Meny Stäng

Badorten Sopot – Rivieran i Polen

Badorten Sopot och rivieran i Polen ligger i Gdanskbukten i södra Östersjön och tillhör trestaden Gdansk, Gdydinya och Sopot. Den exklusiva semesterorten på rivieran i Polen är känd som bad- och kurort, och för sitt intensiva nattliv. I badorten Sopot finns bland annat Europas längsta pir “Molo”, sandstränder och fina parker. Den perfekta semesterdestinationen om man vill ha lite lyx och glamour på semestern, utan att bli ruinerad.

Sopot – en badort med anor

Redan år 1900 hade Sopot ungefär 12 000 turister varje år, som kom för att bada och besöka den kända kurorten. Strax före första världskriget var antalet turister uppe i 20 000 per år, och på den här tiden fanns flera stora komplex med bad, sanatorium och hotell. Man lät också uppföra ett stort och pampigt casino, som efter första världskriget bytte namn till Grand hotel. Sedan kom andra världskriget och kommunisttiden och Sopot som semesterort glömdes nästan bort. Men nu är det hög tid att upptäcka det här semesterparadiset igen!

Sopot i Polen

Sopot är en bad- och kurort med anor

Sekelskiftesmiljö och semesterstämning

Bebyggelsen i Sopot består främst av stora sekelskiftesvillor med vackra träverandor och snirkliga torn. Man hittar även Jugendstil  och  den sneda byggnaden ”Krzywy Domek” (krokiga huset), massor av uteserveringar och en stor grön park som löper längs med stranden. Genom parken går en lång cykel- och rullskridskoväg där folk tar sig fram i en aldrig sinande ström på allt som rullar: segway, rollerblades, trampbilar …

Sopot

Sopot

Vackra sekelskifteshus i Sopot

Sneda huset Sopot

Lennart, Peter och Beata framför det krokiga huset – inuti finns ett litet inomhuscentrum med butiker

Restaurang Sopot

God räk- och spenatpasta på den lilla mysiga restaurangen Toscana

Europas längsta träpir

Grand hotel reser sig pampigt framför den centrala stranden och ut i havet sträcker sig den stora piren, ”molo”. Piren, som fick sin fulla längd 1928, mäter totalt 650 meter och är därmed Europas längsta träpir. Man får betala en liten slant för att gå ut på piren, och när man gjort det kan man spana på segelbåtar eller ta sig en drink i restaurangen eller champagnebaren.

Rivieran i polen och Molo Sopot

Molo – Europas längsta träpir

Molo champagne

Längst ut på piren finns en champagnebar …

Badorten Sopot – rivieran i Polen

Sopot ligger i Gdanskbukten i södra Östersjön och ingår i trestaden (Trojmiasto), och det innebär städerna Gdansk, Gdynia och Sopot ligger med 2.5 mils omkrets i nordöstra Polen. Det är billigt att bo och leva i polen så ett hotellbesök gör inte ont. Fisk är stort och du hittar alltid fiskrökar längst sandstränderna för små pengar eller varför inte lyxa till det på en champagnebar som också är billigare än Sverige. En resa till Polens Riviera tar du lätt med Ryan Air som tar 50 minuter från Sverige och upplev din semesterweekend billigt för ett tag.

Restaurang Molo

Vi tog en glass medan vi tittade på segeltävlingen som pågick utanför

Badorten Sopot