir trött när jag bara tänker på det.

Jag
Ung och stolt

Efter plugget

Sluta nian och fortsätta plugga! Jag! Inte en chans för det finns något som heter sabbatsår och den chansen tog jag. Jobb fanns överallt så det var inga problem att få tag i pengar. Ringde man på ett jobb så frågade dom alltid när jag kunde börja. Jag jobbade på lager, hobbybutiker, klädbutiker men så fort jag kunde rutinerna på ett jobb (två månader) så sa jag upp mig och började på något nytt. Inga nya utmaningar då drar jag, och så såg mitt sabbatsår ut.

Fest
Livet är en fest

Nu utökade jag mitt uteliv till onsdagar också för jag hade ju lön så varför inte, onsdag-fredag och lördag, nu kör vi! Att vara ute till 02 00 till torsdag morgon och gå upp 6 blir ju ändå 4 härliga timmar innan en arbetsdag. Jag var ju 16 och levde livet. Kär var jag också för jag hade den sommaren träffat min första kärlek, och Ann hette hon. Det är väl klart att alla kommer ihåg namnet på sin första kärlek.

Under det här året hann jag också med att vara vegetarian under 4 månader. Jag träffade någon äldre kille som jag vart kompis med som sa att det ska man vara, shit jag är ju” JA” sägare. Sagt och gjort och in på hälsobutiken och nu ska jag vara vegetarian. Det var inte populärt hemma, IGEN. Mamma typ skrek att nu får du laga din mat själv och ha din egen hylla. Jag fixade det ett tag men sen hade jag ju provat det, så det var inte roligt längre. Stackars mina föräldrar som flera gånger bara satt och grät och sa att dom inte orkar längre. Stor kärlek till dom för att dom ändå kämpade på när jag utvidgade ramarna hela tiden.

Börja på gymnasiet, att vara punkrockare och bli jagad av raggare och senare åka med raggarna, flytta hemifrån och lumpen tar vi i nästa ”Happy Friday”.

Vad gjorde du själv i tonåren? Jag vill veta:-)

Missade du förra Happy Friday? Läs Här är mitt liv

Prenumerera på vårt nyhetsbrev