Meny Stäng

Ny ställplats – och varannan svensk vill campa

Det är måndag igen och dags för resenyheter här på FREEDOMtravel. Vi är själva på rull med husbilen i Tyskland och har ibland svårt att hålla reda på veckodagarna – men tack vare ”FREEDOMtravel News” och ”Happy Friday” får vi lite struktur på dagarna …! Dags för nyheter!

Sifo: Varannan svensk lockas av husbils- eller husvagnssemester

Mer än varannan svensk (55 %) kan tänka sig att semestra med husbil, och för fyra av tio (39 %) vore det en helt ny upplevelse. Det visar en Sifo-undersökning gjord av husbils- och husvagnsåterförsäljaren Forsbergs Fritidscenter. Störst intresse för husbil eller husvagn hittar man hos 18–34 åringarna (60 %). Åtta av tio (80 %) är överens om att det är friheten som lockar mest, därefter kommer möjligheten till att göra olika aktiviteter (44 %) och att det är prisvärt (31 %).

Ny ställplats i Gränna

Gränna är en populär plats för husbilister. Orten är charmig, man har närhet till färjan till Visingsö och det finns en ställplats med bra läge i hamnen. Under högsäsong kan det dock bli trångt och nu har en ny ställplats öppnat, inte långt från den andra. Den nya ställplatsen heter ”Gränna gästplats” och har adress Amiralsvägen 50. Ställplatsen har slogan ”lite mer än en ställplats”, och här finns bland annat en camperclean-automat för tömning av toakassetten. Du kan läsa mer på gastplatsgranna.se.

En kopp kaffe gör tågresan Uppsala-Stockholm ännu bättre

För att öka reseupplevelsen på tåg utan bistro har SJ testat att erbjuda en fri kopp kaffe mellan Uppsala och Stockholm på SJ månadsbiljett eller enkelbiljett i 1 klass. Resenärernas gensvar har varit så starkt att testet nu blir permanent. Den som har en biljett där en kopp kaffe ingår får innan resan ett sms med en QR-värdekod som kan lösas in på Pressbyrån. Resenär med månadskort får värdekoden kvällen innan perioden börjar och resenär som har en enkelbiljett får värdekoden samma dag som resan sker.

ForSea offentliggör sin Hållbarhetsrapport för 2021

Rederiet ForSea, som driver färjelinjen Helsingborg-Helsingör, offentliggör sin hållbarhetsrapport för 2021. I denna kan man bland annat läsa:

  • 70 % reducering av CO2 redan i 2022
  • Under 2021 har Aurora seglat 92,5 % av sina resor i batteridrift. Utsläppen av CO2 minskade med 54 % jämfört med basåret 2016.
  • 42 % reducerad energiförbrukning jämfört med basåret 2016 och 19 % jämfört med 2020.
  • Andelen certifierade råvaror i restaurangerna ökade från 13 % till nuvarande 18,69 % under 2021.
  • Av den totala mängden avfall utgjorde 32 ton organiskt avfall, vilket skickas för utvinning av biogas och biogödsel.
  • Under 2021 fasades allt engångsmaterial av fossilplast ut och alla produkter till kund ärproducerade av biobaserad eller återvunnen plast.

Swedavia öppnar ytterligare en terminal på Arlanda – nya insatser för att hantera köer

Swedavia förbättrar nu kapaciteten på Arlanda inför sommaren genom att öppna ytterligare en terminal – den 15 juni tas Terminal 4 åter i drift. Samtidigt görs stora rekryteringsinsatser, men också operationella, för att underlätta kösituationen på flygplatsen. Trots gradvis förbättrade förutsättningar räknar Swedavia med att utmaningen med periodvis långa köer kommer att bestå under sommaren i takt med att antalet resenärer ökar ytterligare.

Veckans reflektion

Att många svenskar lockas av husbils- och husvagnslivet överraskar inte. Däremot är det förvånande att det är de yngre snarare än de äldre som är mest intresserade.

Missade du förra resenyheterna? Läs Hängmattehotell och världens längsta hängbro

Prenumerera på vårt nyhetsbrev