Meny Stäng

Mobil och powerbank på resan – våra bästa tips

Hur ser man till att mobilen alltid är laddad på resan? Och vad gäller för att ta med en powerbank på flyget? Mobilen, och även vår powerbank, har blivit en del av vår absolut viktigaste utrustning på resan. Här är våra bästa tips, samt en checklista för att flyga med en powerbank.

Mobilen på resan

Mobiltelefonen har ju blivit en viktig följeslagare idag, och det är kanske inte så konstigt med tanke på att man använder den för väldigt många olika ändamål. En mobiltelefon är inte bara en telefon utan kan också fungera som till exempel dator, kamera, GPS, miniräknare och anteckningsbok.

Sedan vi skaffade våra nya mobiltelefoner (iPhone 11) använder vi dem ännu mer än förut. Den stora skillnaden för oss är att mobilernas kamera nu är så bra att vi kan använda dem för att fotografera. Vissa saker blir fortfarande bättre med den riktiga kameran, men många gånger klarar vi oss nu med mobilen.

Powerbank på resan

Vi skulle aldrig klara oss utan en powerbank, det vill säga ett bärbart batteri för att ladda teknisk utrustning. Vi använder våra mobiler mycket och vi har märkt att särkskilt två aktiviteter tar mycket energi: att filma och att använda GPS:en. På resor händer det också ofta att det dröjer länge innan man får möjlighet att ladda. Vår powerbank har många gånger varit vår räddning.

När vi skulle på seglingsresa i Polen och Tyskland förra sommaren gick vår powerbank sönder precis innan avresa. Ombord på segelbåten fanns begränsade möjligheter att ladda (samtidigt som vi ville fota och filma massor!), så det blev till att köpa en ny powerbank i ett köpcentrum i Swinoujscie.

Powerbank

Våra tips för mobil och powerbank på resan

Här är några saker som vi lärt oss att tänka på för att alltid ha laddade mobiltelefoner på resan:

  • Nya mobiler är bättre – Nya mobiler har bättre kamera och längre batteritid.
  • Ladda mobilen på kvällen – Se till att mobilen alltid är fullt laddad innan du ger dig av på dagens äventyr.
  • Ta med mobilkabel – Ta med mobilkabeln på dagsutflykter – då kan du ladda när du får möjlighet.
  • Kolla efter eluttag – Eluttag kan finnas på tåg, flyg, restauranger etc. Passa gärna på att ladda innan det är kris.
  • Ta med en powerbank – Med en powerbank på utflykter kan du ladda även om du inte hittar ett eluttag.
  • Ladda powerbanken – Glöm inte att ladda powerbanken i god tid innan du tar med den.
  • Utnyttja alla eluttag på hotellrum – Kolla till exempel efter extra eluttag vid kaffebryggaren och sänglampan.
  • Ladda via datorn – Mobilen kan laddas via datorn om det behövs, till exempel om du saknar eluttag.

Får man packa sin powerbank på flyget?

En del undrar om man får packa en powerbank på flyget. Svaret är att ja, det får man. Den måste dock förvaras i handbagaget och det finns en begränsning i Wh (wattimmar). MyTrendyPhone, som säljer tillbehör till mobiltelefoner, har tagit fram en infografik som visar vad man bör tänka på:

Får du ta med din powerbank på flyget?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev