Meny Stäng

Boktips: 438 dagar av Johan Persson och Martin Schibbye

En annan bok jag läste när vi var i Filippinerna var Johan Perssons och Martin Schibbyes bok 438 dagar. Detta är deras berättelse om fångenskapen i ett etiopiskt fängelse, efter att de tagit sig in i Ogaden för att göra ett reportage om Lundin Oil.

Ett otäckt äventyr

Först och främst är detta en spännande skildring av Johans och Martins otäcka äventyr, som inkluderar långa vandringar utan vatten och mat, skottskador, skenavrättningar och instängdhet i ett kallt och smutsigt fängelse. Samtidigt är det förstås en berättelse om så mycket annat.

Vad kan och bör journalister göra?

Vad kan och ska journalister göra egentligen? Världen bör förstås få rapporter även från platser dit journalister egentligen inte är välkomna, annars blundar vi ju för massor av förbrytelser och människoöden. Men innebär det att man får bryta mot andra länders lagar? Och i så fall – vilka risker ska en journalist egentligen vara beredd att ta?

Själva beskriver Johan och Martin boken som ”vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar”. Absolut läsvärd och intressant!

438 dagar

Prenumerera på vårt nyhetsbrev