Meny Stäng

St Patrick’s Day i Stockholm 2016 – fest på gatorna

Annons

Igår träffade vi min mamma och min bror och hans familj för en trevlig lunch på Söder. Sedan promenerade Peter och jag Götgatsbacken upp mot Gamla stan och hamnade mitt i … firandet av St Patrick’s Day i Stockholm.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

St Patrick’s Day

På Irland firas St Patrick’s Day (17 mars) med en parad i nästan varje stad. Eftersom en hel del irländare bor utomlands har de tagit med sig firandet till andra delar av världen också, som till Sverige till exempel! Här arrangerades paraden av The Swedish-Irish Society och genomfördes lördagen den 19 mars.

Paraden gick från Humlegården till Gamla stan, och firandet innehöll bland annat säckpipeblåsare, irländska settrar och uppträdanden på en scen på Kornhamnstorg. Fast jag gissar att firandet var betydligt mindre här än vad det kan vara på Irland. Finns det någon som har upplevt firandet där?

St Patrick's Day i Stockholm
Det fanns gott om grönt och orange i stan igår
En hel del irländska settrar... och så den här lilla saken, klädd i grönt dagen till ära
En hel del irländska settrar… och så den här lilla saken, klädd i grönt dagen till ära

St Patrick

Så vem var St Patrick då? Jo, det var tydligen den biskop och missionär som förde kristendomen till Irland. Han hade talets gåva och lyckades kristna landet lite mer fredligt och mindre blodigt än vad som skedde här i Norden, om man säger så. Enligt legenden drev han dessutom ut ormarna ur landet, även om det inte är helt klart om det ska tolkas bokstavligt …

St Patrick himself ... eller?
St Patrick himself … eller?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev