Meny Stäng

Husbils- och reseåret 2016

Annons

Året börjar närma sig sitt slut och det är snart dags att blicka framåt mot ett nytt spännande år. Men innan dess ska vi sammanfatta husbils- och reseåret 2016. Det blev sammanlagt tio utlandsresor (plus två Ålandskryssningar) och tre lite längre husbilsresor i Sverige. Waow, vilket år det har varit!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Januari

Vi inledde året med resemässa och resebloggarkonferens i Helsingfors i Finland. Vi skrev om resemässan Matka och delade med oss av tips för resebloggare, från alla föreläsningar. Vi fick också chans att besöka Åbo skärgård, prova öl i ”skolan” i Åbo och njuta av delikatesser i Åbo saluhall. Dessutom fick vi en vintrig upplevelse vid naturcentret Haltia i Esbo.

Haltia
Peter värmer händerna vid brasan vid naturcentret Haltia i Finland

Februari

I februari rapporterade vi från husbils- och husvagnsmässan Caravan Stockholm på Kista-mässan. Vi skrev om mässan, och utsåg våra favoriter bland husbilarna, i tre olika storleksklasser. Vi hann också med en dagskryssning till Åland, med Eckerölinjen.

MiniMove
Helena testar MiniMove på Caravan Stockholm i Kista

Mars

I mars höll vi oss faktiskt hemma i Sverige. Vi besökte Sveriges äldsta stad och rapporterade från både Allt för sjön-mässan och från Vildmarksmässan.

Peter provar att kasta liten vikingayxa på Vildmarksmässan

April

Vi nominerades till ”Golden Pen Award” för alla artiklar vi skrivit om Kroatien och bjöds till Kroatien för att delta i prisutdelningen. Vi fick vara med om den fantastiska ceremonin i Split och fick även uppleva staden Split och de fina utflyktsmålen Šolta och Trogir.

Vi turistade också ordentligt i vår egen stad Stockholm. Vi besökte bland annat Djurgården och Skeppsholmen, och gjorde stadsvandringar i Gamla stan och på Östermalm.

Vi tar emot diplom på Golden Pen prisutdelning i Split, Kroatien
Vi tar emot diplom på Golden Pen prisutdelning i Split, Kroatien

Maj

Nu var det dags för Istrien i Kroatien. I samarbete med Kroatiens turistbyrå hyrde vi en liten husbil och åkte runt hela Istrien. Vi besökte flera helt fantastiska ställen, som natursköna camping Marina utanför Labin, de charmiga små kuststäderna Fažana, RovinjVrsar och Poreč samt bergsbyn Motovun och huvudstaden Zagreb.

Peter äter frukost på camping Marina i Kroatien

Juni

I juni besökte vi Ungern på en bloggresa tillsammans med ett gäng andra resebloggare. Vi kollade in sevärdheter i Budapest, upptäckte den oväntat fina staden Pécs i södra Ungern och fick även följa med på vinprovning i de ungerska vinregionerna.

Helena med två andra resebloggare och vår guide i Pécs i Ungern

Juli

I juli var det dags för bloggresa igen, och denna gång bar det av till Tjeckien. Vi fick uppleva den coola musikfestivalen Colours of Ostrava i östra Tjeckien och besökte även den mysiga lilla byn Štramberk.

Härifrån åkte vi till den vackra staden Brno, där vi fick göra ett otroligt intressant besök i Villa Tugendhat. Dessutom besökte vi det pampiga sommarpalatset Chateau Lednice och provade vin i de tjeckiska vinregionerna.

Vi gjorde också en resa till Polen, för att hälsa på våra vänner Lennart och Beata, som har en semesterlägenhet vid kusten. Vi hängde i bad- och surfparadiset Rewa och besökte de tre fina städerna i området: Sopot, Gdynia och Gdansk.

Mikulov
Bland vingårdar och slott i södra Tjeckien
Segling i Polen
Peter och Lennart seglar iväg med Lennarts katamaran i Polen

Augusti

I augusti rullade vi med husbilen till Stora Nolia-mässan i Piteå. Här kollade vi bland annat in nya husbilar och olika fordon och leksaker för män, samt kollade in Tony Irvings dansshow.

Dessutom hann vi med lite sommar i Stockholms skärgård med bröllop på Blidö och tur med picknickbåt i Djurgårdskanalen.

Rosvik
På plats i Piteå, tillsammans med våra vänner Thore och Catta

September

I september rullade husbilen igen – denna gång till Elmia-mässan i Jönköping. Vi hade en egen monter på plats och rapporterade om alla nyheter på mässan, till exempel om husbilarna Toscane som vi föll för, den lyxiga Morelo Empire, om husvagnar för olika kundtyper och om smarta tillbehör. Dessutom testade vi festerna, frågade ut de olika husbilsklubbarna och samlade alla husbilsbloggarna.

husbilsbloggare
Tillsammans med ett helt gäng eminenta husbilsbloggare i Elmia

Oktober

I samarbete med Maltas turistbyrå gjorde vi en spännande och intressant resa till Malta. Vi besökte bland annat huvudstaden Valletta, upplevde en ”ljusfestival” i staden Vittoriosa, lärde oss mer om mysterierna kring de forntida palatsen Hagar Qim, besökte den vackra systerön Gozo och provade ett gäng riktigt bra restauranger.

Vi rullade också med husbilen till Kristinehamn, där vi höll en föreläsning om att resa med husbil i Europa. Vägen dit blev det för övrigt dramatiskt och slutade med bärgning

Malta
Vid en av Maltas stränder

November

I slutet av november inledde vi vår ”julmarknads-tour” med en resa till Tjeckien. Vi sov en natt på slottet Liblice och åkte sedan till den oväntat fina lilla staden Olomouc i östra Tjeckien. Dessutom hann vi med att se oss om i Prag och besöka stadens julmarknad.

Innan dess hann vi med en dagskryssning till Åland med Viking Line, och lite olika mässor som foto-, mat- och vinmässa samt Travel News Market.

Spa med bubbel
På SPA på slottet Liblice i Tjeckien

December

I december fortsatte vi med ytterligare två ”julmarknadsresor”, och först ut var Kroatien. Vi besökte den vackra sekelskiftesstaden Opatija och fick uppleva stadens årliga chokladfestival. Dessutom fick vi uppleva julmarknaden i Zagreb, som faktiskt utsågs till Europas bästa julmarknad för andra året i rad!

Nästa resa gick till Warszawa i Polen. Vi provade allt från shopping och museer till äkta polsk husmanskost i huvudstaden och besökte den fantastiskt upplysta julmarknaden.

chokladmassage
Chokladmassage på chokladfestivalen i Opatija i Kroatien
Peter med paraply, vid granar med konstgjord snö, på julmarknaden i Warszawa

Prenumerera på vårt nyhetsbrev