Meny Stäng

Veckans Gäst: Maria Johansson, temarestaurang-fantast

Maria Johansson bor tillsammans med sin blivande man i Göteborg och jobbar i köket på en passagerarfärja. Hon har ett stort intresse för både mat och resor och detta har hon kombinerat och utvecklat till ett mycket specifikt intresse för temarestauranger. Maria har besökt otaliga temarestauranger runt om i hela världen och rapporterar ständigt på sin blogg Fantasy Dining om spännande och annorlunda restaurangbesök.

I bloggen får man följa med till exotiska länder som Japan och Costa Rica, men också till många europeiska städer och förstås till restauranger i Sverige. Vad sägs till exempel om restauranger med vampyrtema, Hello Kitty-tema eller ”hemligt” tema? Vi vill förstås veta mer om temarestaurangernas magiska värld, och har ställt åtta nyfikna frågor till Maria.

Kan du berätta lite om dig själv? Vem är du och vad gör du när du inte besöker temarestauranger?

Jag heter Maria Johanson, är 36 år gammal och bor i Göteborg. Mitt stora intresse i livet är att resa och jag tror att det märks i det mesta jag gör. När jag inte reser och besöker udda temarestauranger så jobbar jag på en passagerarfärja mellan Sverige och Danmark där jag står i köket och lagar mat till gästerna. På fritiden sysslar jag bland annat med yoga och jag tycker det är kul att fixa temafester och middagar för mina vänner hemma.

Hur startade ditt intresse för temarestauranger och vad fick dig att ”fastna”?

Oj, det är så länge sedan så jag knappt vet själv var intresset startade men jag tror det var under min första Japanresa. Det som fick mig att fastna var att japanerna alltid gick helt loss i sitt tema (med inredning, mat, musik, miljö och utklädnad). Det var för mig som att besöka olika sagovärldar. Gick man till en Alice i Underlandet restaurang i Tokyo så kändes det som att man verkligen var i Underlandet och verkligen var Alice.  Detta ville jag ha mer av!

Vilket land har de bästa temarestaurangerna? Berätta!

Asien har utan tvekan de mest annorlunda, knasigaste och mest underbara temarestaurangerna. Framför allt Tokyo och Taiwan ska man besöka om man vill få uppleva en middagsupplevelse utöver det vanliga. Välj mellan söta Barbie och My Little Ponycaféer till bisarra mentalsjukhus och vampyrrestauranger.

Du har säkert besökt en hel del ”knasiga” temarestauranger i världen. Kan du berätta om den mest speciella?

Den mest knasiga upplevelsen jag haft på en temarestaurang var på Yurie Ghost – en spök Izakaya i Tokyo. Där fick jag och min sambo vara med om en ritual efter middagen där jag blev levande begravd och lagd i en kista. Izakaya är den japanska benämningen för pub och på den här puben serverar personalen mat och dryck till spöken. Det är alltså vi som gäster på izakayan som är spökena. Ni kan få läsa lite om detta knasiga besök här.

Finns det några teman du gillar bättre än andra och varför det?

Jag är faktiskt väldigt förtjust i temat skräck, kanske för att jag i grund och botten är en mörkrädd och lite skraj person som gärna sover med lampan tänd. Kanske gillar jag att leka lite med min rädsla haha … För övrigt är jag också väldigt förtjust i restauranger med olika sorters sagotema som till exempel Alice i Underlandet.

Ögongodis på Yurei Ghost
Ögongodis på Yurei Ghost i Tokyo

Kan du tipsa om några spännande temarestauranger i Sverige?

Det finns flera intressanta temarestauranger även i Sverige. Några av mina favoriter i Stockholm är vikingarestaurangen Aifur och medeltidsrestaurangen Sjätte Tunnan.  I Göteborg ska man inte missa Dorsia där man kan njuta av det franska köket i en miljö med inspiration ifrån  ”la Belle Epoque” och Montemarte.  Puta Madre med sin tidsresa till en annan epok där man intar sin middag i en miljö fylld av röd sammet och vackra nattlinnen.  En hyllning till den mexikanska bordellmamman 1930.

Sist men inte minst missa inte att göra ett besök på Sveriges första Steampunk restaurang – At Steampunk Bar. (Subkulturen  Steampunk är viktoriansk science fiction som utspelar sig under 1800-talets industrialisering. Den grundar sig i ångmaskiner, luftballonger och annan teknik från den industriella revolutionen.) Här kan man få ångande och rykande drinkar och mat av personal som är uppklädda i steampunkkläder från topp till tå.

Nyhetsbrev

Har du några resor eller restaurangbesök inplanerade? Vad kommer man att kunna läsa om på din blogg under året?

Efter som jag nyss är hemkommen från Costa Rica och är gravid i 5:e månaden så är nästa resa inte riktigt spikad. Men vi har planer på att åka på en weekend till London eller Prag och en bröllopsresa till okänd ort kommer så småningom.

Under detta året kommer man få läsa mycket om min resa till Costa Rica där jag kommer skriva om vår backpackerresa genom landet och ge tips på allt ifrån roliga restauranger till utflykter och boende. Jag kommer också skriva om restauranger på hemmaplan och testa olika annorlunda
temahotell i Sverige. Sen brukar ju alltid fler resor tillkomma på ett eller annat sätt.

Till sist en fråga vi ställer till alla vi intervjuar: Vilket är ditt drömresmål?

Mitt drömresmål just nu är att resa till Taipei i Taiwan. Där har jag en hel lista med allt ifrån knasiga toalettrestauranger till söta Hello Kitty caféer jag vill besöka. En resa jag hoppas vi kan göra med barnvagn i sinom tid.

Bar med sjukhustema i Tokyo
Bar med sjukhustema i Tokyo

Tack Maria Johansson för att du ville dela med dig av dina erfarenheter och tankar!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev