Meny Stäng

Möt kaptenen på Freedom of the Seas

Vår näst sista dag ombord på kryssningen i Medelhavet fick vi träffa kaptenen på Freedom of the Seas: Espen Been från Oslo i Norge. Han berättar bland annat om vardagslivet ombord, om de gladaste gästerna, om säkerheten och passar på att tipsa oss om länder vi borde besöka.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Norsk kapten – som pratar spanska

Kaptenen på Freedom of the Seas, Espen Been, kommer från Oslo i Norge och när vi träffas kan vi prata skandinaviska med varandra. Men Espen pratar inte bara norska och engelska, utan är också flytande på spanska. Han har nämligen bott många år i Chile, även om han nu flyttat tillbaka till Oslo.

Espen har stor nytta av spanskan ombord på fartyget. Många av gästerna ombord på den här Medelhavskryssningen kommer från just Spanien, och när fartyget kryssar i Karibien är det många latinamerikaner ombord. Latinamerikanerna är för övrigt, enligt Espen, de allra gladaste gästerna!

Kapten Espen Been
Kapten Espen Been på kommandobryggan på Freedom of the Seas

Lång erfarenhet

Från början ville Espen bli pilot, men olika omständigheter ledde till att han istället blev kapten för ett av Royal Caribbeans största fartyg. Idag har han lång erfarenhet. Han började sin bana på företaget Petro Trans Skaugen, som transporterade olja från den mexikanska golfen, och redan 1996 började han arbeta för Royal Caribbean.

Espen har arbetat på flera olika fartyg, och var dessutom med i teamet som under flera år byggde Voyager of the Seas i Finland. Idag är han kapten för det enorma fartyget Freedom of the Seas, som kör i Medelhavet på sommarhalvåret och i Karibien på vinterhalvåret. Tillsammans med fartygets HR-avdelning ansvarar han för drygt 1400 anställda!

Freedom of the Seas kapten
Kapten Espen Been, i hamn i La Spezia, Italien

Hur är kaptenens liv ombord?

Vi frågar om livet ombord och får veta att kaptenen sover på natten, även om fartyget körs då. Däremot är han alltid ansvarig och väcks om det behövs. I normala fall går han upp klockan fem på morgonen, då de startar med briefing om hur nattens körning har varit.

Kaptenen jobbar alltid tio veckor i sträck, och är sedan hemma i Oslo tio veckor i sträck. Är det inte svårt att vara borta från eventuell familj så länge? Kapten Espen har sin partner med ombord, och om man har barn kan man ta med dem också.

Kaptenen på Freedom of the Seas berättar om livet ombord
Kaptenen på Freedom of the Seas berättar om livet ombord

Hur är säkerheten ombord?

Vi passar också på att fråga lite om säkerheten ombord. Även om den här typen av fartyg känns trygga så minns man ju den otäcka olyckan med Costa Concordia utanför Italien för ett antal år sedan. Men Espen menar att man absolut inte behöver oroa sig.

Alla de stora kryssningsrederierna arbetar med kvalitetssäkerhetssystem idag och man har regelbundna övningar både för passagerare och personal. Bara under våra dagar ombord var det faktiskt två sådana här övningar – en för samtliga och en enbart för personalen.

På kommandobryggan på Freedom of the Seas
På kommandobryggan på Freedom of the Seas

Kaptenens favoriter

Sist men inte minst undrar vi över kaptenens favoriter. Han säger att Europa är vackert och har fina hamnar. Men det går inte heller att missta sig på hans kärlek för Latinamerika. När vi säger att vi inte varit där pratar han varmt om länder som Panama och Colombia. Dit måste ni åka!, säger han.

Kapten Freedom of the Seas
Det känns lite annorlunda att titta ut från kommandobryggan! Foto: Rosita Lincoln

Delar av denna resa är en pressresa, i samarbete med Royal Caribbean. Översta bilden: Helena, kapten Espen Been och Peter, foto: Rosita Lincoln

WIFI.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev