Meny Stäng

Hrubá Skála i Bohemian Paradise, Tjeckien

Annons

Hrubá Skála ligger i Bohemian Paradise i norra Tjeckien. Här hittar man bland annat ett fantasieggande slottshotell på en klippa, höga stenformationer och fina vandringsleder i den gröna naturen.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Hrubá Skála

Hrubá Skála är en plats i det område som kallas Bohemian Paradise, eller Český ráj på tjeckiska. Hela detta område bjuder på härligt gröna lövträd, fantastiska stenformationer och möjlighet till friluftsliv. Här finns dessutom en romantiskt slottshotell på kanten av en dramatisk klippa.

Hrubá Skála

Hrubá Skála ligger cirka 7 km sydost om Turnov i norra Bohemia / Böhmen.

Kort vandringstur vid Hrubá Skála

Vi befinner oss i Tjeckien på en pressresa/studieresa arrangerad av Tjeckiens turistbyrå, tillsammans med några journalister och researrangörer. Det allra första stoppet på resan gjordes vid Hrubá Skála, där vi gjorde en kortare promenad in i naturområdet. Fantastiskt att vara tillbaka i fina Tjeckien igen!

vandring i naturen

Naturen här är verkligen härligt grön och frodig. I och med att skogen består av lövträd blir det verkligen lummigt och färgstarkt. Här är naturen dessutom dramatisk med branta stup, raviner och klippskrevor.

Tjeckisk natur

Det är väldigt populärt att vandra i det här området, och det är inte svårt att förstå varför. Det är också populärt att cykla, och en del kommer även hit för att klättra.

Hrubá Skála, Bohemian Paradise, Tjeckien
Hrubá Skála, Bohemian Paradise, Tjeckien
Peter

Dramatiska stenformationer

Vid Hrubá Skála finns några stenformationer som är väldigt speciella. De är åtminstone speciella för oss. Här i Bohemian Paradise finns fler ställen med den här typen av stenformationer. Det är till exempel inte långt till Prachovské rock labyrinth där det finns massor av liknande formationer att promenera runt bland.

Hrubá Skála, Bohemian Paradise, Tjeckien

Efter en relativt kort promenad kommer man fram till en utsiktspunkt, där man kan se flera av de mest imponerande formationerna.

Hrubá Skála, Bohemian Paradise, Tjeckien

Om du tittar väldigt nära på klippan längst till vänster kan du eventuellt skymta en liten prick längst upp som är en människa. Somliga nöjer sig inte med att beundra på avstånd – de vill också ta sig upp till toppen!

Hrubá Skála, Bohemian Paradise, Tjeckien

Slottet Hrubá Skála

På en höjd, med utsikt över det dramatiska landskapet ligger ett slott. Vi besökte aldrig slottet, men spanade in det från ytterligare en utsiktspunkt i naturområdet.

Utsiktspunkt

Slottet ligger på en brant sandstensklippa som ursprungligen kallades Skála (Klippan). Det var redan på 1300-talet som slottet grundades av Hynek von Valdštejn, som tillhörde en framstående tjecksk familj. Slottet togs senare över av andra familjer, och på 1500-talet var det ett av de största godsen i Centraleuropa.

I slutet av 1500-talet byggdes slottet om i renässansstil, efter en brand år 1710 renoverades det i barockstil och på mitten av 1800-talet fick det slutligen den i den nygotiska stil man ser idag.

Hrubá Skála, Bohemian Paradise, Tjeckien

Hrubá Skála – idag ett slottshotell

Idag fungerar Hrubá Skála som ett slottshotell. Slottet ingår i den tjeckiska hotellkedjan EA Hotels och erbjuder hotell, vandrarhem och konferensmöjligheter. På hotellet finns också restaurang och wellnesscenter samt, förstås, möjligheten att njuta av naturen i området.

Hrubá Skála, Bohemian Paradise, Tjeckien

Se mer i närheten

Hela området Bohemian Paradise är värt att upptäcka, inklusive stenformationerna Prachovské rock labyrinth. Inte långt från Hrubá Skála ligger den trevliga staden Liberec. I det här området hittar du också Crystal Valley, med en väldigt lång tradition av glasbruk. Här finns till exempel handgjord produktion av juldekorationer, som görs som förr och därför tagits upp på Unescos lista (!) över immateriella kulturarv.

Om du gillar natur kan du resa västerut och upptäcka Europas största sandstensbåge Pravcicka Brana i Bohemian Switzerland eller österut till de fantastiska bergsformationerna vid Adrspach Rocks. Det är heller inte alltför långt till fantastiska Prag!

Alla våra bästa tips om Tjeckien. Klicka på bilden!

Har du varit vid Hrubá Skála?

Har du varit vid Hrubá Skála eller någon annanstans i den här delen av Tjeckien? Gillar du den här typen av naturupplevelser och slott?

Fakta om Hrubá Skála

  • Land: Tjeckien
  • Län: Liberec
  • Kommun: Okres Semily
  • Närmaste större samhälle: Jablonec nad Nisou
  • Läge: Slottet ligger ovanpå en sandsten, cirka 7 km sydost om Turnov i norra Bohemia / Böhmen.
  • Höjdläge: 269 meter över havet
  • Befolkning: Cirka 600 (2021)

Prenumerera på vårt nyhetsbrev