Meny Stäng

Semestra med barn eller barnbarn i Tyskland

Funderar du på att semestra med barn eller barnbarn i Tyskland? Landet bjuder på allt från sagolika slott och intressanta museer till temaparker och safariparker. Idag bjuder vi på tips på dig som vill ta med dig barnen på Tysklandsresan.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Tyskland bjuder på mycket att göra med barn och barnbarn

För att skriva det här inlägget har vi gjort en del research och det är helt otroligt vad mycket Tyskland bjuder på för barnfamiljer. Vi presenterar ett litet urval av tips här, men det finns egentligen otaliga slott, stränder, temavägar, nöjesparker, vattenland och museer …

Två sagolika destinationer

Reser du med barn som tycker om att uppleva magiska och sagolika platser? Landet är fullt av vackra slott, borgar, och spännande vägar. Här är två förslag:

1. Slottet Neuschwanstein

Slottet Neuschwanstein i Bayern har stått modell för Törnrosaslottet i Disneys värld, och är ett riktigt sagoslott med tinnar och torn. Slottet kan besökas invändigt på en guidad tur. Om ni inte vill promenera uppför backen till slottet (30-40 minuter) kan ni välja att ta en tur med häst och vagn.

sagoslottet Neuschwanstein
Sagoslottet Neuschwanstein i Bayern

2. Sagovägen

Den tyska Sagovägen sträcker sig 600 kilometer, från Hanau i centrala Tyskland till Bremen vid kusten. Under resan ser man bland annat platserna där bröderna Grimm levde och Snövits hemstad Bad Wildungen.

Semestra med barn eller barnbarn i Tyskland: Sagovägen
Stadsmusikanterna i Bremen längs Sagovägen, foto: Pixabay

Tre nöjesparker

Reser du med barn som gillar åkattraktioner och berg- och dalbanor? Det finns massor av nöjesparker att välja mellan runt om i landet, och här är förslag på tre:

1. Europa-park

Europa-Park är Europas näst mest besökta nöjespark (efter Paris Disneyland) och Tysklands allra största. Parken ligger i Rust, nära Freiburg, och här möts du av av områden med olika europeiska teman, vackra parker och olika shower. Här hittar du flera speciella berg- och dalbanor, vattenrutschbanor, flygsimulator, 4d-biograf och olika interaktiva attraktioner.

Semestra med barn eller barnbarn i Tyskland: Europa-park
Europa-Park © DZT / Europa-Park

2. Heide Park

Heide Park i Niedersachsen är den största nöjesparken i norra Tyskland. Här finns kopior av bygnader från olika delar av världen – både holländska väderkvarnar och den amerikanska Frihetsgudinnan. Här finns också ett helt gäng speciella åkattraktioner, såsom Krake och Scream.

3. Phantasialand

Phantasialand är en familjevänlig nöjespark nära Köln, med åkattraktioner både för stora och små. För de lite mer våghalsiga finns attraktioner som Black Mamba, Talocan Top Spin och Mystery Castle bungree drop ride. I parken finns också flera hotell med olika fantasifulla teman.

 • Hitta hit: Berggeiststrasse 31-41, Brühl, Nordrhein-Westfalen
 • Läs mer: Besök webbsidan
Semestra med barn eller barnbarn i Tyskland: Phantasialand
Phantasialand © Phantasialand Schmidt Löffelhardt

Två temaparker

Reser du med barn som gillar spännande och lekfulla temaparker? Det finns många att välja på, och här är två exempel:

1. Playmobil Funpark

PLAYMOBIL FunPark ligger i Zirndorf väster om Nürnberg. Här finns massor av möjligheter till lek för barn från tre år, i till exempel piratskepp, medeltida slott, djungelruin, indianby, guldgruva och vilda västern-stad. I parken finns också minigolfbana, trädgårdscenter med aktiviteter för barn och familjevänligt hotell.

WIFI.se
 • Hitta hit: Brandstätterstrasse 2-10, Zirndorf, Bayern
 • Läs mer: Besök webbsidan

2. Legoland i Tyskland

Legoland i Tyskland är förstås värd ett besök. Parken ligger cirka en timme från München och bjuder på byggnader, landmärken och filmscener uppbyggda med lego. Dessutom bjuder parken på åkattraktioner och shower.

legoland i tyskland
Legoland i Tyskland, foto: Pixabay

Tre vattenland

Reser du med barn som gillar lek i vatten? Det finns gott om vattenland i Tyskland, och här är tre av dem:

1. Galaxy Erding

Galaxy Erding lockar enorma 1,5 miljoner människor per år. Här hittar man Europas största vattenrutschbanor och landets allra största spa. En av höjdpunkterna är det 360 meter långa röret ”det magiska ögat”. I parken finns också sportanläggningar, lekplatser och en barnvänlig bastuanläggning.

2. Badeparadies Schwarzwald

I Badeparadies Schwarzwald hittar man 18 vattenrutschbanor, en stor vågpool och en massa andra vattenaktiviteter. När man blir trött kan man koppla av i Palm and Wellness Oasis-området, där man bland annat kan njuta av bastubad.

