Meny Stäng

8 coola borgar och slott i Europa

Annons

Igår presenterade vår bloggkollega Lena, med bloggen Ladies Abroad, sina favoritslott och palats i Europa. Vi gillar också pampiga byggnader, och blev sugna på att presentera våra favoriter bland borgar och slott i Europa. Har du sett några av de här imponerande byggnadsverken? Eller har du kanske fler tips på coola borgar och slott i Europa?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

1. Skogsslottet Konopiste, Tjeckien

Fyra mil söder om Prag, gömt i skogen, ligger slottet Konopiště. Vi kom hit när det skymde och hade en magisk upplevelse bland hjortar och rosenträdgårdar, samtidigt som mörkret tätnade och ett underligt ”jamande” ljud steg i intensitet.

Skogsslottet Konopiště
Skogsslottet Konopiště

2. Carcassonne, Frankrike

Mellan Toulouse och Narbonne i södra Frankrike ligger Carcassonne, som egentligen är en befäst stad med historia både från Romartiden och Medeltiden. När staden renoverades på 1800-talet fick den de karakteristiska taken, som också känns igen från spelet med samma namn.

Carcassonne, Frankrike
Carcassonne, Frankrike

3. Baranów Sandomierski, Polen

I sydöstra Polen, inte så långt från gränsen till Ukraina, hittade vi slottet Baranów Sandomierski. Detta rennässans-slott byggdes på 1500-talet och är bland annat omtalat för den vackra trappan, som ser ut att vara tagen direkt från sagans värld.

Slottet Baranów Sandomierski
Slottet Baranów Sandomierski

4. Sagoslotten Neuschwanstein, Tyskland

Slottet Neuschwenstein ligger i Bayern i södra Tyskland och uppfördes av kung Ludvig II under 1800-talet. Att det här slottet fått stå modell för Disneys Törnosa-slott är verkligen inte svårt att förstå! Invändigt är dessutom nästan varje rum utsmyckat med ett tema, till exempel Tristan och Isolde.

Slott i Europa
Sagoslottet Neuschwanstein

5. Chateau Lednice, Tjeckien

Chateau Lednice ligger söder om Brno i Tjeckien och måste vara ett av de pampigaste slott vi någonsin sett. Det var familjen Liechtenstein som en gång hade det här ”lilla” residenset som sitt sommarnöje. Familjen tvingades dessvärre lämna palatset, men det gick tydligen ingen nöd på dem ändå.

Lednice
Chateau Lednice, Tjeckien

6. Malbork, Polen

Malbork är Polens största borg – ett nästan ointagligt fort med vallgravar, vindbryggor och solida murar. Den här medeltida fästningen uppfördes av Tyska orden på 1300-talet och här kan man bland annat ta del av spännande dåtida tekniska lösningar för ett bekvämt boende.

Malbork, Polen
Malbork, Polen

7. Mont St Michel, Frankrike

Mont St Michel är kanske egentligen ett kloster omgivet av fästningsvallar, men känslan är ointaglig borg. Detta fascinerande byggnadsverk ligger vid kusten i Normandie och är placerat så att det från början, innan bron byggdes, endast kunde nås då det var lågvatten …!

Mont Saint Michel
Mont St Michel, Frankrike

8. Palatset Kozlowka, Polen

I östra Polen hittar man palatset Kozlowka, ett rokoko- och neoklassiska palats som byggdes under den första halvan av 1700-talet. Mitt ute på den polska landsbygden möts man av ett fascinerande vackert palats … och en samling av uranglas!

Slottet Kozlowka
Slottet Kozlowka

Prenumerera på vårt nyhetsbrev