Meny Stäng

Boktips: Innan floden tar oss av Helena Thorfinn

I Helena Thorfinns debutroman ”Innan floden tar oss” får vi följa med till Dhaka i Bangladesh. Här får vi följa två helt olika historier, som mot slutet flätas samman.

En svensk familj – och två bangladeshiska systrar

I den ena historien möter vi den svenska familjen Paulin, som försöker finna sig till rätta bland biståndspolitik, glitterbaler och barnkalas med inhyrda clowner. I den andra historien får vi följa de fattiga tonårssystrarna Mina och Nazrin, som flyr till Dhaka från hembyn, för att slippa giftas bort och bli slavar till fyrtio år äldre män.

Två intressanta spår

Båda spåren är intressanta, och ställer en mängd moraliska frågor till läsaren. Samtidigt är det lite svårt att engagera sig i paret Paulins relationsproblem. Man undrar ju hela tiden hur det ska gå för Mina och Nazrin! Hur som helst en bok väl värd att läsas. Dels för att det är en spännande historia, dels för att Thorfinn på ett nyanserat sätt lyfter biståndsfrågornas komplexitet.

Innan floden tar oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev