Meny Stäng

Att besöka Colosseum i Rom – en tidsresa

För oss blev Civitavecchia utanför Rom det sista stoppet med kryssningsfartyget Freedom of the Seas. Vi tog tåget in till Rom och letade oss fram till det lilla hotell vi bokat (berättar om det imorgon). Sedan ville vi förstås besöka Colosseum och Forum Romanum. Snacka om att göra en tidsresa!

Slipp köer till Colosseum

När man kommer fram till Colosseum i Rom ringlar köerna långa. Men misströsta inte! Om du istället letar upp ingången till Forum Romanum, som ligger alldeles i närheten, så upptäcker du att kön är betydligt kortare. Biljetten är en kombinationsbiljett som gäller till både Colosseum och Forum Romanum, och efter att du köpt den kan du starta med vilken av sevärdheterna du vill.

Slipp köer vid Colosseum

Mycket folk – men du kan slippa de värsta köerna!

Forum Romanum

Vi började med ett besök på Forum Romanum – det torg som under Romartiden var den centrala platsen för politiska möten, handel och religiösa ceremonier. Idag kan man strosa runt bland höga kolonner och ruiner efter tempel och triumfbågar.

Området är imponerande stort och även om det mest finns ruiner kvar visar dessa med all tydlighet hur pampiga byggnaderna en gång måste ha varit. Det är svindlande att försöka föreställa sig vad som en gång utspelade sig här för sisådär 2000 år sedan!

Forum Romanum

Septimius Severus-bågen (till vänster om mitten) var ny och skimrande år 203 efter Kristus

Forum Romanum Rom

En gång i tiden gick människor här i helt andra kläder …

Rom Forum Romanum

Man blir trött av att göra tidsresor i 27-gradig värme …

Att besöka Colosseum

Sedan var det då dags att besöka Colosseum (och eftersom vi redan hade en biljett var det bara att glida förbi kön)! Den här imponerande amfiteatern uppfördes mellan år 70 och år 80 efter Kristus och rymde 87 000 åskådare.

Jag försöker föreställa mig invigningsfesten som pågick under 100 dagar. Då var Colosseum klätt i marmor, läktarna var fullsatta och sammanlagt 11 000 vilda djur fick sätta livet till under ”spelen”. Under de kommande århundradena varvade man gladiatorspel och strider mellan vilda djur med avrättningar och teater. Sedan den siste gladiatorn utkämpade en strid här har nu ca 1600 år hunnit passera …

Colosseum

Den mest frekventa aktiviteten idag vid Colosseum är nog att ta selfies

Colosseum invändigt

Kan du föreställa dig att sitta här år 80 efter Kristus och titta på gladiatorspel eller strider mellan vilda djur?

Mer om Rom – och en film

Vi blev väldigt förtjusta i Rom under vårt besök, så det kommer komma fler inlägg under de närmaste dagarna. Redan nu kan du se Peters film om Forum Romanum, Colosseum och en hel del annat som vi hann med att se och uppleva i Rom.

© 2018 Reseblogg med massor av resmål och inspiration. Alla rättigheter reserverade.

Tema av Anders Norén.