Meny Stäng

Veckans Gäst: Rosita Lincoln, kryssningsexpert

Rosita Lincoln har jobbat i resebranschen hela sitt vuxna liv. Hon började som reseledare utomlands och har sedan jobbat länge med charterresor, tills hon förra året började som marknadskoordinator på kryssningsföretaget Royal Caribbean Cruises.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Rosita är också privat en van resenär som ofta reser tillsammans med familjen, som består av man och tre barn i åldrarna 6-13 år. Hon har bloggat länge på sin sida Rosita reser och har även gett ut boken ”Rosita Reser – Den perfekta guiden för din barnsemester”.

Att resa på kryssning har under de senaste åren blivit mer och mer populärt, även bland yngre resenärer. Vi har passat på att intervjua Rosita om fördelarna med att åka på kryssning, vad det finns för olika typer av kryssningsresor och hur man vet vilken kryssning man ska välja.

Kan du berätta lite om dig själv, din familj och ert reseintresse? Hur och vart brukar ni resa på semestern?

Jag är en 40-årig trebarnsmamma, bosatt i Stockholm som har jobbat halva mitt liv i resebranschen. Strax innan jag fyllde 21 lämnade jag min barndomsort Valbo för att jobba utomlands som reseledare.

I 3,5 år flyttade jag mellan Mallorca, Teneriffa, Gran Canaria och Turkiet med varierande tjänster där jag avslutade som rektor på en guideskola (2 månader) för svenska, norska och danska ungdomar. Från pirrig elev på guideskola till ansvarig rektor, säcken var knuten och det var dags att flytta tillbaka hem till Sverige.

Min skånska make Stefan träffade jag utomlands och båda två jobbar fortfarande i resebranschen. Med hänsyn till bådas vår yrkestillhörighet så har resandet präglats av charterresor tillsammans med våra barn som är mellan 6 och 13 år. Första resan med barn var en kryssning i Medelhavet – nu knyts även den säcken när jag sedan ganska nyligen jobbar med just kryssningar.

Rosita Lincoln med mannen och de två äldsta barnen i New York 2016
Rosita Lincoln med mannen och de två äldsta barnen i New York 2016

Berätta om ditt jobb på kryssningsföretaget Royal Caribbean International! Vilken är din roll?

Sedan februari 2016 jobbar jag som Marknadskoordinator hos Royal Caribbean i Stockholm. Jag är ensam representant i Sverige med en marknadsroll, så mina arbetsuppgifter är mycket varierande. Jag ansvarar för en mängd olika skriftligt innehåll, från digitalt på webben (inklusive en blogg), pressmeddelanden och sociala medier till trycksaker som broschyrer och kataloger.

Jag ansvarar också för förhandlingar och bokningar av marknadsföring – från print till podd. Dessutom ansvarar jag för  samarbeten med press och sociala influencers. Till exempel är jag nyligen hemkommen från en ”bloggkryssning” tillsammans med sex fantastiska influencers.

Kan du berätta lite om kryssningarna som Royal Caribbean International erbjuder?

Många vet inte att i varumärket Royal Caribbean International så ingår också Celebrity Cruises och Azamara Club Cruises. För att underlätta förståelsen av respektive varumärke brukar jag göra jämförelser med välkända koncept i charterbranschen. Tänk dig Fritidsresors (numera TUI) Blue Village och Vings Sunwing Resort – det är Royal Caribbean. Här stortrivs barnfamiljerna!

Till viss skillnad från dessa charterkoncept så erbjuder Royal Caribbeans produkt så mycket mer – att också det unga paret utan barn eller pensionären trivs lika bra. Faciliteter, aktiviteter och underhållningen ombord är otroligt stort och varierande. Här ingår några av världens största kryssningsfartyg med Broadwaymusikaler, vattenrutschkanor, surfsimulator, klättervägg med mera. Men också avskilda lugna platser med åldersgräns (16 år), för dig som vill ha lugn och ro.

Tänk dig nu istället charterns koncept Blue Village och Sunprime (med åldersgräns 16 år). Det här är Celebrity Cruises. Med skillnaden att barn är varmt välkomna ombord – men det erbjuds inte klätterväggar och en mängd andra lockande barnaktiviteter. Här är fokus på design och ytterligare mer personlig touch – lite snyggare, lite lyxigare helt enkelt.

