Meny Stäng

Snart en hamn med hypermoderna husbåtar i Västerås?

Om allt går som tänkt finns snart en hamn med hypermoderna husbåtar i Västerås. Här kommer man kunna bo i självförsörjande och miljövänliga bostäder på vattnet, med precis all bekvämlighet man kan tänka sig. Vi befann oss i Västerås i helgen av helt andra anledningar, och råkade av en lustig tillfällighet bli inbjudna till arkitektkontoret som ritar båtarna, på kaffe och kanelbullar …

Lustigt sammanträffande

När vi nyss kommit fram till Västerås, dit vi var på helgtur med husbilen, ringde det i Peters telefon.  En man som presenterade sig som Rolf från Rithuset i Västerås ville ställa några frågor till oss om att bo i husbåt. Gissa om han blev förvånad när vi berättade att vi för tillfället råkade befinna oss i Västerås! En kvart senare satt vi och drack kaffe och åt kanelbullar på ett arkitektkontor i centrala Västerås …

Moderna och självförsörjande husbåtar

Husbåtarna som ritats på arkitektkontoret i Västerås känns hypermoderna. Det är inte bara utseendet som känns ungt och fräscht. Hela idén med bostäder som är självförsörjande och miljövänliga ligger i tiden.

Att bo i en av husbåtarna kommer vara som vilket modernt och bekvämt boende som helst, med värmegolv, luftvärmepump och en kamin för myskänslans skull. Elen kommer både från solceller på taket och från ett elverk som kan drivas på vilket miljövänligt bränsle som helst.

För att få färskvatten finns en vattenrenare som renar havsvattnet från salt, och för att kunna släppa ut avloppsvatten finns ett reningsverk ombord. Husbåten är alltså i stort sett helt självförsörjande, och samtidigt miljövänlig.

Husbåtar

Fritidsbåt istället för ”hus”

Vi som bor i husbåt i Pampas marina i Solna bor, enligt Skatteverket, i småhus på ofri grund. Det innebär att vi omfattas av Plan- och bygglagen och det regelverk som gäller för fastigheter i övrig, med till exempel krav på bygglov, rätt till ROT-avdrag och taxeringsvärde.

Arkitektfirman i Västerås har valt att gå en helt annan väg och registrerar istället husbåtarna som fritidsbåtar. På det sättet omfattas de framtida boende av helt andra regler, vilket innebär att det till exempel inte krävs bygglov. För den skull har projektet inte varit enkelt! Firman bakom husbåtarna har kämpat i många år för att få allting på plats, och det finns fortfarande en del knutar som behöver lösas.

Västerås husbåtar

Bryggor för husbåtar i västerås

Bryggorna där husbåtarna ska förtöjas ligger faktiskt redan på plats i Västerås, tack vare att kommunen låtit bygga dem. Vi tog en sväng dit tillsammans med Rolf och Peter från Rithuset, och det är verkligen en vacker och charmig miljö! Tyvärr hade jag bara mobilkameran med mig, som fångar färger betydligt sämre än kameran, men jag tror ändå att du kan få en känsla.

Bryggorna ligger alltså på plats och nu är det bara några sista praktiska detaljer som ska ros i land – sedan kan bygget börja.

Nyhetsbrev
Brygga för husbåtar i Västerås
Snart kan detta vara en brygga med husbåtar i Västerås

Prenumerera på vårt nyhetsbrev