Meny Stäng

Etna och Siciliens östkust

Annons

Idag har vi kört från Syrakusa till Naxos Giardini, som ligger strax söder om Taormina. Nu har vi nästan rundat Sicilien och ganska snart är det dags för oss att åka över till Kalabrien på det italienska fastlandet. Men inte riktigt ännu! Först ska vi förstås se oss om i Taormina och i Giardini Naxos. Idag, på vägen mellan Catania och Taormina, har vi också på avstånd sett den mäktiga vulkanen Etna.

Europas mest aktiva vulkan

Etna är Europas högsta (3331 m), största och mest aktiva vulkan. Enligt Wikipedia befinner sig vulkanen ofta i ett ”milt eruptionstillstånd”, vilket i mina ögon låter lite lätt dramatiskt. Det brukar gå några år mellan utbrotten då Etna sprutar lava och senast var i oktober 2013.

Ibland har det också kommit väldigt speciella rökringar ur vulkanen. Ett av de  mer allvarliga och explosiva utbrotten skedde 1669, då flera byar och städer totalförstördes. De senaste utbrotten har inte varit lika allvarliga, även om det inneburit att flygplatsen fått stänga på grund av askmoln och liknande.

Att bo bredvid en vulkan

Hur vågar man bo bredvid en aktiv vulkan då? Jag gissar att man vänjer sig vid det, som vid allt annat. Själv bodde jag faktiskt bredvid den aktiva vulkanen Eldfell (en av Islands vulkaner) på den isländska ön Hemön under ett år på 1990-talet och det var ju inget jag tänkte så mycket på. Fast å andra sidan känns det ju som att Etna oftare är på gång …!

Kartbilden visar hur vi har kört på Sicilien samt vulkanen Etna
Kartbilden visar hur vi har kört på Sicilien samt vulkanen Etna

Prenumerera på vårt nyhetsbrev