Meny Stäng

Nya charterlinjer – och svenska resmål som trendar

Måndag betyder som vanligt resenyheter här på FREEDOMtravel. Idag kan vi bland annat berätta om nya charterlinjer och om vilka svenska resmål som trendar, enligt Telias analyser av rörelsedata från svenskarnas mobiltelefoner.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Chartertrafiken på Jönköping Airport är igång igen

Den 5 augusti landade ett flyg på Jönköping Airport med charterresenärer från Tyskland. Det är det första planet med passagerare på snart ett och ett halvt år för flygplatsen. En ankomst som är till stor glädje för såväl Jönköping Airport som länets besöksnäring. Nästa plan landar redan denna vecka och man räknar med 6-8 flygningar per år framöver. När det gäller avgående charterflyg från Jönköping sker de första avgångarna i oktober, till Gran Canaria och Teneriffa.

SAS öppnar nya linjer till Kanarieöarna

SAS öppnar nu direktflyg till Teneriffa från Stockholm och till Gran Canaria från Göteborg. De nya linjerna startar den 30 oktober. SAS erbjuder ett omfattande program till Kanarieöarna under vintern 21/22 med 6 linjer och 17 avgångar per vecka som under jul- och nyårshelgerna ökar till 30 avgångar per vecka.

Även om många länder nu lättar på sina inresebegränsningar, kräver de flesta länder fortfarande olika typer av rese- och testcertifikat och det är viktigt att vara väl förberedd innan man anländer till flygplatsen. För att underlätta för resenärer har SAS utvecklat en ny digital plattform, SAS Travel Ready Center.

Flyg SAS

Halva EU:s befolkning är fullvaccinerad

Hälften av EU:s befolkning har fått två doser vaccin mot covid-19 och är därmed fullvaccinerad, enligt en beräkning från nyhetsbyrån AFP. Detta rapporterar flera medier. Detta innebär att nästan 224 miljoner människor i unionens 27 medlemsländer har fått två vaccinsprutor. Vaccinationsligan toppas av Spanien, där närmare 60 procent av befolkningen är fullvaccinerad. I Sverige har drygt 54 procent fått två vaccinsprutor. Trots att så många är fullvaccinerade ökar deltavarianten på många håll.

Resorna inom Sverige fortsätter öka – dessa resmål trendar

Telias analys av svenskarnas resande under juli visar på en ökning jämfört med förra året, men att det fortfarande är en bit kvar till nivåerna före pandemin. Några resor och destinationer som ökat extra mycket:

  • Gotland – Resor till Gotland har ökat 32% jämfört med 2020 och är nu bara 7% lägre än 2019.
  • Flygresor – Resor till Sigtuna (Arlanda) har ökat med 51 % jämfört med 2020, men det är fortfarande långt till nivåerna före pandemin (-34 %).
  • Muskö – I Stockholmsområdet har Muskö blivit populärt med ökningar av antalet resor både jämfört med 2020 (+31%) och med 2019 (+51%).
  • Öckerö – I Västra Götalandsregionen har Öckerö blivit populärt (+27%) men nivåerna är fortfarande lägre än 2019 (-13%).
  • Simrishamn – I Skåne har resorna till Simrishamn ökat med 7 % sedan 2020 och är nästan uppe i 2019 års nivåer (-2 %).
  • Fjällen – Härjedalen har ökat 3% sedan 2020 och hela 17% jämfört med 2019, vilket visar att fjälltrenden fortsätter.

Aktivitetsboom hos SkiStar: 85 000 besökare i sommar

Semesterveckorna har inneburit full aktivitet på SkiStars destinationer i Skandinavien. En mycket stor efterfrågan på en aktiv sommarsemester i fjällvärlden, flera nyheter från SkiStar Sports & Adventures i kombination med vackert väder har gjort att antalet gäster ökat med mer än 60 procent i jämförelse med föregående år: bara i Trysil, Åre och Sälen har fler än 85 000 besökare testat på trailcykling, downhill eller liftburen vandring i sommar. SkiStars gästundersökningar visar också att 1 av 4 aldrig tidigare besökt fjällen sommartid.

Veckans reflektion

Att Sverige är fortsatt populärt som semesterdestination märks verkligen och vi anar att den nya vurmen för fjällen och andra svenska resmål kommer fortsätta ett bra tag framöver, även om utlandsresorna troligtvis också kommer öka.

Missade du förra resenyheterna? Läs Onda väsen, nya Unesco världsarv och Polaragnen 2022

Prenumerera på vårt nyhetsbrev