Meny Stäng

Valpolicella – vindalarna i norra Italien

Igår gjorde vi en tur bland vingårdarna i Valpolicella, det vindistrikt som ligger strax norr om Verona och strax öster om Gardasjön. Här görs de kända Amarone- och Valpolicella-vinerna, men även Ripasso och söta röda Recioto-viner. Vi lämnade vår stora husbil hemma hos Leif och Patrizia utanför Verona, och följde med på vin-tour i Leifs lilla smidiga van.

Vad gör man inte för bloggen? Lånar el och WiFi i Leifs husbil...

Vad gör man inte för bloggen? Här lånar jag el och WiFi i Leifs husbil för att få ut ett blogginlägg mellan vingårdarna…

Att handla vin i Valpolicella

De flesta som handlar vin i Valpolicella åker till någon av de många cantinorna som finns runt om i området. En cantina är ett kooperativ av vintillverkare och när man kommer till en cantina känns det snarast som att man kommer till en butik. Här finns många viner från olika tillverkare – allt från exklusiva Amaroneviner till enkla vardagsviner på låda.

Den som vill kan också ta med egna kärl och fylla på billigt vardagsvin från en slang… Man hittar riktigt bra viner till fantastiska priser och vi kan varmt rekommendera ett besök i en sådan här cantina! Ibland kan man dessutom hitta lite andra lokala produkter som olivoljor och marmelader.

På en cantina kan man även ta med och fylla sina egna vinflaskor

På en cantina kan man även ta med och fylla sina egna kärl

Att besöka en vingård

Det är också möjligt att besöka vingårdarna direkt. Vi har besökt Vivianis vingård två gånger tidigare och älskar de fantastiska vinerna härifrån. Självklart ville vi göra ett nytt besök! Sandra Viviani tog emot oss och berättade om deras olika viner, allt från deras enklaste Valpolicella till deras allra finaste Amarone Casa Dei Bepi.

Om du också är intresserad av vin kan du läsa mer om Vivianis viner på Amaroneklubben. Väldigt roligt att komma tillbaka till Vivianis och naturligtvis fick ett gäng kartonger följa med i husbilen!

På besök hos Viviani: Sandra berättar om de olika vinerna

På besök hos Viviani: Sandra berättar om de olika vinerna

Italien, Valpolicella

En bra avslutning

Hur avslutar man en dag med vininköp i Valpolicella då? Självklart med god mat och gott vin. Det blev fantastiskt god italiensk mat hemma hos Leif och Patrizia tillsammans med en flaska Valpolicella Superiore Campo Morar från Viviani.

Vi började med antipasti med insalata caprese (tomat, buffelmozzarella och basilika) och lokala ostar och charkuterier. Här i Italien köper man gärna ostarna och skinkorna från gårdarna i området istället för från de stora producenterna, så maten är verkligen lokalproducerad. Därefter fortsatte vi med en god pasta med pumpa. En väldigt bra avslutning på en väldigt bra dag!

Vi vill passa på att rikta ett stort och varmt tack till Leif och Patrizia för fantastisk gästfrihet och för sakkunnig guidning i den italienska vin- och matdjungeln! Vi har haft två riktigt fina dagar i Verona med besök i vindalar, på osterior och tratteror och i lokala små byar – ytterligare ett inlägg väntar om den lilla bergsbyn som vi också hann besöka igår!

Antipasti och Valpolicella Superiore från Viviani

Antipasti och Valpolicella Superiore Campo Morar från Viviani

Missade du förra inlägget om husbilsresan 2015? Läs Från Kroatien till Italien