Meny Stäng

Valpolicella – vindalarna i norra Italien

Igår gjorde vi en tur bland vingårdarna i Valpolicella, det vindistrikt som ligger strax norr om Verona och strax öster om Gardasjön. Här görs de kända Amarone- och Valpolicella-vinerna, men även Ripasso och söta röda Recioto-viner. Vi hade turen både att bli bjudna på italiensk middag och att få personlig guidning i vindalarna.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Från Kroatien till Italien

I förrgår morse lämnade vi Kroatien och rullade mot Italien. Dimman låg tjock och mjölkvit och det var svårt att hitta rätt när man knappt kunde se vägskyltarna, men till slut gick det.

Vi tog motorvägen upp genom Istrien, körde igenom Sloveniens korta kuststräcka och in i Italien där vi för första gången på drygt tre månader fick tillbaka vår GPS (som inte har några kartor för Albanien, Makedonien, Montenegro, Bosnien eller Kroatien). Målet var Verona och Valpolicella.

Slovenien

På besök i en italiensk by

När vi kom till campingen i Igoumenitsa i norra Grekland träffade vi svenska Leif och hans italienska fru Patrizia, som bor strax utanför Verona. Leif har bloggen Giazza och han och Patrizia reser också med husbil, senast till bland annat Makedonien och Albanien. Nu när vi skulle mot Verona för att handla vin hade vi den fantastiska turen att bli inbjudna till dem.

Det blev en otroligt trevlig kväll med mycket prat om resor och om italiensk mat (som vi fick lära oss lite mer om!) och annat intressant. Vi blev bjudna på ett fantastiskt gott rött vin och antipasti med smakrika lokala ostar och charkuterier hemma i deras lägenhet, och därefter blev middag på den mysiga lilla kvarterskrogen.

Hemma hos Patrizia och Leif i en italiensk by utanför Verona
Hemma hos Patrizia och Leif i en italiensk by utanför Verona

Tur i vindalarna

Vi lämnade vår stora husbil hemma hos Leif och Patrizia utanför Verona, och följde med på vin-tour i Leifs lilla smidiga van. Vi har varit i Valpolicella två gånger förut, 2009 och 2011, väldigt roligt att komma tillbaka. Och särskilt med en lokal guide förstås!

Vad gör man inte för bloggen? Lånar el och WiFi i Leifs husbil...
Vad gör man inte för bloggen? Här lånar jag el och WiFi i Leifs husbil för att få ut ett blogginlägg mellan vingårdarna…

Att handla vin i Valpolicella

De flesta som handlar vin i Valpolicella åker till någon av de många cantinorna som finns runt om i området. En cantina är ett kooperativ av vintillverkare och när man kommer till en cantina känns det snarast som att man kommer till en butik. Här finns många viner från olika tillverkare – allt från exklusiva Amaroneviner till enkla vardagsviner på låda.

Den som vill kan också ta med egna kärl och fylla på billigt vardagsvin från en slang… Man hittar riktigt bra viner till fantastiska priser och vi kan varmt rekommendera ett besök i en sådan här cantina! Ibland kan man dessutom hitta lite andra lokala produkter som olivoljor och marmelader.

På en cantina kan man även ta med och fylla sina egna vinflaskor
På en cantina kan man även ta med och fylla sina egna kärl

Att besöka en vingård

Det är också möjligt att besöka vingårdarna direkt. Vi har besökt Vivianis vingård två gånger tidigare och älskar de fantastiska vinerna härifrån. Självklart ville vi göra ett nytt besök! Sandra Viviani tog emot oss och berättade om deras olika viner, allt från deras enklaste Valpolicella till deras allra finaste Amarone Casa Dei Bepi.

Om du också är intresserad av vin kan du läsa mer om Vivianis viner på Amaroneklubben. Väldigt roligt att komma tillbaka till Vivianis och naturligtvis fick ett gäng kartonger följa med i husbilen!

På besök hos Viviani: Sandra berättar om de olika vinerna
På besök hos Viviani: Sandra berättar om de olika vinerna
Italien, Valpolicella

En bra avslutning

Hur avslutar man en dag med vininköp i Valpolicella då? Självklart med god mat och gott vin. Det blev fantastiskt god italiensk mat hemma hos Leif och Patrizia tillsammans med en flaska Valpolicella Superiore Campo Morar från Viviani.

Vi började med antipasti med insalata caprese (tomat, buffelmozzarella och basilika) och lokala ostar och charkuterier. Här i Italien köper man gärna ostarna och skinkorna från gårdarna i området istället för från de stora producenterna, så maten är verkligen lokalproducerad. Därefter fortsatte vi med en god pasta med pumpa. En väldigt bra avslutning på en väldigt bra dag!

Vi vill passa på att rikta ett stort och varmt tack till Leif och Patrizia för fantastisk gästfrihet och för sakkunnig guidning i den italienska vin- och matdjungeln! Vi har haft två riktigt fina dagar i Verona med besök i vindalar, på osterior och tratteror och i lokala små byar – ytterligare ett inlägg väntar om den lilla bergsbyn som vi också hann besöka igår!

Antipasti och Valpolicella Superiore från Viviani
Antipasti och Valpolicella Superiore Campo Morar från Viviani
Cuglieri

Sardiniens västkust

I förrgår startade vi från Bosa och började köra söderut längs Sardiniens västkust. Idag har vi kommit…

LÄS MER
Alla våra bästa tips om Italien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev