Meny Stäng

Boktips: Flykten från läger 14 av Blaine Harden

Annons

Nordkorea är ett land som av många nog betraktas som ett enda stort fängelse i sig självt. Inuti det landet finns noga vaktade fångläger som rymmer hundratusentals fångar. Och inuti dessa fångläger finns underjordiska fängelser … Den amerikanske journalisten Blaine Harden har skrivit den osannolika berättelsen om Shin Dong-hyuks flykt från läger 14, som slutligen tog honom hela vägen till Sydkorea och USA.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att födas i ett fångläger

Det här är inte bara en berättelse om Shin, utan också om vad groteska förhållanden gör med människor och om den totalitära staten Nordkorea. Om en person uppfattas som negativt inställd till regimen är det inte bara han som ska straffas, utan familj och släktingar i tre generationer.

Shin föds i fånglägret och lär sig hur man överlever genom att ange familj och vänner. Han vet inte att världen är rund eller vad som finns utanför elstängslen. Det är först när han träffar en berest medfånge som han börjar smida planer på att ta sig ut …

Nordkorea förnekar

Nordkorea förnekar fånglägrens existens, men de syns på satellitfoton och bekräftas av avhoppade fångvaktare. Boken innehåller en hel del fakta med referenser, men det gör inte att den blir tung att läsa. Tvärtom kändes det som att den tog slut på ett ögonblick. Värst är inte Shins berättelse, utan att dessa grymma fångläger kan fortsätta existera decennium efter decennium.

Flykten från läger 14

Prenumerera på vårt nyhetsbrev