Meny Stäng

Sinj i Kroatien – bland riddare och Unesco kulturarv

Sinj är en liten ort i Dalmatien, i Kroatiens inland. Genom att bara göra en kort avstickare från den populära kuststaden Split får du se en annan sida av Kroatien, med vacker natur, vällagad husmanskost, dramatisk historia och flera Unesco kulturarv.

Sinj i Kroatien

Vi besökte Sinj som en utflykt från Split, i samband med Golden Pen Media Awards 2022. Vi har rest en hel del i Kroatien förut, men liksom många andra har vi framför allt upplevt kusten. Därför var det riktigt intressant att komma till Sinj i Kroatiens inland.

Helena i Sinj

Sinj ligger i Dalmatiens inland, cirka 3,5 mil norr om Split.

Alka – Sinjs riddarturnering

Om det är något staden Sinj är riktigt känt för så är det riddarturneringen ”Alka” som varje år, den första helgen i augusti, lockar massor av besökare.

I centrum för riddarturneringen står järncirkeln ”alka” – med en inre liten cirkel och en yttre större cirkel uppdelad i tre delar. Den inre cirkeln är värd tre poäng när man träffar den med lansen, det övre fältet två poäng, och de nedre fälten ett poäng vardera. Vinnaren av Alka är den som vinner flest poäng under tre lopp.

Alka
Formen på Alka – här i ett smycke som Peter köpte

Ceremonin runt Alka varar i tre dagar. Söndagen inleds med en högtidlig procession, då ryttarna rider i en speciell ordning, klädda i 1700-talets autentiska riddarkläder på vackert dekorerade hästar. För att få vara med att tävla måste man vara född i Cetinska Krajina-regionen.

Alkariddare i Sinj
Alka-riddare som välkomnade oss i Sinj

Riddarturneringen i Alka uppstod under en tid då riddarturneringar var vanliga runt om i Europa. De flesta har sedan länge fallit i glömska, men i Sinj har man hållit traditionen vid liv och denna skyddas därför idag av Unesco som ett världsarv.

Alkariddare i Sinj
En avbild av en Alka-riddare med lans, på museum i Sinj

Sinjska Alka Museum

Allra mest spännande måste det förstås vara att besöka Sinj under den vibrerande första helgen i augusti, då massor av människor fyller gatorna och det är dags för turnering.

Om man, liksom vi, besöker Sinj en annan tid på året kan man besöka ”Sinjska Alka Museum” för att lära sig mer om traditionen. Detta är ett överraskande snyggt, och också interaktivt, museum med information på engelska.

Nyhetsbrev

Den gamla fästningen

Resterna av den gamla fästningen i Sinj, eller Gamla stan som platsen också kallas, ligger på en höjd och viskar om historierna som utspelats här. En gång i tiden fungerade fästningen som skydd mot turkiska inkräktare.

I mitten av fästningen fanns St Michaels kyrka, där franciskanerna från Rama lade den dyrbara och mirakulösa bilden av jungfru Maria, som senare flyttades till Vårfrukyrkan som man lät bygga vid bergets fot.

Idag kan man se rester av fästningen i form av raserade murar. På toppen finns en liten kyrka från 1887 samt en bronsstaty av madonnan, från 2008.

Kyrka i Sinj

Eftersom vi var här tillsammans med andra journalister, i samband med Golden Pen Media Awards, hade vi turen att erbjudas dryck på toppen. Det som var ännu mer intressant var att vi fick lyssna på traditionell sång.

Klapasång – ett immateriellt Unesco kulturarv

Klapa, eller klapasång, är en traditionell form av a capellasång från Dalmatien i södra Kroatien. Traditionen togs 2012 upp på Unescos lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. Vi fick lyssna på lite olika varianter, framfört av männen för sig och kvinnorna för sig. Intressant!

Klapasångare i Sinj
Klapasångare i Sinj
Klapasångare i Sinj

Korsvägen i Sinj

Vid den nedre delen av höjden hittar du också ”Korsvägen” – en väg kantad av statyer med olika religiösa motiv, gjorda av framstående kroatiska skulptörer. En fin promenad!