 • Hitta hit: Am Badeparadies 1, Titisee-Neustadt, Baden-Württemberg
 • Läs mer: Besök webbsidan

3. Tropical Island

Vem har inte hört talas om Tropical Island? Strax utanför Berlin ligger denna enorma kupol, som under skalet döljer ett tropiskt paradis. Parken är lika stor som åtta fotbollsplaner och rymmer bland annat en regnskog, en konstgjord sandstrand, ett tropiskt spa och flera vattenrutschbanor.

Tropical Island © DZT / Tropical Islands

Tre djur- och safariparker

Reser du med barn som gillar djur? Det finns både välskötta djurparker och stora safariparker. Här är förslag på tre:

1 Nürnberg Zoo

Nürnberg Zoo är en av Europas största djurparker och besöks varje år av över en miljon människor. Här kan man se runt 300 olika arter, bland annat isbjörnar, pingviner, sjölejon, delfiner, giraffer, zebror och bisonoxar. Parkens tropikhus visar dessutom upp sköldpaddor, små apor och exotiska fjärilar.

2. Serengeti Park Hodenhagen

Norr om Hannover hittar du djurparken och nöjseparken Serengeti Park Hodenhagen. Här kan du uppleva 10 kilometer safari med bil eller buss och se massor av vilda djur, såsom giraffer, noshörningar, zebror och vita tigrar. I ”Leisure World” finns åkattraktioner och lekplatser, och det är också möjligt att övernatta i parken i husbil eller stuga.

 • Hitta hit: Am Safaripark 1, Hodenhagen, Niedersachsen
 • Läs mer: Besök webbsidan
Hodenhagen
Serengeti Park © Serengeti-Park Hodenhagen GmbH

3. Safariland Stukenbrock

Safariparken Stukenbrock i Teutoburgskogen bjuder på en blandning av safari och nöjespark. Här kan du se mer än 600 olika djur, inklusive elefanter, kameler, giraffer, apor, noshörningar, antiloper och zebror. Det finns till och med vita tigrar och vita lejon! Parken bjuder också på många åkattraktioner och olika sorters shower.

 • Hitta hit: Mittweg 16, Schloss Holte – Stukenbrock, Nordrhein-Westfalen
 • Läs mer: Besök webbsida
Besöka tyskland med barn och barnbarn
Zoo Safari Stukenbrock © DZT / Zoo Safari Stukenbrock

Tre museer

Reser du med vetgiriga barn? Då kan det vara perfekt att kika in på ett spännande museum. Museer finns i alla städer, och här är tre exempel:

1. Deutsches Museum i München

Der tyska museet i München är ett av de äldsta vetenskaps- och tekonologimuseerna i världen. Här finns massor av interaktiva utställningar där både barn och vuxna kan lära sig om teknik och vetenskap. Här kan man till exempel också kolla in den allra första bilen.

2. German Museum for Technology i Berlin

Det tyska teknikmuseet kan vara ett utmärkt alternativ en regnig dag i Berlin. Här kan man kolla in tåg, flygplan, motorer, fartyg och mycket mer.

3. Chokladmuseet i Köln

Vill du veta hur det går till när kakaobönan förvandlas till choklad? I chokladmuseet får man veta allt om historien och tillverkningen, och man får förstås också möjlighet att prova choklad.

Chocolate museum i Köln
Chocolate museum i Köln © NRW – Tourismus Nordrhein-Westphalen e.V. / Norbert Angermann

Mer att göra med barn eller barnbarn i Tyskland

Om det är sommar och fint väder kan man förstås passa på att sola och bada. Tyskland har långa fina sandstränder och bjuder dessutom på idylliska tyska öar i Nordsjön, Östersjön och Tysklands insjöar.

Om man vill uppleva natur finns det gott om naturreservat och nationalparker där man kan vandra eller cykla. Har du kanske några fler bra förslag på vad man kan hitta på tillsammans med barn eller barnbarn på semestern i Tyskland? Berätta gärna!

semestra med barn eller barnbarn i tyskland
Sea bridge © Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern (TMV) / Grunder
Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Resa med barn i Tyskland – bra att veta

 • Boende: Många hotell har familjerum med tre eller fyra sängar, stora dubbelrum med bäddsoffa eller angränsande rum med anslutningsdörr. De flesta kan erbjuda barnsäng, ibland till extra kostnad. Camping och gårdar på landet är också populärt.
 • Buss: Barn har rabatt på kollektivtrafik, där de ofta betalar halva priset eller mindre.
 • Bil: Barn under 150 cm eller yngre än 12 år måste sitta i lämplig bilbarnstol/bälteskudde i baksätet. Barnstol för barn under 3 år får dock placeras i framsätet.
 • Tåg: Barn under 15 år reser gratis på tåg i sällskap av minst en förälder eller morförälder. Det enda förbehållet är att namn på barn mellan 6 och 14 måste registreras på den vuxnes biljett vid inköpstillfället. Barn under sex åker alltid gratis och utan biljett.
 • Museer och attraktioner: Många museer och attraktioner har rabatt för barn, och i regel kan du anta att barn under fem år går in gratis. Många ställen erbjuder också familjerabatter.
 • Restauranger: Många restauranger erbjuder barnmeny med rätter som brukar gillas av barn, som till exempel schnitzel med pommes frites, bratwurst, pasta med tomatsås och spätzle (speciell tysk pasta).
 • Läs mer: Du hittar mer information på Tyska turistbyrån

Översta bilden i inlägget: Oberbayern © DZT / Günter Standl

Prenumerera på vårt nyhetsbrev