Meny Stäng

Att installera en förbränningstoalett – för sommarhus och husbil

Annons

Hur är det att installera en förbränningstoalett? I en sommarstuga eller i en husbil? Vi har hjälpt våra vänner att installera en förbränningstoalett i deras stuga, och har samtidigt funderat över möjligheterna i husbil. Vi passar på att berätta om våra erfarenheter!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

En helg på Ringsö med våra vänner

I helgen följde vi med våra vänner Lennart och Beata till deras lantställe på Ringsö i Mälaren. För att komma dit tar vi först bil och sedan får vi åka med deras privata lilla båt ut till ön. Till Ringsö går nämligen ingen allmän båttrafik.

Som vanligt blir det en hel del grejor man ska lassa med sig i den lilla båten. Den här gången släpade vi dessutom med en stor kartong med en förbränningstoalett från Cinderella.

Cinderella förbränningstoalett

Ett fint timmerhus

Det var riktigt härligt att komma ut på sjön i den friska luften, och att sedan komma fram till våra vänners fina timmerhus på ön. De har byggt huset helt själva, under många år, och ibland har vi hjälpt dem, till exempel med innertaket, golvet, köket och skorstenen.

Någon riktig toalett har dock inte installerats ännu, utan det har bara funnits en hemsnickrad sits, en hink med komposterbar avfallspåse, och möjlighet att bränna upp avfallet. Nu skulle det äntligen bli uppgradering!

Timmerhus
Våra vänners fina timmerhus, som de byggt själva

Fin helg med sol

Ringsö bjöd på en fin helg med sol och härlig utsikt över vattnet. Vi har förstås umgåtts och njutit av den fina naturen, men framför allt har vi ägnat oss åt att … installera en förbränningstoalett!

Strand
Utsikt över vatten

Varför en förbränningstoalett?

En förbränningstoalett är en toalett där avfallsprodukterna förbränns vid hög temperatur och förvandlas till en minimal mängd biologiskt nedbrytbar aska, som man sedan kan använda som trädgårdsgödsel. Man behöver varken vattenanslutning eller dyrt avlopp. I det här fallet, när det bara finns sommarvatten och inget avlopp, var det den absolut bästa lösningen.

Att installera en förbränningstoalett – göra hål i väggen

Våra vänner hade köpt en “Cinderella Comfort” förbränningstoalett och hade med sig denna, tillsammans med installationssats. Vi började med att läsa på om installationen, på Cinderellas webbplats, och kollade även på deras instruktionsvideo för den modell vi valt. Toaletter från olika tillverkare, och även olika modeller från samma tillverkare, ska installeras på olika sätt, och det är viktigt att kika på rätt instruktioner.

Därefter bestämde vi var toaletten skulle stå, och mätte upp för de två hål som ska finnas på baksidan av modellen Comfort, för tilluft och frånluft.

Att installera en förbränningstoalett - Cinderella

För att göra hålen använda vi en dosfräs i lämplig storlek. Att göra de här hålen var nog det mest utmanande under hela installationen. Dels måste de förstås hamna på rätt ställe, men framför allt hade vi en 25 centimeter tjock timmervägg att angripa …

Det är förmodligen betydligt enklare i en “vanlig” sommarstuga, men våra vänner har ju byggt ett timmerhus med rejält timmer från 150 år gamla träd. Peter och Lennart fick jobba både inifrån och utifrån för att få fram fina runda hål, och även hjälpa till med en motorsåg. Men till slut hade vi två runda hål rakt genom väggen!

Att installera en förbränningstoalett - Cinderella

Att installera en förbränningstoalett – dags för rör

När hålen var klara var det dags att montera tilluftsrör och frånluftsrör, vilket gick relativt snabbt. Modellen Cinderella Comfort har ett separat tilluftsrör som går rakt ut genom väggen.

Frånluftsröret monterade vi också ut genom väggen, och därefter fick den en böj och fortsatte rakt upp över taket.

Sådär ja, då var nästan allt på plats!

