Meny Stäng

Konsten att äta en måltid i Italien

Den italienska matkulturen är känd över hela världen och i det italienska köket hittar man massor av godsaker som mozzarella, olivolja och parmaskinka. Men det italienska köket sticker också ut eftersom man äter, och ser på måltiden, på ett helt annat sätt än man gör i resten av världen. Att det är lite svårt att veta hur man ska göra på restaurangen som turist är med andra ord inte så konstigt.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vi har lärt oss den hårda vägen, genom att prova oss fram på restauranger och i mataffärer under flera resor i Italien. På slutet av vår senaste vistelse i landet träffade vi dessutom Leif Berglund, som skriver en blogg om den italienska staden Giazza, och hans italienska fru, som båda bor i Verona.

De hjälpte oss att förstå den italienska matkulturen ännu bättre och svarade på många av våra funderingar. Vi tänker nu dela med oss av det vi lärt oss om italiensk matkultur.

Ät i rätt ordning

Det första man måste förstå när man ska beställa på en italiensk restaurang är maträtternas ordning. Man behöver inte alls beställa alla rätter (tvärtom – det blir oftast både för mycket mat och för dyrt), men de rätter man väljer måste ätas i rätt ordning. Man kan alltså göra en egen kombination och till exempel beställa rätt 2+4 eller 3+5 eller vad man nu önskar.

  1. Aperitivo – en liten fördrink, till exempel prosecco.
  2. Antipasto – förrätt. Ofta något kallskuret som ostar, skinka, tomater eller kanske goda marinerade oliver
  3. Primo piatto – den första rätten. Oftast pasta eller risotto, men det kan också vara soppa. Om man jämför med pasta och risotto i Sverige är ingredienserna ofta få och pastan/risotton ska vara ganska “torr”, alltså inte för såsig.
  4. Secondo piatto – den andra rätten. Nu serveras kött eller fisk, men man får bara exakt den köttbit eller den fisk man har beställt. Om man vill ha ett tillbehör måste man beställa Contorni – tillbehör. Tillbehöret kan vara sallad, grillade grönsaker eller någon sorts potatis och äts på en separat tallrik. Sås serveras i stort sett aldrig, förutom till vissa specifika maträtter som Vitello tonnato (kalv med tonfisksås).
  5. Dolce – efterrätt. Nu är det alltså dags för något sött, och det kan till exempel vara glass, pannacotta eller något bakverk.
  6. Kaffe Efter efterrätten (observera – inte samtidigt!) kan man beställa en liten kopp starkt italienskt kaffe.
  7. Grappa eller något annat stark kan få avrunda måltiden.
Antipasto - förrätt i Italien
Antipasto – förrätt i Italien

Blanda inte smaker

Det som varit svårast för oss att anpassa oss till är att tänka och äta som en italienare. I de flesta andra länder i världen kombinerar man olika smaker, en viss sås till en viss sorts kött och så vidare.

I Italien hyllas de rena smakerna, och varje del av måltiden måste kunna avnjutas och uppskattas för dess egen smak, utan att man ska behöva blanda den med något annat. Vi har haft lite svårt att förstå tjusningen med en ensam fisk- eller köttbit, men goda ostar och skinkor avnjutes perfekt som de är!

Snurra inte spagettin på skeden

Alltså, det är helt otroligt! I halva mitt liv har jag försökt lära mig den där knepiga konsten att snurra spagettin mot en sked, och så visar det sig att man inte ens ska göra så. Skeden lägger restaurangerna fram om de tror att man är turist.

Själva snurrar de spagettin mot tallrikskanten. Det är i och för sig inte jättelätt det heller, men det är i alla fall lite lättare att slippa hålla reda på två bestick samtidigt som man ska få bukt med den slingriga spagettin.

Snurra inte spagettin mot skeden ...
Snurra inte spagettin mot skeden, i varje fall inte om du inte vill se ut som turist …

Leta inte efter icke-italienska restauranger

När man är i Italien ska man naturligtvis passa på att äta italienskt. Det är ju en del av resandet att uppleva landets matkultur. I Italien har man dessutom ofta inga val. Eftersom vi under vårt senaste besök i Italien spenderade ungefär två månader i landet blev vi några gånger sugna på att kanske hitta sushi eller wok till lunch, men det var lönlöst.

Förmodligen finns utländska restauranger i större städer, men man behöver kanske känna till adressen för att ha en chans att hitta sådana sällsyntheter. Italienare äter italiensk mat och därmed basta. Det är bara att anpassa sig och beställa in pasta, risotto eller kanske en pizza. Samma sak gäller för mataffärerna. Det finns ingen anledning att slösa energi på att försöka hitta crème fraiche, grekisk yoghurt eller asiatiska kryddor. Det är pasta och olivolja som gäller!

Njut av fräscha råvaror

Istället för att leta efter det som inte finns ska man förstås njuta av det som finns: fräscha råvaror av hög kvalitet. Många italienare handlar av lokala producenter och det är lätt att hitta ostar och skinkor av hög kvalitet, liksom frukt och grönsaker med fantastiskt mycket smak.

I de små byarna kan man hitta små köttbutiker där allt kött kommer från lokala uppfödare. I en sådan by passade vi på att köpa salsiccia och samtidigt fick vi zucchini, spenat och sallad som nyfunna vänner odlat själva. Det behövdes inte mycket matlagning för att få det att smaka gott om man säger så!

Italienska delikatesser
En oplanerad middag med lokala delikatesser

Sök upp aperitivo

En av de bästa sakerna i Italien är att man på många ställen på eftermiddagen kan beställa en drink (eller öl eller vin) och få lite tilltugg nästan utan extra kostnad. I Noto på Sicilien beställde vi varsin öl för 4,50 euro styck och genom att lägga till 0,50 euro fick vi “lite” tilltugg. Detta fenomen saknar jag i Sverige!

Öl med tilltugg
Öl med tilltugg i Noto på Sicilien
Cuglieri

Sardiniens västkust

I förrgår startade vi från Bosa och började köra söderut längs Sardiniens västkust. Idag har vi kommit…

LÄS MER
Alla våra bästa tips om Italien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev