Meny Stäng

Reseråd och reserestriktioner november 2020

Reseråd och reserestriktioner november 2020 – vad har vi att rätta oss efter? Kartan ritas ständigt om under denna pandemi och det som gäller idag kanske inte gäller imorgon. Vi sammanfattar läget just nu.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Världen: Förlängd avrådan från icke nödvändiga resor

UD har nu (9 november 2020) fattat beslut om att förlänga avrådan från icke-nödvändiga resor till alla länder utanför EU/EES/Schengenområdet samt Storbritannien till och med den 31 januari 2021.

Detta är en avrådan och inte ett förbud, så man får resa, men avrådan finns av en anledning så om man trotsar den får man vara beredd på att olika problem kan uppstå under resans gång. Man ska också vara beredd på att försäkringen eventuellt inte gäller som vanligt. Olika försäkringsbolag har olika regler, men vissa täcker inte kostnader för insjuknande i covid-19 eller merkostnader på grund av karantän.

Reseråd och reserestriktioner november 2020

Europa: Avrådan från vissa länder – eget ansvar i övriga

För Storbritannien och europeiska länder utanför EU gäller avrådan från icke nödvändiga resor till och med 31 januari. För Estland, Irland och Lettland gäller avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 18 november 2020. När det gäller övriga länder inom EU/EES/Schengenområdet finns för närvarande ingen avrådan.

Detta betyder dock inte att situationen är som vanligt, eller att det är fritt fram att resa hur som helst. För närvarande ökar smittspridningen av covid-19 i hela Europa och olika länders, och regioners, bestämmelser kan ändras från dag till dag. Det kan handla om stängda gränser, begränsade in- och utresemöjligheter, karantänsregler och utegångsförbud.

Man får också vara beredd på att hamna i situationer där affärer, restauranger och hotell håller stängt, och om man blir sjuk riskerar man att behöva söka sig till sjukvård som är överbelastad och går på knäna. Du hittar mer information på UD:s webbsida och på Sweden Abroad, och du kan också ladda ner appen Resklar för information om specifika länder.

Oavsett vart man reser vilar ett stort ansvar på den enskilde resenären. UD uppmanar varje resenär att förbereda sig ordentligt inför en resa, hålla sig välinformerad om aktuella inresebestämmelser och följa lokala myndigheters råd och anvisningar på plats.

UD
Reseråd och reserestriktioner november 2020

Sverige: Lokala reseråd

Många regioner i Sverige har nu infört lokala allmänna råd, och du kan läsa råden på Folkhälsomyndighetens weddsida. Flera regioner har till exempel råd om att man ska undvika kollektivtrafik, undvika att ha fysisk kontakt med andra än de man bor med, avstå möten och konserter samt avstå besök i butiker (förutom nödvändiga besök i livsmedelsaffärer och apotek), badhus och museer.

Några regioner har råd som specifikt rör resor och resande. När det gäller råden för Blekinge finns dessa på Region Blekinges webbsida.

  • Norrbotten: Avstå från att göra onödiga resor såväl inom som utom regionen.
  • Västerbotten: Avstå från att göra onödiga resor såväl inom som utom regionen.
  • Blekinge: Stanna hemma. Res ingenstans om det inte är absolut nödvändigt. Undantag är resor till och från arbete, studier eller hälso- och sjukvård.

När kan man resa ”som vanligt” igen?

Det är förstås ingen som vet när man kan resa som vanligt igen, eller om något ens någonsin blir ”som vanligt”. Just nu ser det inte så ljust ut, eftersom smittan ökar och eftersom viruset verkar trivas i kyla. Å andra sidan har man i dagarna kunnat läsa om att ett vaccin kanske är på gång så småningom. Även om vi kanske får vänta ett bra tag till, så känns det ändå som en liten ljusglimt i mörkret. Under tiden, håll distans och stay safe!

Observera att information i detta blogginlägg är aktuell just när jag skriver den, men att situationen ändras fort. Besök Folkhälsomyndighetens, Sweden Abroads och UD:s webbsidor för uppdaterad information.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev