Meny Stäng

Barndomens jular – matminnen och traditioner

Annons

Idag tänker vi oss tillbaka till barndomens jular. Vi har ju lite ”mat och hälsa”-tema på onsdagar, och så här dagen före julafton passar vi på att ägna oss åt lite matminnen från jularna från förr. Fina matminnen är också hälsa!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vad har du för matminnen?

Jag tror att de flesta har matminnen från förr, både positiva och mindre positiva sådana. Kanske åt man en viss maträtt vid ett visst tillfälle eller med en viss person, vilket gör att man kopplar den maträtten till en särskild känsla. Eller så minns man kanske något man var tvingad att äta, vilket var så hemskt att man knappt vill äta det ens idag.

För många av oss spelar maten en stor roll i våra liv och för vår hälsa – på mer än ett sätt. Och kanske kan ví hjälpa våra barn att skapa fina matminnen! Vi har tänkt tillbaka på barndomens jular och minns …

Barndomens jular - matminnen

Hur minns du maten från din barndoms jular?

Hur firade du jul som barn och hur minns du maten från din barndoms jular? Svara gärna på frågorna i kommentarerna! Våra svar kommer här …

Peter: Schwartsvaldtårta och julklappar fyra gånger

Julaftonsmorgon började med att jag tvingades att ta på mig hemska (kliande!) yllebyxor. Vi firade hos både mormor och morfar, och hos farmor och farfar, samma dag. Det blev julklappar fyra gånger!

Först en julklapp på morgonen (så vi skulle hålla oss lugna), sedan julklappar hos farmor på Gärdet, därefter hos mormor i Solna och så slutligen hemma på kvällen. Mormor kom från Tyskland så hon serverade tysk julmat och Schwartsvaldtårta. Farmor serverade traditionell svensk julmat. Mycket kakor överallt!

Peter 13 år på julen 1973 (lite trasigt foto från fotoalbum)

Helena: Snö, sparkstötting och ”allt är misslyckat”

Vi firade hos mormor och morfar, i Lidhult i Småland, på julafton. Som jag minns det var det alltid snö och vi brukade åka sparkstötting. Vi åt julmat i köket (mormor sa alltid att ”allt är misslyckat!” men det var alltid bra ändå) och sju sorters kakor i ett av vardagsrummen i det stora vita huset. Någon av de andra dagarna under julen träffade vi farmor och farfar i Halmstad.

Helena på sparkstötting
Helena, 6 år, julen 1981, på sparkstötting i Lidhult i Småland (foto från fotoalbum)

Fanns det något på julbordet när du växte upp som du inte tyckte om?

Peter: Jag gillade inte sylta. Jag tyckte inte heller om rödkål, varken lukten eller smaken.

Helena: Jag gillade inte heller sylta. Det lustiga med rödkål är att jag älskade lukten, men jag tyckte inte om smaken så jag ville ändå inte äta. Jag ville bara lukta.

Vilka är dina bästa matminnen från barndomens jular?

Peter: Det bästa i matväg var inlagd strömming, det älskade jag verkligen. Och så var det ju en fantastisk lyx med alla kakor hos farmor och mormor.

Helena: Kakorna förstås! Det jag gillade allra mest var dock den rimmade oxbringan som vi brukade äta på juldagen hemma. Salt och fantastiskt mör.

WIFI.se

Nu är det din tur – vilka matminnen har du från barndomens jular?

Nu vill vi förstås höra, vilka traditioner och maträtter minns du från din barndoms jular?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev