Meny Stäng

4 bra skidorter i Österrike

Annons
I samarbete med snowtrex

Förra vintern provade vi för första gången att åka skidor i Alperna, och vi blev helt fast! Svenska fjällen i all ära, men det är något speciellt med att åka högt upp på en alptopp och sedan glida nerför dessa långa nedfarter som aldrig verkar ta slut.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Utsikten över de höga topparna tar andan ur en, och när man blir trött i benen kan man värma sig på någon mysig krog mitt i backen. I dagens inlägg tipsar vi om fyra bra skidorter i Österrike – en som vi själva besökt och tre som vår samarbetspartner SnowTrex valt ut att rekommendera bland alla sina resmål.

Alpbachtal

I januari i år åkte vi för första gången till Alperna för att åka skidor. Vi åkte till Alpbachtal där vi bodde i den mysiga lilla byn Reith im Alpbchtal och verkligen upplevde helt fantastisk skidåkning. Det här skidområdet är inte lika känt som en del andra i Österrike, vilket gör att man lyckats behålla den mysiga och gemytliga känslan.

Trots att Alpbachtal kanske inte är så känt finns det riktigt bra backar här. Området har nära 109 pistkilometer och 16 km opreparerade nedfarter. Vi njöt både av skidåkningen och av en hel del avslappnat häng med gluhwein och lokal mat.

Skidresa till Österrike
Peter och jag (Helena) i Alpbachtal i januari i år

Mayrhofen

Mayrhofen är en livlig skidort i dalen Zillertal, som i stort sett är granne med Alpbachtal. Orten är en populär after ski-ort och det finns också gott om andra aktiviteter utanför skidbacken, allt från skridskoåkning och rodel till upplevelsebad och teater.

Det moderna skidområdet har bland annat en gondollift som tar hela 150 (!) personer. Det finns backar i alla svårighetsgrader, framför allt blå och röda. För den våghalsiga finns också Österrikes allra brantaste backe, Harakiri med 38 graders lutning.

Liftkortet är giltigt för hela dalen, med ca 515 pistkilometer (vilket motsvarar nästan fem stycken Åre), och där ingår även glaciärskidåkning. Med dalens eget tåg och skidbussar, som ingår i liftkortet, kan man bekvämt ta sig mellan de olika orterna i dalen.

Mayrhofen
© Mayrhofen, Paul Suerth

Bad Gastein

Bad Gastein är en populär skidort, som dessutom är en kurort med flera termalbad. Här finns till och med ett eget forskningsinstitut för spabehandlingar! Skidområdet i Bad Gastein passar både erfarna åkare och barnfamiljer. För barnfamiljerna erbjuds bland annat övningsbacke, skidskola, barnpassning och familjeaktiviteter som rodelbana och turer med hundspann.

En fördel när man ska åka hit är att orten ligger nära Salzburgs flygplats och har en egen tågstation. Den som vill flyga kan därför enkelt flyga till Salzburg, och sedan ta tåget från Salzburgs centrum till Bad Gastein som är en av 4 bra skidorter i Österrike.

Bad Gastein
© steinbauer-photography.com

Flirsch, St. Anton

St Anton är känt för oslagbar skidåkning och här hittar du allt från blå och röda nerfarter till möjligheter för tuff offpiståkning. Skidområdet ligger på upp till över 2800 meters höjd, vilket innebär att det är väldigt snösäkert även om det skulle vara en ”dålig” vinter.

Ett insidertips från SnowTrex är den lugnare grannorten Flirsch, som har utmärkta bussförbindelser med St. Anton, både skidbuss på dagen och after ski-buss på kvällen/natten. Genom att bo i Flirsch kan man åka skidor i ett av Alpernas absoluta toppområden utan att det kostar skjortan.

WIFI.se
St Anton am Arlberg, bra skidorter i Österrike.
© TVB St. Anton am Arlberg/Josef Mallaun

Dina tips på bra skidorter i österrike?

Har du varit på skidsemester i Österrike eller någon annanstans i Alperna? Vilken skidort är din favorit?

Bra skidorter i Österrike
Alla våra bästa tips om Österrike. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev