Meny Stäng

Hornsbergs strandpark och Sandö Sugga fyr

Annons

Jag jobbar ganska ofta, om arbetet tillåter, hemifrån på fredagar. Igår jobbade jag intensivt med ett dokument jag behövde bli klar med, och mitt på dagen kände jag att jag behövde en paus för att rensa hjärnan. Det blev en promenad längs Hornsbergs strand – självklart med kameran i högsta hugg. Så … följ med genom Hornsbergs strandpark och till Sandö Sugga fyr!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Hornsbergs strand

Jag vet knappt hur det såg ut längs Hornsbergs strand på Kungsholmen innan de byggde den fina ”strandparken” som finns där nu. Vad jag förstått fanns det länge inget annat än ett stort och trist sand- och grusupplägg här. Det är ganska svårt att förstå nu när man promenerar längs de fina rundade promenadvägarna längs vattnet, med utsikt över Pampas marina, där vår husbåt ligger.

Hornsbergs strandpark och Sandö Sugga fyr
Fina promenadvägar i Hornsbergs strandpark

Hornsbergs strandpark

På Wikipedia kan man läsa att parken, som tilldelats flera arkitektpris, invigdes 2012. Detaljplanen innehöll förutom promenadvägar och badplatser också kanter i natursten, kajparterr, tre solbryggor (som byggts med hjälp av Pampas marina) samt trädplanteringar med bland annat näsduksträd och kaukasisk vingnöt.

Jag vågar dock inte säga om de här träden verkligen finns där nu, och det är lite svårt att avgöra den här årstiden … Någon som vet?

Hornsbergs strandpark Stockholm och Sandö sugga fyr
Här kan man sitta och filosofera
Mås vid Hornsbergs strandpark
Utsikt över husbåtarna
Husbåtar till vänster - storstad till höger
Husbåtar till vänster – storstad till höger

Sandö Sugga fyr

När man fortsätter promenaden kommer man efter ett tag till restaurang Piren, som sticker ut i vattnet, och därefter befinner man sig vid Kristinebergs strand. Här står också en liten fyr, och igår blev jag nyfiken och läste på den lilla skylten.

Det visade sig att fyren uppfördes år 1900 på ön Sandö Sugga, i den stora farleden mellan Sandhamn och Stockholm. Fyren drevs på gas och ersattes 1997 med en fyr med solpaneldrift. 1998 donerades fyren till Mälarstrand av JM Byggnads AB. Eftersom jag är nyfiken av mig surfade jag runt och hittade en väldigt charmig bild på fyren i sin glans dagar.

Sandö sugga fyr ligger i Kristineberg
Utsikt från Kristineberg
Sandö Sugga fyr
Fyren Sandö Sugga

Prenumerera på vårt nyhetsbrev