Vårfrukyrkan i Sinj – med den mirakulösa madonnan

På stora torget i Sinj kan man besöka Kyrkan ”Crkva Gospe Sinjske” (Vårfrukyrkan i Sinj), eller ”Church of the Miraculous Madonna of Sinj” som den kallas på engelska. Kyrkan uppfördes 1699-1712 och har bevarat sitt ursprungliga utseende, även om den skadats av både jordbävningar och krig.

Den viktigaste sevärdheten i kyrkan är bilden av den mirakulösa Madonnan av Sinj. Verket är gjort av en okänd målare på 1400- eller 1500-talet och kom hit från Rama, med det av turkarna fördrivna folket.

Vårfrukyrkan i Sinj
Foto: Kroatiska Turistrådet / Damir Fabijanić

Enligt legenden befriades Sinj år 1715, en gång för alla, av turkarna, och detta tackar man Madonnan för. Som tecken på tacksamhet krönte folket i Sinj år 1716 bilden med en gyllene krona med inskriptionen IN PERPETUUM CORONATA TRIUMPHAT – ANNO MDCCXV (Triumf i evig kröning – året 1715).

Madonnan i Sinj
Madonnan i Sinj med sin gyllene krona, foto: Visit Sinj

Restaurang Kod Frane i Ovrlja

Vi åt en sen lunch på restaurang Kod Frane i Ovrlja, som ligger cirka en mil öster om Sinj. Miljön här är fantastiskt grön och fin, och restaurangen ligger precis intill ett mindre vattendrag.

På restaurangen serveras rejäl och vällagad kroatisk husmanskost. Det var definitivt ingen lätt lunch vi satte tänderna i, men det var helt fantastiskt gott.

Vi inledde med kallskuret kött, ostar och det friterade brödet ”uštipci”. Därefter fortsatte vi med den lokala rätten ”arambaši” – köttfärs och lök invirat i kål – som serverades tillsammans med rimmat kött och potatismos. Så otroligt mört och gott!

Men måltiden var inte över ännu! Nu var det nämligen dags för en traditionell ”peka”, med kalv, grönsaker och potatis. Också detta var grymt gott!

Nu var vi bra mätta men eftersom efterrätten (pannkakor med glass och körsbär) var så god så kunde vi inte låta bli att äta lite av den också. De fina kakorna från Sinj smög vi däremot ner i handväskan och tog med …

Mer att se och göra i Sinj

Sinj är visserligen en relativt liten ort, men det finns mycket historia här. Mitt emot Vårfrukyrkan kan du till exempel spana in Kamičak, som är ett stjärnformat fort från 1712. Du kan också promenera runt i staden och upptäcka olika sevärdheter såsom monument, fontäner, historiska broar och palats.

Sinj i Kroatien

Du hittar också ytterligare några museer i staden: Museum of the Cetinska Krajina Region och Archaeological Collection of the Sinj Franciscan Monastery. Dessutom bjuder området på utomhusaktiviteter i form av vandring, cykling och ridning, samt kanotturer i floden Cetina.

Sinj i Kroatien

Mer att se och göra i närheten

Från Sinj är det inte långt till den fantastiska staden Split, där du kan strosa runt i de historiska resterna av Diocletians palats. Andra platser att upptäcka i närheten är bland annat fina Trogir och mysiga Omiš. Eller varför inte besöka härliga öar som Brač, Hvar eller Vis?

Kroatien
Alla våra bästa tips om Kroatien. Klicka på bilden!

Har du besökt Sinj i Kroatien, eller kanske någon annan ort i Dalmatiens inland? Berätta gärna!

Fakta om Sinj i Kroatien

  • Region: Cetinska Krajina Region
  • Län: Split-Dalmatiens län
  • Land: Kroatien
  • Invånare: Cirka 25 000 (2001)
  • Läs mer: Du hittar mer information på ortens besökssajt.

resa till Sinj

  • Bil/husbil: Att köra från Split till Sinj tar cirka 35 minuter.
  • Buss: Bussar går från Split till Sinj.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev