Meny Stäng

Veckans Gäst: Renate Sandvik, äventyrare

Annons

Renate Sandvik är en äventyrlig tjej från Norge som inte tvekar att resa till spännande och annorlunda resmål. Hon har hittills rest i över 70 olika länder i 6 olika världsdelar. Bland annat har hon besökt spännande länder som Nepal, Burma, Sri Lanka, Bolivia, Georgien och Armenien. Resorna kan gå med flyg, bil, tåg eller båt och Renate tvekar varken inför camping, cykling, vandring, ridning eller andra äventyrliga aktiviteter.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Renate Sandvik skriver inspirerande om sina resor på den fina resebloggen Renates Reiser där du också kan ta del av hennes härliga resefotografier.

Kan du berätta lite mer om dig själv och vad du gör när du inte reser?

Jeg kommer fra byen Bodø like over polarsirkelen i Norge. Jeg holder for tiden på å ta en mastergrad i arkeologi, og jobber i tillegg på sykehjem for å finansiere tilværelsen og reisene. Når jeg ikke er på reisefot bruker jeg mye av tiden min ute i Norges vakre natur, og elsker å dra på fjelltur, både med og uten teltet på ryggen. Det gir meg i grunn samme frihetsfølelsen som det å reise utenlands.

Hur väcktes ditt intresse för att resa?

Jeg tror interessen min for reising startet før jeg i det hele tatt hadde reist så veldig mye selv. Familien min kjørte mye rundt i de nordlige og vestlige delene av Europa da jeg var yngre, men mye av inspirasjonen til å se verden kom fra film og dokumentarer på TV.

Da jeg dro på min første reise utenfor Europa, til USA, med en venninne og familien hennes da jeg var 17 år, sa det virkelig ”klikk”. Jeg var bitt av reisebasillen. Det var en helt magisk følelse å puste inn luften fra andre siden av kloden, og se det man tidligere bare hadde sett på film. Jeg fikk en umettelig trang til å se hva mer som fantes der ute.

Berätta om 3 härliga resmål som du tycker att fler borde få uppleva!

Vanskelig spørsmål! Det er så mange steder jeg ønsker å fortelle om, hehe. Men jeg kan jo prøve å velge ut tre, som alle ligger relativt nært Skandinavia (ikke så veldig lang reisetid). Georgia synes jeg er et meget spennende land, som langt flere sikkert hadde hatt interesse av å besøke. Fantastisk natur og en spennende kultur knyttet sammen av flere folkeslag. Dessuten er jo vinkulturen noe for seg selv!

Sri Lanka besøkte jeg nettopp, og det slo meg hvor utrolig mangfoldig dette lille landet er. Det har nærmest alt! Strender, dramatiske fjell, rismarker, teplantasjer, kule (og svært billige) togturer, hvalsafari, dykking, snorkling, utallige templer og fornminner, safari hvor man kan se blant annet elefanter og leoparder, og så videre.

Albania er også et land jeg likte meg veldig godt i. Landet er kjempebillig, og byr på flott natur og spennende historie. Dessuten skal strendene være helt fantastiske, men de fikk jeg dessverre ikke besøkt selv. I tillegg kan jeg raskt ramse opp Armenia, Bolivia, Kosovo og Romania som fantastiske land jeg synes flere burde oppsøke.

Har någon resa påverkat dig extra mycket som person? Berätta!

Jeg synes i grunn alle reisene jeg drar på forandrer meg litt. Jeg elsker å oppsøke nye steder, og det gjør også at man blir litt utfordret og satt ut av komfortsonen sin. Myanmar (Burma) er nok et av de landene som har påvirket meg mest. Det var et av de første landene utenfor Europa jeg dro til alene, og infrastrukturen var fortsatt ganske dårlig da. Jeg var nødt til å stole på vilt fremmede mennesker gang på gang, for å kunne komme meg rundt i landet.

Det gikk helt fint, og det er så godt å tenke på hvor mange snille, varme mennesker som finnes der ute. Mennesker som så vidt eier klærne de står i, men som likevel åpner hjemmet sitt for villt fremmende. Som oppriktig gjør alt de kan for å hjelpe deg, et menneske de har møtt bare minutter tidligere.

Den reisen gjorde at jeg virkelig fikk øynene opp for hvor god verden egentlig er, i motsetning til hva man hører så mye om i media (og selvfølgelig er det mye ondskap også, det har vi fått merke i det siste, men man må fortsatt ikke glemme alle de andre der ute – de som lever for å gjøre verden et bedre sted).