Varumärket Azamara Club Cruises har mindre fartyg (knappt 700 gäster). Med fler övernattningar i hamn får du en närmare upplevelse av varje destination – och når hamnar som de gigantiska fartygen inte kan ankomma. Om du älskar att resa, så kommer du älska Azamara Club Cruises.

Stämmer det att bara pensionärer åker på kryssning eller finns det kryssningar för alla?

Det finns kryssningar för alla – oavsett ålder, tycke och smak, behov och önskemål! Det som tydligast kan särskiljas på kryssning inom Royal Caribbean är att Azamara Club Cruises lockar den äldsta publiken, Celebrity Cruises lockar par (perfekt för bröllopsresan!) och Royal Caribbean passar alla målgrupper! Målgrupper varierar också beroende på kryssningsrutt och säsong. De längre transatlantiska kryssningarna till exempel tilltalar en äldre publik. Barnfamiljerna reser på skollov.

Hur vet man vilken kryssning som passar ens egna intressen?

Jättebra och viktig fråga. I Sverige är kryssningar, annat än fartygen som trafikerar våra nära farvatten, en obekant reseform för många. Känner du dig osäker i valet av flera olika rederier – och även olika produkter inom samma koncern, så som jag beskriver tidigare – vill jag rekommendera att du kontaktar din närmaste resebyrå. Eller varför inte googlar på rederier för att hitta tips hos olika bloggare/influencers!

Vad har du själv för erfarenheter av kryssningar? Vilken är den bästa kryssning du gjort?

Jag gjorde min första kryssning 1999 från Mallorca där jag jobbade. Nr 2, år 2003 var också den första resan som förälder. Därefter dröjde det ända till 2015, då jag fick möjlighet att resa på en pressresa med just Royal Caribbean. Och på den vägen hamnade jag i kryssningsbranschen …

Blogg gav jobb alltså. 2016 har jag gjort två kortkryssningar med Royal Caribbean samt varit ombord Celebrity Cruises och Azamara Club Cruises när de har legat i hamn. Min favorit är Celebrity Cruises, men om barnen får välja kryssning så väljer de garanterat Royal Caribbean.

Vilka är fördelarna med kryssning jämfört med andra sätt att resa?

Oslagbart många upplevelser på en enda veckas semester! Mycket upplevelser för pengarna.Tänk dig att bocka av 4-6 resmål (varav också 2-4 olika länder) på en och samma resa, samtidigt som du transporterar dig bekvämt och bara behöver packa upp resväskan en gång. Smidigheten ger dig också avkoppling mitt i alla upplevelser. Dessutom är fartygen en upplevelse i sig själv!

Vad har du själv för resplaner inbokade framöver? Står någon kryssning eller annan resa på schemat?

Familjen reser till Thailand i vinter. 2017 blir ett härligt och varierande reseår, dessutom väninneweekend till Sopot, Polen i april, kryssning med familjen på Freedom of the Seas i sommar + också det snygga hotellet OBC på Kreta. I höst 13-års cityresa med min yngsta dotter  (cityresmål ännu inte bestämt). Det blir också jobbresor till Oslo där vårt nordiska huvudkont ligger.

Till sist en fråga vi ställer till alla vi intervjuar: Vilket är ditt drömresmål?

Eftersom jag reser mycket utomlands både på semester och i tjänsten, så drömmer jag faktiskt om resmål i Sverige. Jag vill uppleva norrsken, fjällvandra, se Kiruna kyrka och bo på ishotellet. Södra Sverige är också fantastiskt. Listan är lång! Jag hoppas att bocka av ett drömresmål i Sverige 2017.

Rosita Lincoln ombord på Harmony of the Seas som bjuder på häftiga vattenruchkanor och en egen Central Park.
Rosita Lincoln ombord på Harmony of the Seas som bjuder på häftiga vattenruchkanor och en egen Central Park.

Tack Rosita Lincoln för att du ville dela med dig av dina erfarenheter och tankar!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev