Meny Stäng

Sopot i Polen – strandliv vid Polens riviera

Sopot i Polen tillhör tillsammans med Gdansk och Gdynia den så kallade trestaden vid Polens riviera. Denna exklusiva semesterort är känd som bad- och kurort och för sina långa fina sandstränder. Här hittar du bland annat Europas längsta träpir och massor av trevliga restauranger. Kanske är Sopot i Polen den perfekta semesterdestinationen när man vill ha lite lyx och glamour på semestern, utan att för den skull behöva bli ruinerad.

Sopot i Polen – en badort med anor

Redan år 1900 hade Sopot ungefär 12 000 turister varje år, som kom för att bada och besöka den kända kurorten. Strax före första världskriget var antalet turister uppe i 20 000 per år, och på den här tiden fanns flera stora komplex med bad, sanatorium och hotell.

Man lät också uppföra ett stort och pampigt casino, som efter första världskriget bytte namn till Grand hotel. Sedan kom andra världskriget och kommunisttiden och Sopot som semesterort glömdes nästan bort. Men nu är det hög tid att upptäcka det här semesterparadiset igen!

Sopot i Polen, vid Polens riviera

Kurort med sekelskiftesmiljö

När man promenerar runt i Sopot känns det att man befinner sig i en gammal kurort. Bebyggelsen i Sopot består främst av stora sekelskiftesvillor med vackra träverandor och snirkliga torn. Här hittar man också hus i vacker Jugendstil.

Sopot vid Polens riviera
Sopot vid Polens riviera

Krzywy Domek – det krokiga huset

En av de byggnader som man inte kan låta bli att lägga märke till i Sopot är ”Krzywy domek”, alltså det krokiga huset. Huset är ritat av arkitektbyrån Szotyńscy & Zaleski och stod färdigt 2004. År 2013 hamnade det på CNN:s lista över Europas mest egendomliga byggnader. Inte så konstigt kanske!?Huset ligger på gatan Bohaterów Monte Cassino mitt i centrum, och om du går in hittar du ett litet inomhuscentrum med butiker.

Sneda huset Sopot

Lång strandpromenad

Längs med stranden löper en stor grön park och genom denna går en lång promenad- och cykelväg. Här ser man inte bara människor som cyklar eller promenerar, utan det är också vanligt att man tar sig fram på precis allt som rullar. I en aldrig sinande ström kommer människor på segway, rollerblades och trampbilar.

Sopot i Polen vid Polens riviera

Grand hotel i Sopot

Den byggnad som allra mest tydligt kännetecknar Sopot är kanske Grand Hotel, som ligger pampigt vid stranden. Om man vill bo lyxigt kan man ta in här, men man kan också nöja sig med att njuta av ett glas bubbel på uteserveringen.

Grand hotel, Sopot i Polen

Europas längsta träpir

Strax nedanför Grand Hotel sträcker sig den långa piren, ”Molo”, ut i havet. Piren, som fick sin fulla längd 1928, mäter totalt 650 meter och är därmed Europas längsta träpir. Man får betala en liten slant för att gå ut på piren, och när man gjort det kan man spana på båtar eller ta sig en drink i restaurangen eller champagnebaren.

Rivieran i polen och Molo Sopot
Molo champagne
Restaurang Molo

Strandliv vid Polens riviera

Polens riviera bjuder på ett härligt strandliv. Sopot kan sägas vara den lyxigaste orten på rivieran, omgiven av exklusiva hotell och champagnebarer. Vid Grand Hotel och piren, som kan sägas vara centrum av Polens riviera, är det fina dagar alltid fullt med folk. Människor solar och badar, sippar drinkar, äter glass eller ägnar sig åt vattensporter.

Polens riviera är lång, och den fina sandstranden sträcker sig så långt ögat når i båda riktningar. Om man önskar mer lugn och ro under en dag på stranden är det bara att promenera bort från händelsernas centrum. Längre bort på stranden är det betydligt lugnare.

Polens riviera

Båtar och segling

För den som vill finns olika båtar att hyra. Nu när vi var här pågick också en segeltävling, och vattnet var därför fyllt av segelbåtar.

segling i Sopot

Restauranger och caféer i Sopot

Sopot är fyllt av restauranger och caféer, och på sommaren trängs alla trevliga uteserveringar bredvid varandra. Trots att det verkar finnas oändligt många serveringar kan det en varm sommardag nästan vara svårt att hitta ett bord, åtminstone om man är ett större sällskap.

Vi har ätit på flera av restaurangerna, och för det mesta varit nöjda. Senast blev det en god räk- och spenatpasta på den lilla italienska restaurangen Toscana.

Restaurang Sopot

Lody och gofry – glass och våfflor

Två saker som är populärt vid Polens riviera är glass (lody) och våfflor (gofry). Glassen säljs i långa smala strutar, ibland med choklad på. Våfflorna är stora och tjocka, och man kan få allt möjligt på dem, från glass till frukt eller choklad. Och jodå, vi provade! Men att fotografera samtidigt som man äter en sån där mastodontvåffla, det är lite för krångligt!

våfflor vid polens riviera

Campingar i Sopot

Den här gången bor vi hos våra vänner Lennart och Beata i Mechelinki, cirka en halvtimmes bilresa från Sopot. När vi tidigare varit här med husbilen har vi bott på en camping som heter Metropolis som ligger en bit från stan. Lite närmare stan ligger också en liten fin camping som heter Sopot 34, samt en större ACSI-kontrollerad camping som heter Park 45.

Camping Sopot

Se mer i närheten: Gdansk

Bara 20 minuter från Sopot med bil ligger den vackra gamla Hansastaden Gdansk. Den här staden bildades redan på 1200-talet och hade sin storhetstid på 1500- och 1600-talet. Staden förstördes visserligen till stor del under Andra världskriget, men har restaurerats för att återfå sin forna glans. Idag kan man strosa runt längs hamnen, hänga på mysiga uteserveringar eller, i bästa fall, pricka in den livliga marknaden som varje år arrangeras i augusti.

Gdansk Neptun

Se mer i närheten: Gdynia

Den tredje staden som ingår i ”trestaden” (Trojmiasto) är den härliga semesterstaden Gdynia. Den här polska staden bjuder på en trevlig upplevelse med en småbåtshamn, ett stort pariserhjul, massor av fiskrestauranger och en fin sandstrand mitt i stan.

Gdynia

Fler utflykter runt Sopot i Polen

Sopot har ett bra läge för att se och uppleva många fina polska orter, både längs Polens riviera och inåt landet. Här följer förslag på trevliga utflykter;

 • Borgen Malbork är en riktigt mäktig medeltida borg, med massor av intressant historia att berätta. Ligger en timme från Sopot med bil.
 • Landtungan Hel är en lång smal landremsa, med stränder på bägge sidor. Ett semesterparadis en dryg timme från Sopot.
 • Leba ligger cirka 1,5 timme från Sopot och är en mysig semesterort, med många campingar och fiskrestauranger.
Łeba Polen strand
Peter i Leba i Polen

Fakta om Sopot i Polen

 • Land? Polen
 • Vojvodskap: Pommern
 • Invånare? 37 000 (2014)
 • Valuta? Zloty
 • Tidsskillnad? Ingen
 • Språk? Polska (en del pratar också engelska)
 • Prisläge? Billigare än Sverige, men lite dyrare än omgivande orter

Resa till Sopot i Polen

 • Färjor: Du kan anlända till Polen med färja Nynäshamn-Gdansk (19 timmar, med Polferries), Karlskrona-Gdynia (drygt 10 timmar, med Stena Line) eller Ystad-Swinoujscie (6 timmar, med Polferries).
 • Bil/husbil: Det tar 20 minuter att köra från Gdansk eller Gdynia till Sopot, och det tar ca 5 timmar 30 minuter att köra från Swinoujscie till Sopot.
 • Flyg: Det går direktflyg från Skavsta till Gdansk, med Wizz Air eller Ryanair. Flygtiden är en dryg timme. I oktober 2019 öppnas två nya linjer till Gdansk från Landvetter i Göteborg.

Restauranger i Sopot

 • Restaurang Toscana, på ul. Grunwaldzka 27, är mysig och serverar god italiensk mat.
 • Nowy Swiat, på ul. Bohaterów Monte Cassino 63/2, är en cocktailbar och restaurang som serverar polska rätter med en modern touch.
 • White Marlin, på Al. Wojska Polskiego 1, är en restaurang och lounge vid stranden med enkla men bra maträtter.

Boende i Sopot

 • Hotell och lägenheter: Det finns gott om hotell och lägenheter i Sopot, i olika prisklasser. Leta till exempel på Booking.com eller Airbnb. Tänk på att Sopot är mycket populärt på sommaren, och att det kan vara bra att boka i tid.
 • Camping Sopot 34 ligger på ul. Bitwy pod Płowcami 55, med bra läge både till stranden och för att ta tåget till Gdansk.
 • Camping Metropolis ligger på Aleja Niepodleglosci 899, med längre promenadavstånd till centrala Sopot.
 • Camping & Resort Park 45 ligger på ul. Bitwy pod Płowcami 73-79, inte så långt från Sopot 34, men lite längre från stan.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev