Meny Stäng

Charmiga gränder och mysigt hotell i Rom

Rom är storstaden som känns som en småstad. Det bor nästan 3 miljoner människor här (och ännu fler om man räknar storstadsregionen), men ändå är det lätt att semestra till fots. Man promenerar runt bland charmiga gränder samtidigt som man överraskas av gatumusikanter, levande statyer, fontäner och inbjudande uteserveringar.

Idag blir det bilder från våra promenader runt i den italienska huvudstaden. Dessutom måste vi få berätta om ett riktigt mysigt hotell i Rom.

Gubbar i Rom

När jag tittade igenom mina bilder från vår resa till Rom insåg jag att jag fotat en hel rad gubbar. Vi inleder alltså inlägget om Rom med … gubbar!

Rom staty
I Rom ser man många historiska gubbar
Rom levande staty
Stressad gubbe? Nix, en levande staty faktiskt!
Levande staty Rom
Anden i flaskan-gubben bor också i Rom!
Musiker Rom
Flera gubbar som spelar i ett gathörn
Pizza i Rom
Sist men inte minst min gubbe! Här är han beredd att hugga in på vin och pizza.

Sevärdheter i Rom

Två av de allra största sevärdheterna i Rom berättade vi om igår, nämligen Colosseum och Forum Romanum. Det är otroligt fascinerande att promenera runt bland dessa rester av en gammal kultur och försöka föreställa sig hur livet utspelade sig här en gång tiden.

Colosseum
Colosseum i Rom är imponerande!

Men det finns också många andra sevärdheter i Rom! Man kan nästan säga att hela den här staden är som ett stort museum. Bakom varje krök döljer sig någon imponerande byggnad eller vacker fontän.

Bland de allra mest kända sevärdheterna finns Spanska trappan, som sträcker sig mellan Piazza di Spagna och Piazza della Trinità dei Monti. En annan sevärdhet som vi passerade under våra promenader var den imponerande fontänen Fontana di Trevi, som ligger vid Piazza di Trevi i hjärtat av Rom.

Fontana di Trevi
Fontana di Trevi, från 1762 – här var vi inte ensamma!

Vi passerade bland annat också det pampiga Viktor Emanuel-monumentet, som ligger vid Piazza Venezia och uppförts till kung Viktor Emanuel II:s ära. Här i närheten tog vi för övrigt en öl medan vi studerade folklivet.

Viktor Emanuel-monumentet
Viktor Emanuel-monumentet, eller ”Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II”

Vi stannade också till vid torget Piazza Navona, där barockkyrkan Sant’Agnese in Agone ligger. Det här torget är vackert och väl värt ett besök.  Inte alltför långt härifrån ligger också Campo de Fiori, ett stort torg där det ofta hålls marknad.

Piazza Navona
Dags för en selfie vid fontänen på Piazza Navona

Sist men inte minst ska man ju inte glömma att besöka Vatikanstaten. Mitt inne i centrala Rom ligger denna lilla självständiga stat, där du bland annat kan se det omtalade Sixtinska kapellet. Missa inte detta när du reser hit!

Vatikanstaten - vid mysigt hotell i Rom

Mysigt hotell i Rom

Var kan man bo då? Vi bodde på det supermysiga lilla hotellet Room91, som Peter hittade på nätet och som hade fått bra recensioner. Efter vårt besök kan vi också varmt rekommendera detta lilla guldkorn. Hotellet ligger på Via Ottaviano 91, en livlig gata med butiker och T-bana, med bara några minuters promenad till Vatikanstaten. Härifrån är det också gångavstånd till många andra sevärdheter, liksom till den trevliga stadsdelen Travestere.

Trappuppgången såg väldigt ordinär ut (vi missade den först!) men när man väl kom upp var det till ett riktigt mysigt hotell i Rom, med en pytteliten reception och ett litet antal moderna fräscha rum.

Room91 - mysigt hotell i Rom
Mysigt hotell i Rom där vi sov vi gott!
Room 91 - mysigt hotell i Rom
Riktigt snyggt och modernt badrum

Hotellet är tydligen helt nytt för i år och killen som tog emot tog sig tid och gav oss en hel rad personliga tips, till exempel på bra restauranger och på hur vi bäst skulle ta oss in på sevärdheter utan att behöva köa. Precis sådär som man vill ha det!

Vi betalade ungefär 850 kronor för en natt och då ingick kaffe, te, hembakta kakor, varsin vattenflaska, fri WiFi och balkong med härlig utsikt över stadslivet. Detta är ett litet, modernt och någorlunda billigt hotell som vi absolut kan tänka oss att återvända till!

Room 91 Rom - mysigt hotell i Rom
Kaffe, te och kakor på hotellrummet
Mysigt hotell i Rom
Utsikt från balkongen i Rom – staden vi länge drömt om att besöka

Prenumerera på vårt nyhetsbrev