Meny Stäng

Unesco-staden Kotor i Montenegro

Kotor ligger långt in i Kotorbukten i Montenegro. Staden finns med på UNESCO:s världsarvslista och på senare tid har turisterna som hittat hit ökat för varje år. Många av dem kommer med de stora kryssningsfartyg som lägger till i bukten. Kotor är en riktigt charmig gammal stad och en av de första sakerna man lägger märke till är de stora murarna som ringlar på berget ovanför staden. Vi undrade förstås direkt … kan man komma upp dit?

Kotor – Charmig stad innanför murarna

När man går in genom stadsporten in till Kotor kommer man in i en charmig gammal stad full av gamla hus, restauranger och små caféer. Trots att det är september är det gott om turister här, och vi hör människor som pratar engelska, franska, tyska, ryska och andra språk som vi inte kan identifiera. Vi kan definitivt rekommendera ett besök här, och om vi ska framhålla något minus är det att priserna på restauranger och i butiker blivit ganska ”turisthöga”.

Kotor
Trånga, charmiga gränder
Kotor är omgivet av murar,som ringlar högt upp på berget
Kotor är omgivet av murar,som ringlar högt upp på berget
Kotor. Montenegro
Här ser du muren i närmare perspektiv
Kotor, Montenegro
Kotor, Montenegro

Ta trapporna till toppen

Att klättra upp för trapporna till det gamla fortet högst upp kostar 3 euro per person och ger en fantastiskt utsikt längs vägen. Ansträngningen är förmodligen hälsosam i normala fall, men kanske inte lika bra när man inte är riktigt frisk. Peter var redan förkyld och jag, som än så länge hade klarat mig någorlunda, blev rejält förkyld så fort jag kom ner, haha. Men det var värt det!

Vi stannade sedan över natten på en parkeringsplats i Kotor tillsammans med ett helt gäng andra husbilar. Det kostade 20 euro/dygnet utan någon som helst service, men det var i alla fall centralt och vi stod fint vid vattnet.

Montenegro flagga
Några killar på toppen
Äntligen! Högst uppe på toppen!
Äntligen! Högst uppe på toppen!
Montenegro
Inget fel på utsikten!
Montenegro, Kotorbukten
När vi kom tillbaka ner i Kotor hade det börjat mörkna
När vi kom tillbaka ner i staden hade det börjat mörkna
Montenegro, Kotorbukten
Bra ställplats

Läs mer: Resa till Montenegro – din guide till Montenegros bästa resmål

Prenumerera på vårt nyhetsbrev