Meny Stäng

Resa i böckernas värld – 15 boktips för soffan

Annons

Vi befinner oss mitt i en global viruskris och man kan inte resa i världen för nöjes skull, men man kan fortfarande resa i böckernas värld. Vi tipsar om 15 böcker som tar dig med runt världen, till olika världsdelar och tidsepoker.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Boktips för resedrömmare

Även om man inte kan resa så kan man med fördel ligga hemma på soffan och läsa sig bort till andra platser. Vi tipsar om 15 böcker som tar dig med både till andra länder och andra tider.

Många gånger kommer du trots allt, när du slår igen boken, vara relativt glad och tacksam att du befinner dig i Sverige 2020. Men under tiden har du fått uppleva en intressant resa!

1. Finland: Hägring 38 av Kjell Westöö

Följ med till det intellektuella Helsingfors på 1930-talet. I en herrklubb diskuteras politik och det som håller på att hända i Europa från olika politiska perspektiv. Genom hela berättelsen får du följa fru Wiik, sekreterare till en av medlemmarna i herrklubben, vars mörka hemlighet leder i en helt oväntad riktning.

2. Estland: Utrensning av Sofi Oksanen

Den gamla kvinnan på den estniska landsbygden jagar flugor och gör inläggningar. Plötsligt får hon syn på ett bylte i trädgården. Är det en människa? Och varför bär den gamla kvinnan, som syltar och saftar, på så mycket rädsla? Byltet i trädgården är en flicka som bär både kvinnans och Estlands historia, och hon är jagad.

3: Storbritannien: Barnmorskan i East End av Jennifer Worth

Detta är en fascinerande och sann berättelse av Jennifer Worth, som under 1950-talet jobbade som barnmorska och sjuksköterska i Londons fattigaste delar. Detta är både en fantastisk berättelse och ett historiskt dokument. Lite omtumlande är det ibland att inse hur fattigt och underutvecklat det kunde vara i vår del av världen så sent i tiden.

4. Frankrike: Sarahs Nyckel av Tatiana de Rosnay

När den franska polisen knackar på hos Sarahs familj i Paris 1942 gömmer hon sin lillebror i garderoben, låser och lägger nyckeln i fickan. Hon tror att de ska komma tillbaka lite senare, men istället förs de till sportarenan Vel’ d’hiv tillsammans med tusentals andra judar och låses in.

5. Italien: Stål av Silvia Avallone

Livet kretsar kring stålverket, där det slamras i den intensiva hettan, och där någon då och då blir av med en hand. Berättelsens unga huvudpersoner, Anna och Francesca, konstaterar att de aldrig sett snö men däremot knark. Om man är född här, får man bryta upp och välja ett annat liv då?

6. Rumänien: Begrav mig stående av Isabel Fonseca

Isabel Fonseca är en amerikansk journalist som levt med zigenare i Östeuropa och som gjort ett seriöst försök att förstå deras historia. Var kommer de ifrån? Varför har de levt som nomader? Vad är det som gör att ”vi andra” har svårt att acceptera dem? Titeln refererar till en zigensk man som i ett dramatiskt avsked utropar ”Begrav mig stående, hela mitt liv har jag legat på knä”.

7. USA: Drömmen av Harry Bernstein

Bernstein debuterade som författare vid 95 års ålder (!) med boken ”Den osynliga väggen”. Det här är hans andra roman där han berättar om hur han, när han var tio år, emigrerade med sin fattiga judiska familj från England till USA. Intressant och gripande om drömmen som delvis förblir en dröm.

8. Kanada: Kanada av Richard Ford

Dell och hans tvillingsyster lever ett rotlöst liv i USA på 60-talet, eftersom pappan flyttar mellan stater i sitt jobb. När pappan blir av med jobbet förvärras situationen och föräldrarna genomför, osannolikt nog, ett bankrån. Dell hamnar hos en avlägsen och mycket excentrisk bekant till mamman på den kanadensiska landsbygden.

9. Kuba: Drömhjärta av Cecilia Samartin

De två kusinerna Nora och Alicia växer upp tillsammans i en skyddad och privilegierad tillvaro på Kuba på 50-talet. När Castro kommer till makten omkullkastas tillvaron. Nora flyr med sin familj till USA medan Alicias familj blir kvar. Under alla år fortsätter de att brevväxla, med brev från två till synes olika planeter.

10. Egypten: Yacoubians hus av Alaa Al-Aswany

Det gamla huset i hjärtat av Kairo uppfördes i europeisk stil på 1930-talet. Nu bor här salig blandning av människor, allt från den korrupte rikemannen som tänjer på Koranen för att tillfredsställa sina begär till den homosexuelle chefredaktören och den fattiga kvinnan på taket. Tillsammans tar de med en till ett myllrande Kairo!

11. Etiopien: 438 dagar av Johan Persson och Martin Schibbye

438 dagar är en berättelse om fångenskapen i ett etiopiskt fängelse, efter att de journalisterna tagit sig in i Ogaden för att göra ett reportage om Lundin Oil. Detta är en spännande skildring av det skrämmande äventyret. Det är också en tankeställate om vad journalister kan och bör göra, och vilka risker en journalist ska vara beredd att ta. 

12. Bangladesh: Innan floden tar oss av Helena Thorfinn

Två olika historier flätas samman mitt i Dhaka. I den ena möter du den svenska familjen Paulin, som försöker finna sig till rätta bland biståndspolitik, glitterbaler och barnkalas med inhyrda clowner. I den andra får du följa de fattiga tonårssystrarna Mina och Nazrin, som flyr från hembyn för att slippa giftas bort och bli slavar till fyrtio år äldre män.

13. Nordkorea: Flykten från läger 14 av Blaine Harden

I Nordkorea finns noga vaktade fångläger som rymmer hundratusentals fångar, och inuti dessa fångläger finns underjordiska fängelser. Den amerikanske journalisten Blaine Harden har skrivit den osannolika berättelsen om Shin Dong-hyuks flykt från läger 14, som slutligen tog honom hela vägen till Sydkorea och USA. 

14. Japan: En geishas memoarer av Arthus Golden

Följ med till en värld där en flickas oskuld auktioneras ut till högstbjudande, där kvinnor tränas till att tjusa mäktiga män och där kärleken betraktas som en illusion. Detta är en trollbindande berättelse som för dig till en tid och en värld lång ifrån vår egen, till geishornas Japan.

15. Nordpolen: Expeditionen – min kärlekshistoria av Bea Uusman

1897 åkte tre män till Nordpolen i en vätgasballong. André-expeditionen skulle ge männen berömmelse, men istället dog alla tre. Frågan är hur? Bea Uusma är besatt av att ta reda på vad som egentligen hände och ägnar en stor del av sitt liv åt efterforskningar.

Fler tips på böcker som tar en med ut i världen?

Har du fler tips på böcker som tar med läsaren ut i världen? Tipsa gärna! Du hittar också fler boktips i samma anda på bloggen Marias memoarer, där vi fick inspiration till det här inlägget.

Alla bilder i inlägget är lånader från Pixabay

Prenumerera på vårt nyhetsbrev