Att installera en förbränningstoalett - Cinderella

Tilluftsröret (längst ner) fick ett litet skydd över sig. Till frånluftsröret (överst) fick vi tillverka en liten ring i trä för att det skulle bli tätt runt det grova hålet i timmerväggen.

Att installera en förbränningstoalett - Cinderella

På insidan då? Där sågade Peter till rören enligt instruktion och anslöt dessa till toaletten.

Att installera en förbränningstoalett - Cinderella

Förbränningstoalett – installerad och klar!

Nu är förbränningstoaletten installerad och klar, och den är också invigd av Peter! Vilket lyft! Det finns fortfarande inte rinnande vatten i kranarna i stugan, men det finns sommarvatten i kran på tomten, elektricitet, kök med spis och ugn, tv, wifi och nu … en förbränningstoalett!

Att installera en förbränningstoalett - Cinderella

Förbränningstoaletten (Cinderella Comfort) passar perfekt i det lilla toalettutrymmet. Hur den funkar?

 1. Anslut toaletten till el – och kontrollera att den gröna lampan lyser
 2. Fäll upp toalettlock och sittring
 3. Sätt en toalettpåse i skålen
 4. Fäll ner sittringen – toaletten är redo att användas!
 5. Använd toaletten (om det bara är en liten mängd avfall kan man hälla i lite vatten för extra tyngd)
 6. Stäng toalettlocket
 7. Tryck på startknappen, så att förbränningen startar
 8. En gul lampa börjar lysa under förbränningen. Lampan kan lysa i en timme eller mer, men toaletten kan användas under tiden.

Toaletten måste också underhållas:

 • En gång i veckan: Töm skålen med aska
 • Efter vart 500:e besök: Rengör toalettens avgasanslutning
 • En gång om året: Skölj katalysatorn med varmt vatten och rengör rören
Cinderella förbränningstoalett

Att installera en förbränningstoalett i en husbil

Man kan också installera en förbränningstoalett i en husbil eller husvagn. Det finns då en annan modell, som heter Cinderella Travel, som vi kikade på när vi var på Elmiamässan förra året. Då kikade vi in i Cinderellas (mysiga!) lilla husbil.

Cinderella Travel fungerar på ungefär samma sätt som den förbränningstoalett vi installerade i sommarstugan, men installationen ser förstås lite annorlunda ut. Istället för stora rör på utsidan av huset drar man mindre och mjukare rör på insidan av husbilen.

Cinderella förbränningstoalett i husbil

Fördelen med en förbränningstoalett i en husbil är förstås att man slipper att tömma en tung balja med otrevligt innehåll stup i kvarten. Det enda som blir över är pyttelite aska, som kan slängas var som helst. Förutom att det skulle kännas skönt i största allmänhet så är det ju väldigt smidigt om man vill fricampa ofta.

Aska som avfall

Cinderella Travel kräver inte 220 V, utan endast gasol (cirka 180 g/besök) och 12 V styrström. Det är klart att vi varit lite sugna ibland …

Cinderella förbränningstoalett

Nu har vi i alla fall fått testa i vännernas sommarstuga. Har du installerat eller använt en förbränningstoalett någon gång, i sommarstuga, husbil, husvagn eller någon annanstans? Vilka är dina erfarenheter?

Vanliga frågor om förbränningstoaletter

Kan man kissa i en förbränningstoalett?

I en förbränningstoalett förbränns allt toalettavfall (urin, fekalier och toalettpapper) vid hög temperatur och det enda som blir kvar är en liten mängd aska.

Hur tömmer man en förbränningstoalett?

Ta ut skålen (askbehållaren) och töm ut askan. Häll hett vatten i skålen, låt stå en halvtimme och rengör med borste.

Vad kostar det att installera en förbränningstoalett?

Priset för förbränningstoaletten plus installationssats ser du på tillverkarens hemsida. Du kan välja att installera på egen hand, utifrån tillverkarens instruktioner, alternativt anlita installatör via tillverkaren.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev