Meny Stäng

Fördubbling av resor, adventskryssning och mer tågtrafik

Då var det måndag igen, vilket betyder resenyheter här på FREEDOMtravel. Själva har vi precis kommit hem från en mycket intressant resa i Tjeckien, som vi kommer fortsätta att berätta om under veckan. Här är veckans nyheter:

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Fördubbling av resebokningar efter besked om lyft UD-avrådan

Efter att UD meddelade att den pandemirelaterade avrådan från utlandsresor till hela världen skulle lyftas den 1 oktober ökade sökningarna efter resor kraftigt. Dagarna efter beskedet ökade bokningarna av semesterresor med 36 procent, och bokningarna till resmål utanför Europa ökade med 112 procent, visar statistik från resebyrån Ticket. Observera att man trots lyft avrådan måste kontrollera landets inresebestämmelser. Dessa långresmål bokas mest just nu:

  1. Gran Canaria, Spanien
  2. Dubai, Förenade Arabemiraten
  3. Phuket, Thailand
  4. Playa del Carmen, Mexico
  5. Madeira, Portugal

Ny och utökad trafik med SJ i 2022 års tågtidtabell

I den nya tidtabellen för 2022 kommer SJs att utöka sin trafik i stora delar av Sverige. De största nyheterna är att Borås och Trollhättan får nya direkta förbindelser med Stockholm, att antalet avgångar på sträckan Linköping-Stockholm-Gävle ökar med 50 procent och att trafiken till och från Jämtland utökas. Tågtidtabellen för 2022 börjar gälla 12 december 2021.

Foto: SJ / Stefan Nilsson

Viking Line lanserar adventskryssningar till Visby

Efter sommarens rekordstora intresse för inhemska kryssningsdestinationer och i samband med att pandemirestriktionerna till stor del nu avvecklas, släpper Viking Line för första gången tre adventskryssningar till Visby. Fartyget Viking Cinderella kommer att avgå från Stockholm till Gotland den 5, 12 och 19 december 2021, med två stämningsfulla kvällar ombord och en dag på Gotland. För den som hellre förlägger sin kryssning till storhelgerna erbjuder rederiet också julaftons- och nyårskryssningar till åländska Mariehamn.

Vueling utökar på Arlanda och Landvetter – två nya direktlinjer till Paris

Det spanska lågprisbolaget Vueling kompletterar linjeutbudet mellan Sverige och Frankrike och lanserar två nya direktlinjer från Stockholm Arlanda och Göteborg Landvetter i höst. Från Stockholm och Göteborg kan man i dagsläget flyga till Paris-Charles de Gaulle och snart kompletteras detta med direjtlinjer till Paris Orly Airport (ORY):

  • Från 3 november: Stockholm Arlanda Airport – Paris Orly Airport, med tre avgångar/vecka.
  • Från 5 november: Göteborg Landvetter Airport – Paris Orly Airport, med två avgångar/vecka.
Foto: Vueling

Rekordmånga besökte Hemavan i sommar

Det har varit full aktivitet i Hemavan där rekordmånga besökare valt en aktiv fjällsemester i sommar. Antalet gäster som bokat boende i Hemavan mllan 15 juni och 30 september har ökat med hela 56 procent jämfört med tidigare toppnotering. Hemavan Alpints gästundersökning visar också att 28 procent av alla gäster som besökt Hemavan i sommar var där för första gången.

Veckans reflektion

Liksom förra veckan kan vi konstatera att resandet nu är igång igen. Även om man måste hålla koll på regler i olika länder, så finns det trots allt många resmål utomlands som nu är möjliga att besöka igen.

Missade du förra resenyheterna? Läs Tågluffarkort,”flygskola” och ökning av resebokningar

Prenumerera på vårt nyhetsbrev