Ushguli i Georgien
Ushguli i Georgien, foto: Renate Sandvik

Har du varit med om något missöde under någon av dina resor och hur löste du det?

Det er egentlig ofte det har gått feil på reisene. Men det beste eksempelet er kanskje fra Venezuela, da jeg og exen min landet på øya Isla Margarita midt på natten, uten lokal valuta, og ingen av minibankene virket. Vi kunne heller ikke snakke spansk, men klarte på en eller annen måte å kommunisere fram at vi måtte komme oss til hotellet vårt på andre siden av øya, og måtte stoppe innom en minibank på veien.

Vi leide også moped på øya, og klarte å punktere den ved to ulike anledninger. Begge gangene i det det begynte å bli mørkt, og vi befant oss i ingenmannsland. Begge gangene var vi fryktelig fortvilte, men ble reddet av hjelpsomme lokale som i tillegg nektet å motta betaling for å lappe sammen mopeden, og gi oss skyss.

Jeg har heldigvis aldri vært borti noen store ulykker på reisefot, men hvis det noengang skjer er det i grunn ikke så mye annet man kan gjøre enn å stole på at de lokale kan hjelpe til, og at man selvsagt har god reiseforsikring før man reiser ut.

Mange tror kanskje at å reise alltid er en dans på roser, men det er det selvsagt ikke. Man møter minst like mye motgang som det motsatte. Men det gjør man jo ellers i livet også, så det er jo i grunn naivt å tro at det ikke er slik på reisefot. Heldigvis veier alltid de positive opplevelsene opp for alt det negative, og motgangen har aldri gjort at jeg har tvilt på om jeg skal reise ut igjen. Den lysten forsvinner nok aldri.

Hur finansierar du dina resor och vilka är dina bästa tips för att hålla nere budgeten?

Jeg jobber som sagt på sykehjem, og har ingen store utgifter da jeg ikke har noe familie enda selv. Jeg bruker også mye tid på å planlegge reisene for å gjøre de billigst mulig. Dessuten bruker jeg ikke så mye penger når jeg er i Norge. Handler for eksempel på salg, kjøper brukte møbler, er ikke så ofte ute på byen, handler alkohol på taxfree, spiser sjeldent ute og så videre. Jeg prioriterer å bruke penger på reiser, så derfor lever jeg heller mer sparsomt hjemme.

Dessuten får man ofte opplevelsene i utlandet mye billigere enn hva man gjør hjemme i Norge uansett. Så lenge man melder seg på nyhetsbrev på mail, får man god tilgang på billige flybilletter og hoteller. Jeg er jo i grunn bare en student, og når jeg får til å reise utenlands 5-10 ganger i året, så er det nok mange andre som også kan gjøre det bare ved å prioritere annerledes og spare bedre.

Vad har du för resplaner för 2016?

Jeg har faktisk ingen bestilte reiser enda i 2016, men det endrer seg nok snart, hehe. Cuba, Sentral-Amerika og Sentral-Asia er steder som har stått på ønskelisten lenge, så jeg blir nok å undersøke reiser dit i første omgang. Ellers er jeg så fornøyd med å endelig ha besøkt land som Australia, Georgia, Armenia, Indonesia, Sri Lanka og Japan i år, land som lenge har stått på ønskelisten, så jeg har god tro på at 2016 også kan bli et flott reiseår! Tiden får vise :).

Till sist en fråga vi ställer till alla vi intervjuar: Vilket är ditt drömresmål?

Åh, Påskeøya! Denne lille, mystiske øya midt i Stillehavet har lenge vært det ultimate reisemålet for min del. Dens plassering gjør det både vanskelig å dyr og komme seg til, så det er ikke et sted jeg tror jeg kommer til å få mulighet til å besøke med det første. Men den kommer alltid til å være lengst opp på reiseønskelisten! Så får man bare håpe at muligheten byr seg en dag …

Den sydvästliga delen av Bolivia, där Renate gjorde en tredagars rundtur med bil i vildmarken, flamingos
Flamingos i den sydvästliga delen av Bolivia, där Renate Sandvik gjorde en tredagars rundtur med bil i vildmarken

Tack Renate Sandvik för att du ville dela med dig av dina erfarenheter och tankar!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev