Meny Stäng

Europas bästa världsarv – 10 fantastiska platser

Annons

Idag bjuder vi på Europas bästa världsarv, enligt oss – tio fantastiska platser! Unesco har utsett över tusen världsarv runt om i världen, varav runt 400 ligger i Europa. Alla dessa platser bör enligt världsarvskommittén bevaras eftersom de anses ha ”stor betydelse för mänskligheten”. En plats kan listas antingen på grund av sina kulturella egenskaper eller på grund av sin natur. Oavsett brukar det vara platser väl värda att besöka!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

10 fantastiska platser – Europas bästa världsarv enligt oss

Tidigare i år listade våra resebloggkollegor 4000 mil de bästa världsarven i Europa enligt dem. Vi började fundera vidare över vilka världsarv i Europa vi besökt, och kom fram till att det var relativt många. Sedan var det dags att fundera över vilka av dessa vi gillat allra bäst!

Denna lilla genomgång har nu resulterat i en lista över Europas bästa världsarv, enligt oss. Vilka av dessa har du besökt? Vilka andra världsarv i Europa har du besökt, och vad tyckte du om dem?

1. Plitvicesjöarna, Kroatien

Plitvicesjöarna, eller Plitvice nationalpark, är nog ett av de vackraste naturområden vi någonsin upplevt. Föreställ dig grön natur, vilda vattenfall och långa träbroar över grönblått vatten.

Plitvice Nationalpark - Europas bästa världsarv

2. Valletta, Malta

I en av Europas minsta länder ligger en av Europas mest fascinerande städer. Valletta är en vacker stad med sina fästningar, kyrkor och kupoler och bjuder samtidigt på hisnande historia.

Valletta Malta

3. Gamla stan i Cesky Krumlov, Tjeckien

När man går in genom stadsmurarna till den lilla tjeckiska staden Cesky Krumlov får man nypa sig i armen – är det här på riktigt eller är det en saga? Vi kan meddela att det är på riktigt!

Český Krumlov Czech republic

4. Mont Saint Michel, Frankrike

Mont Saint Michel, med dess kloster, ligger ute i havet vid Frankrikes västkust. Idag har man byggt en bro hit ut, men förr fanns det bara förbindelse ut till klostret vid ebb. Vid flod dränktes vägen av vatten …

Mont Saint Michel

5. Saltgruvan i Wieliczka, Polen

Efter 380 trappsteg rakt neråt hamnar man på 135 meters djup. Man hinner bara se ungefär två procent av hela gruvan och då ingår bland annat ett helt kapell uthugget i salt. Detta är verkligen en av alla fantastiska platser i Europa!

saltgruvan i Wieliczka

6. Regionen Kotor, Montenegro

Kotor i Monenegro är en fascinerande liten stad och Kotorbukten, som leder in till staden, bjuder på magnifik natur. I den historiska staden Kotor kan du klättra upp så du får en svindlande utsikt över bukten.

Kotor-Montenegro

7. Gaudis verk i Barcelona, Spanien

Det spelar ingen roll om man är intresserad av arkitektur – Antoni Gaudis mästerverk fascinerar! Både bostadshuset Casa Batllo och kyrkan La Sagrada Familia är skapelser som nästan känns framtida, trots att de är historiska.

La Sagrada Familia Spanien

8. Stadskärnan i Trogir, Kroatien

Den idylliska medeltidsstaden Trogir ligger på en liten, liten ö utanför fastlandet i Kroatien. Här finns en borg från 1300-talet, och innanför stadsmurarna kan man strosa runt i trånga mysiga kvarter utan biltrafik.

WIFI.se
Trogir - en av alla fantastiska platser i Europa

9. Villa Tugendhat, Tjeckien

Villa Tugendhat i Brno är en sevärdhet utöver det vanliga. Man vet inte om man ska bli mest fascinerade av designen som är långt före sin tid, över de första ägarnas dramatiska historia eller över det avtal som en gång skrevs vid ett bord i det här huset …

Villa Tugendhat

10. Bialowiezaskogen, Polen

I Bialowiezaskogen i östra Polen finns den sista riktiga urskogen, som varit orörd ända sedan människorna kom till kontinenten. Här strövar hjortar, älgar, lodjur, vargar … och visenter! Och ja, vi såg faktiskt en vild visent när vi var här!

visent

Prenumerera på vårt nyhetsbrev