Meny Stäng

Veckans Gäst: Christian Muda, Gourmetresenär

Annons

Christian Muda är resebloggare med ett extra stort intresse för matupplevelserna under resan. När man läser hans blogg, Matochresebloggen, får man följa med till restauranger och på matlagningsupplevelser runt om i Sverige och i världen. Det är allt från exklusiva lyxrestauranger till enkel gatumat, och ibland blir det även egna experiment i köket hemma i Stockholm.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vi har bett Christian berätta om sina favorit-matländer och om sina bästa tips för att hitta bra mat under resan. Ibland behöver man dock inte resa så långt för en bra matupplevelse. Stockholm är en av Christians favoritstäder när det gäller mat och idag delar han också med sig av sina bästa tips på restauranger i vår egen huvudstad.

Kan du berätta lite om dig själv och din familj?

Jag kommer från Norrköping och flyttade till Stockholm 1999. Här träffade jag Jenny som jag idag är gift med och vi har två barn som är 8 och 11 år. Jag jobbar som marknadschef på ett finansbolag och pysslar med bloggen på kvällar och helger.

Hur startade ditt intresse för mat och resor? Kom det ena intresset före det andra?

Helt klart reseintresset före matintresset. När jag som ung tågluffade i Europa eller reste runt och backpackade i Asien var målet att spendera så lite som möjligt på mat när jag reste. Intresset för mat som en del av reseupplevelsen kom först i 25-årsåldern när jag började jobba efter studierna och ha råd att lägga mer pengar på mat. Men jag har alltid varit intresserad av mat och lagat mycket mat.

Vilket är ditt favorit-matland i Europa och varför då?

Jag har nog inte rest nog mycket och testat nog många restauranger ute i Europa ännu för att bara ha ett favoritland, men Spanien ligger bra till. Intressant kök och restauranger i alla prisklasser, från enkla pinchosrestauranger till michelin-krogar.

Christian Muda med stjärnkocken Oriol Rovira på michelinkrogen Els Casalsi Katalonien norr om Barcelona
Christian Muda med stjärnkocken Oriol Rovira på michelinkrogen Els Casalsi Katalonien norr om Barcelona

Vilket är ditt favorit-matland utanför Europa och varför då?

Jag älskar Japan och japansk mat, så det blir nog mitt favoritland. Där finns allt från perfekta biffar och sashimi, till ramen och enklare men smakrika rätter. Men, konstaterar samtidigt att det inte finns något land just nu som slår Stockholm och även här hittar man superbra japansk mat.

Vilka är dina bästa tips för att hitta bra restauranger när man är på resande fot?

  1. Fråga vänner via sociala kanaler. När vi nyligen var i Miami fick jag till exempel tips från en av mina Instagramföljare om en superbra krabbrestaurang som visade sig vara en av de mest kända i Miami.
  2. Fråga folk man möter på plats om tips på bra restauranger.
  3. Välj en restaurang där det är fullt med folk. Om man inte får bord där, fråga en gäst om någon annan bra restaurang.

Kan du tipsa om tre bra restauranger i Stockholm – i tre olika prisklasser?

Lyx: Avsmakningmeny på Adam & Albin. En fantastisk 5-rättersmeny som kan byggas ut till 9 rätter.

Mellan: Lilla Ego. Alltid fullbokat, men det finns 12 drop-in platser vid baren där man dessutom har en perfekt vy in i köket.

Budget: Bästa budgettipset är att boka via siten Thefork.se som jag har ett samarbete med. Där kan man boka bord med upp till 50 % rabatt på maten på massa olika krogar, till exempel nya tapasrestaurangen Alegria som vi testade nyligen – superbra tapas!

Hur ser dina närmsta resplaner ut?

Jag åker till Hamburg en weekend i januari och Lech i Österrike på sportlovet.

Har du firat jul utomlands någon gång?

Ja, flera gånger. När jag studerade i USA ett år valde jag att stanna kvar i USA över jullovet och resa istället för att åka hem som många andra gjorde. Juldagen åt vi julmiddag i Las Vegas. En annan gång var vi på en tremånadersresa i Asien och firade jul i Thailand. Men de senaste 10 åren har vi firat jul hemma i Sverige, främst för att min fru verkligen vill fira jul hemma!

WIFI.se

Till sist en fråga vi ställer till alla vi intervjuar: Vilket är ditt drömresmål?

Det är faktiskt att resa tillbaka till Japan. Älskade det landet och skulle så gärna åka tillbaka och se mer av det.

Ett foto från en av Christians Mudas senaste resor – Fort Meyers beach på Floridas västkust
Ett foto från en av Christian Mudas senaste resor – Fort Meyers beach på Floridas västkust

Tack Christian Muda för att du ville dela med dig av dina erfarenheter och tankar!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev