Meny Stäng

Utflykter från Split: Solta och Trogir

Annons

Solta – en härlig ö! Med utgångspunkt i Split i Kroatien finns det möjlighet till många fina utflykter. Vi följde med på båttur på Adriatiska havet till ön Solta och till Unesco-staden Trogir. På ön Solta fick vi uppleva livlig kroatisk folkdans i hamnen.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Trogir, som ligger ca 25 km norr om Split i Kroatien, bjöd på härlig stämning med fiskare, båtar, marknad i hamnen, katedral och ringmur. Häng med till Solta och Trogir!

Kroatisk folkdans på Ön Solta

Båtturen från Split till Solta med båten Kleopatra hade varit fantastisk i solsken, men var trevlig även i det ruggiga vädret. Ön Solta har ungefär 1500 bofasta invånare och har i jämförelse med de intilliggande öarna haft en blygsam turism. Därför är stora delar av ön oexploaterad och det var lite extra roligt att komma just hit!

Båten Kleopatra i hamn på ön Solta
Båten Kleopatra i hamn på ön Solta

Så fort båten la till i hamnen fick vi vara med om en uppvisning i kroatisk folkdans. Rytmerna var lite lätt exotiska, men i övrigt skrattade vi nästan åt likheterna med svensk folkdans. När kvinnorna i dansen hötte med fingrarna åt männen kändes det lite som svensk midsommar …

Kroatisk folkdans på ön Šolta
Kroatisk folkdans i hamnen

På hotellet Martinis Marchi fick vi en rundvandring och en ”lätt lunch” (undrar verkligen vad kroaterna menar med en ”rejäl lunch” haha). Byggnaden uppfördes ursprungligen på 1700-talet och när den nya ägaren renoverat har man låtit behålla gamla detaljer och inrett med antika och tunga möbler som ger stället en cool atmosfär!

Hotell Martinis Marchi
Hotell Martinis Marchi

Till Trogir med båt

Trogir katedral

Vi har besökt den fina staden Trogir förut, men var nyfikna på att anlända staden från sjösidan och kunna ta fina bilder från den vyn. Vi blev förstås lite besvikna när det började regna, men det var bara att fälla upp paraplyerna …

Trogir är en fantastiskt charmig stad med trånga gränder och gamla hus, omgärdade av en ringmur på en liten ö. Här finns bland annat gott om minnen från det venetianska styret och en pampig katedral.

För vår egen del studsade vi till när vi såg den trappa som Peter fotograferade när vi var här i höstas, och som han ganska nyligen lagt ut på Instagram. Trappan var sig lik!

Trappa i Trogir
Trappa i Trogir
Kroatien
Alla våra bästa tips om Kroatien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev