Annons

Vart reser svenskarna i höst? Det svarar både Ticket och momondo på. Dessutom får vi svar på varför vi svenskar har flest husvagnar och husbilar per capita, i hela Europa. Det är måndag idag, och dags för veckans resenyheter!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Svenskarna fortsätter resa – trots det ekonomiska läget

8 av 10 (78%) svenskar upplever att resekostnaderna har ökat. Samtidigt säger varannan svensk (46%) att de inte planerar att förändra sitt resande. Detta enligt en ny undersökning om svenskarnas resvanor under 2022 och början av 2023, genomförd av det globala betalnätverket Visa. Hit reser svenskarna helst:

  1. Spanien
  2. Danmark
  3. Grekland
  4. Storbritannien
  5. Tyskland

Ökat resande för svenskarna på höstlovet

Höstlovet är runt hörnet, och reslusten är på topp – med ett bokningsläge hela 33 procent högre än förra året enligt färsk bokningsstatistik från resebyrån Ticket. Gran Canaria är precis som förra året den hetaste destinationen under höstlovet, men i år gör även Bangkok comeback och klättrar upp på andra plats i topplistan. Toppdestinationerna för höstlovet:

  1. Gran Canaria
  2. Bangkok
  3. London
  4. Alicante
  5. Malaga

Reseintresset har gått upp 40 procent

Svenskarna tycks resesugna inför hösten och på momondo.se uppmäts en ökning med cirka 40 procent vad gäller flygsökningar, jämfört med hösten 2022. Svenskarnas mest eftersökta destinationer inför hösten 2023:

  1. Bangkok, Thailand
  2. Málaga, Spanien
  3. Alicante, Spanien
  4. London, Storbritannien
  5. Barcelona, Spanien

Vill du få ett bra pris på resan? Undvik gärna långdistansresor under vecka 48 då priserna är särskilt höga. Inom Europa är den bästa veckan för bra priser just nu vecka 47 och den svåraste veckan vecka 43.

TUI lanserar El Cuyo i Mexiko

Playa del Carmen, Cancun och Tulum i Mexiko är välbesökta resmål av många svenskar och turister från hela världen. För de som önskar upptäcka en mer outforskad del av Mexiko lanserar TUI nu en ny destination i vinter – den lugna byn El Cuyo på Yucatanhalvöns nordliga kust. Här står orörda stränder, autentisk mexikansk mat och naturupplevelser i fokus.

TUI åter till Sundsvall med charter till Gran Canaria

I vinter återvänder reseaktören TUI till Sundsvall med direktcharter till den populära kanarieön Gran Canaria. Med start den 14 december till och med den 28 mars flyger TUI charter till Gran Canaria i samarbete med BRA.

Forskaren avslöjar varför Sverige har flest husvagnar i Europa

För oss svenskar är det stekhett att semestra på camping, och intresset fortsätter öka. Faktum är att Sverige är det land i Europa där det ägs flest husvagnar och husbilar per capita, enligt HSR. ”Nyckelorden är frihet och trygghet”, säger Hege Høyer Leivestad, universitetslektor och socialantropolog på Universitetet i Oslo. Ökningen, menar Høyer Leivestad, beror på fyra viktiga punkter:

  • Camping rusade i höjden under pandemin. Med en husvagn eller husbil kunde man semestra tryggt.
  • Eget boende på semestern skapar trygghet och frihet.
  • Närheten till naturen. Du kan höra regnet på taket och har ofta nära till sjö, hav eller naturområde.
  • Möjligheten att vara mobil. Vetskapen om att man kan flytta sig är viktig.

Husbilsbranschen vädjar till ministrar om stöd i fordonsskattefrågan

”Nu hotas åter husbilssektorn av nya och orättvisa skattehöjningar. Vad ska vi göra?” Den frågan inleder ett brev ställt till dels finansminister Elisabeth Svantesson (M), dels näringsminister Ebba Busch (KD) undertecknat av Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbunds ordförande och fem ledande aktörer, tillika medlemmar, inom husbilssektorn. Detta efter nya hot mot beskattningen av nya husbilar.

Steam Hotel öppnar Sveriges första Gaming Suite

Steam Hotel i Västerås, en av Sveriges mest erkända destinationer för unika upplevelser, går tillsammans med Webhallen, en ledande återförsäljare inom dator- och konsolspel, in i en ny era av underhållning. De båda företagen är stolta över att presentera den efterlängtade invigningen av Sveriges och möjligtvis Europas första Gaming Suite på Steam Hotel. Gaming Suiten är utrustad med fem toppmoderna set-ups från Webhallen config och Playstation 5.

11 kvinnor från 10 århundraden lyfts fram på Kalmar Slott

Den 14 december öppnar årets vinterutställning på Kalmar Slott. Det interaktiva konstverket In the Shadow of a Thousand Years lyfter fram 11 starka kvinnor som har berikat konst, vetenskap och samhälle under ett årtusende. Konstverket är skapat av konstnären Christine Clifstock.

WIFI.se
Christine Clifstock på Kalmar slott, foto: Makan E Rahmati

Veckans reflektion

Intressant att vi svenskar har flest husvagnar och husbilar per capita. Men visst, vi är ju ett naturälskande folk. Det verkar också som att det vi upptäckte under pandemin – natur, camping, nära resmål – är något vi håller fast vid även nu efter pandemin.

Missade du förra veckans resenyheter? Läs Nya charterresor, rederi med nytt namn och ny färjelinje

Prenumerera på vårt nyhetsbrev